Afgelopen weekend konden we weer cultuur snuiven óp locatie. Het testevenement geeft hoop, maar laten we ook vooral doorgaan met de innovatieve ideeën die het afgelopen jaar zijn ontstaan. Lees hierover meer in ons eerste bericht.
Gedwongen door de coronamaatregelen hebben veel erfgoedorganisaties het afgelopen jaar versneld gewerkt aan het digitaal toegankelijk maken van hun gebouwen en collecties. Met de vele virtuele rondleidingen, video’s en podcasts kon het publiek vanuit huis genieten. Maar, laten we ook kritisch blijven. Wat werkt wel en wat niet in de digitale wereld?
12 april 2021 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Erfgoedwetenschap richt zich op het beter begrijpen, behouden en het duurzaam gebruiken van erfgoed. De nieuwe website E-RIHS heeft als doel om de Europese gemeenschap van erfgoedonderzoekers toegang te geven tot internationale laboratoriumfaciliteiten, onderzoeksdata en het netwerk van kennis en expertise.
Steeds meer partijen willen dat de Maastrichtse fabriek een rijksmonumentale status krijgt. Erfgoedorganisaties zien kansen in herbestemming van het ENCI-fabrieksterrein.
Een vijftiental hoogleraren en (erfgoed-)directeuren laten in een brief aan het kerkbestuur weten bezorgd te zijn over de plannen met de Bouwloods naast de Sint-Jan in Den Bosch.
Het 100 jaar oude Recreatieoord Hoek van Holland wordt bedreigd door moderniseringsplannen. Protestacties hebben geleid tot succes in de vergadering van de gemeenteraad.
Defensie wil de Voorhoeve van Muyden, een boerderij van 114 jaar oud, slopen. Omwonenden zijn fel tegen het neerhalen van deze laatste herinnering aan het buurtschap.
Op de Landschapstriënnale 2021 'High Tech, innovating the landscape en Vincent van Gogh National Park' organiseren vier nationale partners twee webinars over Erfgoed en Landschap. Het doel van deze webinars is om de inspirerende rol van erfgoed in nationaal beleid te laten zien.
Na alle ontberingen van de pandemie zijn we straks wel toe aan een paar weken vakantie. Maar hoe? Stappen we weer massaal in het vliegtuig, met alle klimaatschade en overtoerisme van dien? Of brengt de pandemie het inzicht dat het beter moet? Reisjournalist Sander Groen van de Volkskrant blikt vooruit op de toekomst van het reizen en schrijft over de terugkeer van de historische Trans Europ Express.
Frans Soeterbroek verkent in zijn essay 'Erfgoed als middel' de maatschappelijke rol van erfgoed. De erfgoedwereld heeft volgens hem veel te winnen bij het hervinden van zijn maatschappelijke basis. De bescherming van erfgoed lijkt een doel op zich geworden en daardoor wordt voorbij gegaan aan de rol die erfgoed kan spelen in de samenleving vanuit een dienende en verbindende rol.
De Maasvlakte bij Rotterdam en de Zandmotor onder Den Haag zijn belangrijke vindplaatsen van fossielen, die vertellen over de mammoet en ander groot wild dat hier ooit leefde. Een bioloog en verzamelaars brengen ze in kaart. Bram: "Je wilt iets nieuws ontdekken, niet weer de mammoet."
In galerie en erfgoedlab DIG IT UP maken Rotterdammers tentoonstellingen over hun rijke geschiedenis. Hoe dat in z’n werk gaat vertelt directeur Simone da Silva op 20 april tijdens de lancering van de nieuwe Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. In een interview geeft ze alvast een voorproefje.