Nederlandse monumenten blijken letterlijk te schudden op hun grondvesten: één op de vier funderingen van oude gebouwen zijn niet in orde, concludeert een recent onderzoek. En ook in de Ruïne van Brederode rommelt het: vrijwilligers haalden bijna €13.000 op om een rechtszaak te voeren tegen het bestuur.
Veel gebouwen in monumentale binnensteden in het westen van het land krijgen problemen met de fundering. Het is een groot risico voor huizenkopers, en de cijfers liegen er niet om. Slechts 1 op de 40 advertenties van te koop aangeboden huizen zegt iets over mogelijke funderingsproblemen. Dat stelt de ABN AMRO-bank na onderzoek.
De investering moet er voor zorgen dat de culturele sector onder andere weerbaarder wordt. Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu ziet kansen: "Digitalisering kan cultuur toegankelijker maken, drempels wegnemen en inspireren'
De traditie ging bijna verloren, maar dankzij donaties en vrijwilligers wordt er sinds 2012 vier keer per jaar gebruik gemaakt van de paardenreddingboot van Terschelling. Het is inmiddels zelfs toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland door Unesco.
Vrijwilligers van de Ruïne van Brederode hebben bijna €13.000 opgehaald via crowdfunding om een rechtszaak tegen de eigen beheerstichting te voeren. De donatie-actie is een voorlopig hoogtepunt in een langlopend conflict over een de bekendste monumenten van Nederland.
De gemeente Harlingen wil de meer dan 630 monumenten binnen hen gemeente verduurzamen. Hierom zijn ze onder andere in gesprek gegaan met het Nationaal Restauratiefonds. Het plan is om elke woensdagmiddag een spreekuur te organiseren over het verduurzamen van monumenten.
Den Haag en Indonesië zijn nauw met elkaar verbonden. Na de onafhankelijkheid van Indonesië vestigden veel Indische Nederlanders zich in de hofstad. Daarom wil de gemeente Indisch Erfgoed behouden voor toekomstige generaties en om ons te herinneren aan de koloniale periode.
BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling wil sociale huurwoningen bouwen rondom het terrein van het onvoltooide kasteel Almere. Maar er is een kink in de kabel: het bestemmingsplan moet worden gewijzigd, omdat woningbouw nu niet is toegestaan.
Het nieuwe beleid is opgesteld omdat de vraag naar zonnepanelen toeneemt en veel eigenaren van Bossche monumenten met het voorgaande beleid niet uit de voeten konden. De versoepelingen sluiten aan bij de richtlijnen van de RCE.
ICCROM's Our Collections Matter initiatief is op zoek naar duurzame voorbeelden van collectiebeheer en conservatie. Geselecteerde case studies worden opgenomen in ICCROM's internationale trainingsmodule voor erfgoedbeheer. Mee doen kan tot en met 28 februari.
Door het smelten van gletsjers komen overal in Europe vergeten voorwerpen tevoorschijn - van ijsmummies tot vliegtuigen. Die moeten snel bewaard worden als de dooi inzet, terwijl ook de vondstplekken zelf van groot archeologisch belang kunnen zijn. "We hebben te maken met een erfgoed-noodsituatie."
In een cirkel rond Enschede liggen ongeveer 200 landgoederen, maar economische dragers voor het beheer ontbreken. Bovendien kampt het gebied met droogte en liggen er forse opgaven op het gebied van o.a. biodiversiteit. Proeftuin Opgewekt zoekt samen met landgoedeigenaren naar een mogelijke oplossing: een energietransitie.