Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

12 juni: DeWereldMorgen Verkiezingen Aftertalk

Na de verkiezingen maakt DeWereldMorgen een balans op, met stemmen uit vakbonden, experten en middenveld. Kom woensdag 12 juni om 19u30 naar DeWereldMorgen Verkiezingen Aftertalk in De Expeditie in Gent of volg het vanaf 20u via onze livestream te vinden in dit artikel, ons YouTube-kanaal of op Facebook. (Entree: gratis.)

Lees verder

Bevrijding vier Israëlische gijzelaars was grootste slachtpartij sinds invasie Gaza

Een onafhankelijk internationaal onderzoek zal er nooit komen, Israël weigert dat altijd en de VS verwijzen naar Israël voor 'eigen onderzoek', maar de feiten vallen niet te loochenen. De poging van 8 juni om meerdere gijzelaars te bevrijden was geen 'geslaagde operatie' maar een gruwelijke slachtpartij met 274 vermoorde Palestijnse slachtoffers, waarvan 64 kinderen.

Lees verder

Hoe Vlaamser, hoe beter: een persoonlijke reflectie

De uitslagen van de verkiezingen voelen als een koude douche. Dat de N-VA gewonnen heeft en Vlaams Belang als tweede eindigde, was te verwachten, maar het blijft pijnlijk. Dit resultaat toont aan hoe diep racisme verankerd is in onze samenleving.

Lees verder

Wat betekenen de Europese verkiezingen voor de Green Deal?

De Europese kiezer heeft de politieke kaarten grondig dooreen geschud bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De fameuze Green Deal - een pakket ingrijpende milieu- en klimaatregels - komt daarmee in het vizier van enkele winnende partijen. Milieuorganisaties waarschuwen nu al voor de impact van versoepelingen.

Lees verder

Gaza: nefaste woordkeuze van journalisten en experten

De courante terminologie over Gaza bevat veel dat ethisch problematisch is en feitelijk niet correct. En verrassend genoeg vinden voor- en tegenstanders van het geweld elkaar soms in dit foute discours. De gevolgen van de woordkeuzes zijn behoorlijk nefast. Waarover gaat het?

Lees verder

In Burkina Faso schuilt de meest vergeten humanitaire crisis op aarde

Het West-Afrikaanse land Burkina Faso staat voor de tweede keer bovenaan de lijst van meest vergeten humanitaire crises die elk jaar wordt samengesteld door de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). De hele Centrale Sahelregio staat in de top vijf.

Lees verder

India, grootste democratie ter wereld, moeder van alle verkiezingsuitslagen?

Het ging wat verloren in de focus op de Belgische verkiezingen van 9 juni, maar op dinsdag 4 juni werden de definitieve resultaten bekend van de grootste en langste verkiezingen ooit, in het enorme land India. Die uitslag is volgens India-kenner Gie Goris niet geworden wat iedereen had verwacht, want er kwam geen Modi-tsunami.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De kiezer vraagt duidelijkheid

Hoe valt de teloorgang van de liberale partij in Vlaanderen te verklaren, terwijl de Franstalige evenknie MR enorme winst boekt? Volgens Walter De Smedt vraagt de burger duidelijkheid van de politieke partijen. De tijd van de incontournable CVP-CD&V in het midden is voorbij, definitief. Daarom, links of rechts, maak een duidelijke keuze.

Lees verder

Klimaat geen verkiezingsthema?

Alhoewel uit een bevraging eind vorig jaar bleek dat de helft van de Belgen tussen 18 en 34 angst, onrust of stress ervaart bij klimaatnieuws wordt tijdens de actuele kiescampagne door de partijen nauwelijks een woord gelost over dit thema en domineren hetzerige posts over klimaatwaanzin en –hysterie sociale media. Ligt dit aan het kwakkelende regenweer of aan de vrees hiermee in de kaart te spelen van Groen en Ecolo?

Lees verder

Nieuwe Duitse scheurlijst BSW haalt EP-kiesdrempel

‘Bündnis Sahra Wagenknecht’ (BSW), een groep federale parlementsleden die zich afscheurde van Die Linke kwam bij de Europarlementsverkiezingen uit boven de Duitse kiesdrempel van 5 procent uit en kan zes verkozenen naar Straatsburg en Brussel sturen. BSW wordt daarmee even groot als de Beierse conservatieve partij CSU en heeft zelfs een zetel meer dan de nationale liberale FDP.

Lees verder

Paradigma: een pleidooi voor burgerlijke ongehoorzaamheid

  Het menselijke bestaan speelt zich steeds af tegen de achtergrond van onvermijdelijke referentiekaders. We leven steeds binnen een stelsel van vooronderstellingen die we voor absoluut houden en die als zodanig constitutief zijn voor de...

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium