Se online versionen - ANALYSE
  Mangler billedet? Klik på 'Se online versionen' Mangler billedet? Klik på 'Se online versionen'  
  23.03.2020  
Mangler billedet? Klik på 'Se online versionen'
 
Nyheder fra aktie-, obligations- og valutamarkederne samt en række aktuelle økonomiske nøgletal og estimater for den kommende dag.
 
De vigtigste begivenheder denne morgen:
  • Markederne: De europæiske aktiemarkeder lagde stærkt fra start i fredags, og selv om de måtte opgive en del af fremgangen i løbet af dagen sluttede de dog overvejende en begivenhedsrig uge med fremgang – Norge, Sverige og Schweiz oplevede dog fald. Umiddelbart pegede udviklingen på, at sidste uges syndflod af markante indgreb og tiltag fra centralbankernes og regeringernes side havde formået at ligge en vis bund under den negative markedsstemning, men desværre varede dette indtryk ikke længe. De amerikanske markeder endte således fredagen med nye store fald, hvormed sidste uge blev den værste for det amerikanske S&P 500 indeks siden finanskrisen, med et fald over ugen på 15% til det laveste niveau i 3 år. Med en weekend, der har budt på flere nedlukninger, restriktioner for befolkningens bevægelser og triste meldinger om spredning og dødsfald har de asiatiske markeder også fortsat nedturen i nat. Meldingen om, at den amerikanske kongres endnu ikke har vedtaget en ny stor finanspolitisk pakke efter uenighed i senatet om hvordan de foreslåede næsten USD 2000 mia. skal bruges, har også medvirket til at forsure stemningen, og både de europæiske og amerikanske aktiefutures indikerer desværre i skrivende stund, at vi kan se frem til uge, der begynder med nye store fald på aktiemarkederne. Både de danske og tyske obligationsrenter brød den seneste tids stigende tendens, og sluttede ugen med fald, men det danske rentespænd til Tyskland er blevet udvidet. De danske korte pengemarkedsrenter er endvidere steget markant. De amerikanske renter er faldet yderligere efter europæisk lukketid i fredags, olieprisen dykkede markant, mens EUR/USD har holdt sig relativt stabilt.
  • USA: Salget af eksisterende huse steg kraftigt i februar til det højeste niveau i 13 år. Fed's Bullard advarede i weekenden om, at arbejdsløsheden i USA kan ramme 30% og at BNP kan falde med 50% i 2. kvartal som følge af tiltagene for at begrænse COVID-19. 
  • Tyskland: Forbundskansler Angela Merkel er gået i selvkarantæne efter at have været i kontakt med en smittet doktor, og der er udstedt forbud mod forsamlinger på mere end 2 personer. Finansministeren udtalte at man vil låne op imod EUR 350 mia. i forsøget på at imødekomme de negative effekter af virusudbruddet, der ventes at føre til et fald i BNP på 5% i år. Endvidere er de tyske bilproducenter også blevet bedt om at overveje at lave medicinsk udstyr.
  • Norge: Norges Bank sænkede den ledende rente med 0,75%-point til 0,25%.  Endvidere har banken annonceret mulig intervention på valutamarkedet. I takt med at de økonomiske nøgletal i den kommende tid vil vise hvor slemt det står til med norsk økonomi, forventer vi at renten vil være sat ned til 0% senest inden udgangen af 2. kvartal.
  • Dagen i dag ser ud til at blive indledt med en ny omgang fald på aktiemarkederne. PÅ nøgletalfronten får vi tal for forbrugertilliden fra euroområdet og Danmark, som for første gang dækker over perioden hvor virududbruddet for alvor tog fart
Morgenmelding Handelsbanken - 23.03.2020 (pdf, nyt vindue)
 
 
 
 
  Handelsbanken, filial af Svenska Handelsbanken AB (publ.), Sverige er ansvarlig for Morgenmelding. Nyhedsbrevet udkommer på alle hverdage og er udarbejdet af cheføkonom Jes Asmussen og seniorøkonomerne Rasmus Gudum-Sessingø og Bjarke Roed-Frederiksen.