De COP27 in Egypte was een historisch moment: voor het eerst legden nationale regereringen een verband tussen cultureel erfgoed en klimaatverandering. Een belangrijk thema dat als een rode draad door deze nieuwsbrief loopt.
Er warmpjes bij zitten deze winter wordt een dure grap. Zeker als je in een monument woont. Gelukkig staat er een nieuwe generatie op met vooruitstrevende ideeën. Voor de erfgoedsector is het vooral belangrijk om zich te blijven mengen in de discussie.
November 2022 - Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed bevraagt tweejaarlijks alle professionele organisaties voor monumentenbehoud op het gebied van monumentenbezit, kwaliteitsborging, financiën en de staat van de monumenten. Alle 27 organisaties hebben de vragenlijst 2021-2022 ingevuld.
November 2022 - Rijksdienst voor het cultureel erfgoed
De RCE wil via een Europese aanbestedingsprocedure een raamovereenkomst sluiten met opdrachtnemers op het gebied van begeleiding en advisering van het verduurzamen van monumenten.
"We weten niet zoveel van vrouwen uit de 17e eeuw. Zij werden niet zo goed gedocumenteerd als mannen. Maar door Maria's huishoudboek weten we nu meer", zegt Christi Klinkert van Stedelijk Museum Alkmaar.
Veel erfgoedinstellingen (87%) maken zich grote zorgen over de gestegen energiekosten. Dat blijkt uit een landelijke enquête van het Landelijk Contact van Museumconsulenten en Erfgoed Gelderland.
Eefje van Duin wordt voorzitter van de Federatie Instandhouding Monumenten. Van Duin combineert deze functie met de positie van directeur-bestuurder van de Monumentenwacht.
In het Chassé Theater in Breda vonden de Reuvensdagen plaats; een congres waar archeologen naartoe komen om bij te kletsen en de nieuwste inzichten met elkaar te delen.
Het Romeinse wegennetwerk is indrukwekkend. Op de top lag er 80.000 kilometer aan weg. Maar er is iets wonderlijks aan de hand met de wegen van het oude Romeinse Rijk: nog altijd verbinden ze plaatsen die vandaag de dag welvarend zijn, ook al zijn ze meer dan 2000 jaar geleden aangelegd.
In 1776 krijgt Weesp, een stad van amper 3.000 inwoners, een groot en statig stadhuis, ontworpen door een vooruitstrevende architect uit Amsterdam. Hoe het kleine Weesp dát voor elkaar kreeg wordt besproken door Caspar Stalenhoef en Christian Pfeiffer in deze podcast.