Deze week kaartte het NRC een probleem aan waar al veel langer voor gewaarschuwd wordt. Het wordt tijd dat er meer aandacht komt voor de droogteschade aan monumenten. Gelukkig wel goed nieuws voor Ons ' Lieve Heer op Solder! Amsterdam geeft toch subsidie en het museum kan (voorlopig) openblijven.
Monumenten en archeologische vindplaatsen lijden zwaar onder droogteschade, maar toch is er zowel in de media als in het landelijk beleid weinig aandacht voor schade aan erfgoed. Jacques Monasch en Hilde Niezen willen een harde aanpak, schrijven zij in NRC. Monasch en Niezen zijn niet de enigen, het probleem werd al eerder aangekaart in de media.
20 augustus 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzamelt data over monumenten, archeologie, cultuurlandschap, musea en collecties. Deze monitor biedt een landelijk overzicht van de staat en ontwikkeling van het Nederlandse erfgoed.
Enorm veel actie werd ondernomen na dat bekend werd dat sluiting dreigt voor de voormalige schuilkerk. Het resultaat: het college zal de subsidie met tenminste vier jaar verlengen.
Het iconische Evoluon in Eindhoven staat al jaren leeg. Filosoof en kunstenaar Koert van Mensfoort wil van de futurisitsche schotel uit de jaren 60 een tijdmachine maken.
De Finse duikgroep Badewanne stuitte in de Finse Golf op een zeer goed bewaarde driemaster. Waarschijnlijk gaat het om een Nederlands fluitschip dat in de 17e eeuw naar de Baltische staten voer.
In de Koude Oorlog werden er op Fort Nieuwersluis geregeld bomoefeningen gehouden. In 'Beleef de BB' maak je zo’n oefening zelf mee en ontdek je hoe gestructureerd het er in de commandopost aan toe ging.
Beleef tussen 3 en 13 september de Week van de Klassieken (grotendeels) online. Alles draait om het thema: 'Controverse – gebruik en misbruik van de Klassieke Wereld in het heden'.
Open Monumentendag gaat dit jaar in aangepaste vorm door. Er wordt een podium geboden aan alle monumenten die fysiek of digitaal hun deuren kunnen openen en activiteiten, vaak speciaal bedacht voor deze bijzondere editie. OMD adviseert iedereen goed te checken wat er dicht bij huis te bezoeken is en vooraf te reserveren waar mogelijk. Virtueel bezoek is ook mogelijk.
Jona Lendering: "Migratie is momenteel een belangrijk oudheidkundig thema. Eerlijk is eerlijk: dat is soms gemakzuchtig inhaken op de actualiteit. Ouheidkundigen denken het belang van hun vak te kunnen tonen door er op te wijzen dat je in de Oudheid ook migratie had. Dan toon je je eigen irrelevantie want je loopt aan achter wat anderen belangrijk vinden. Gelukkig is er ook een minder zelfdestructieve reden om je met migratie bezig te houden: de DNA-revolutie."
De oudste bewegende opnamen uit Europa zijn gerestaureerd en binnenkort te zien in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Het gaat om vaak dagelijkse taferelen van rond 1900. "De eerste filmbeelden veroorzaakten een schokgolf", zegt Frank Roumen, hoofd Collecties bij Eye. "Stel je voor, je kent je hele leven alleen stilstaand beeld en ziet nu voor het eerst de blaadjes aan de bomen bewegen, een rijdende trein en rollende golven."
In de podcast spreekt Arjan den Boer met kunsthistoricus Sigrid Vegter. Ze vertelt over de 300-jarige historie van verzekeringsgroep a.s.r. met levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht als illustere voorganger. Wiens legendarische kantoorgebouw in 1974 is afgebroken.
Hoe weten we hoe oud voorwerpen zijn die archeologen opgraven? Dat werk noemen we dateren. Nienke van Het Klokhuis gaat op bezoek bij een laboratorium en leert welke technieken daarvoor gebruikt worden. Hoe oud is het potje dat ze vindt tijdens een opgraving?