Bewogen bijlage: 5 jaar SyriëKlik hier om deze mail in je browser te bekijken
DeMorgen.
Big image alt

Hallo ,

Al vijf jaar is Syrië in de ban van oorlog. Al vijf jaar bericht De Morgen over de gruwel, maar hoeveel weten we écht? In een speciale bijlage over 5 jaar Syrië, die morgen verschijnt, leent De Morgen z'n pen aan de Syrische burgerjournalisten.

BURGERJOURNALIST IYAS KAADOUNI ALS GASTHOOFDREDACTEUR

De belangrijkste kracht achter onze bijlage is Iyas Kaadouni (32), één van de meest vooraanstaande Syrische burgerjournalisten, voor. De voormalige rechtenstudent moest in 2013 op de loop voor het Assad-regime én IS. "Mijn schoonbroer werd gedood door een kogel die eigenlijk voor mij was bestemd". Iyas, die tijdens de oorlog ook samenwerkte met de later onthoofde Amerikaanse journalist James Foley, woont en werkt nu in Gent. Morgen is hij gasthoofdredacteur van de uitgebreide Syrië-bijlage in onze krant.

Big image alt

 
Big image alt

VERHALEN VAN REPORTERS UIT DE
OORLOGSZONE

Met dank aan Iyas' adresboekje brengen we dinsdag verhalen van Syrische reporters uit de oorlogszone en van een journaliste die in augustus met de vluchtelingenstroom de Middellandse Zee overstak. "Europa mag zich in 2016 aan nog mèèr Syrische vluchtelingen verwachten", luidt haar analyse.


 

KOEN VIDAL PRAAT MET ISLAMKENNER
GILLES KEPEL

Kepel stelt vast dat allerhande krijgsheren de landsgrenzen van de Arabische wereld ingrijpend aan het verleggen zijn en voorspelt in de toekomst een nog grotere beweging richting Europa. “Wat we nu zien is nog maar het begin van een grote migratie van het overbevolkte Midden-Oosten naar het bejaardentehuis Europa.” Hij neemt ook geen blad voor de mond over de rol van onze veiligheidsdiensten op 13/11. "De tekortkoming van de Belgische inlichtingendiensten zijn die dag op gruwelijke wijze aan de oppervlakte gekomen.”

Big image alt

 
Big image alt

VERDER IN ONZE BIJLAGE:

Wat doet de blootstelling aan vijf jaar geweld met de menselijke emotie? We vroegen het aan psychiaters en hulpverleners in de vluchtelingenkampen
Vluchteling Fadi Belouni studeert nu architectuur aan Sint-Lucas in Brussel en is bezig aan de wederopbouw van Aleppo
De opinie van Rudi Vranckx
Reizigers blikken terug op Syrië als fantastisch vakantieland
Een iconische beeldenreeks over 5 jaar conflict
DeMorgenDeMorgen.DeMorgen.
FacebookTwitterInstagram
Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en meld u aan voor De Morgen nieuwsbrief of download onze apps voor mobiel of tablet.

Dit bericht is automatisch verzonden, reacties gestuurd naar dit e-mailadres worden niet gelezen.
Heeft u vragen aan De Morgen? Kijk dan op www.demorgen.be. Copyright © De Morgen, alle rechten voorbehouden.

Afmelden