Daily Express Bekijk in browser

Express Morning Brief

Goeiemorgen

⏰ Deze nieuwsbrief telt 844 woorden - leestijd: 3 ½ minuut

1. Need to know
2. Noted...
3. On the Agenda Today
  • Vandaag beginnen in Brussel ‘intensieve' gesprekken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot de post-Brexit relatie. Michel Barnier (EU) en David Frost (VK) zullen elkaar opnieuw fysiek ontmoeten. Woensdag vervalt de deadline voor het aanvragen van een verlenging van de transitieperiode.
  • Vandaag en morgen vindt in Brussel de vierde conferentie plaats met als inzet 'Steun voor de toekomst van Syrië en de regio'.Vanwege de coronacrisis is het deze keer een virtueel gebeuren. De EU en haar lidstaten hebben bij de drie vorige conferenties al 20 miljard euro aan noodhulp toegezegd.
  • In Parijs velt het gerecht vandaag zijn vonnis in de zaak van voormalig presidentskandidaat François Fillon. Hij riskeert twee jaar effectief omdat hij zijn echtgenote grote sommen overheidsgeld zou hebben uitbetaald voor een fictieve job. Toch blijft een last minute verrassing mogelijk. Twee weken geleden raakte bekend dat de klacht tegen Fillon van bovenuit zou zijn versneld om zijn presidentiële ambities te dwarsbomen.
  • In Minneapolis verschijnt Derek Chauvin, de politieagent die beschuldigd wordt van de moord op George Floyd, voor de tweede keer voor de rechter. Het hof zal ook de verdediging van de drie politieagenten aanhoren, die beschuldigd worden van medeplichtigheid.

4. Grafiek du Jour 

'Er is een mythe, die wil dat Duitsland een productieve exporteconomie is en een massaal handelsoverschot heeft omdat ze zo zuinig is. Daarom worden Duitsers als goede Europeanen geprezen. Wel, dat is onzin.'

De reputatie van Duitsland als betrouwbare bedrijfslocatie heeft opnieuw een rake klap gekregen nu betalingsverkeerverwerker Wirecard in een megaschandaal is gemengd. Het aandeel Wirecard is sinds begin juni gedecimeerd nadat een kleine 2 miljard euro zoek raakte en uiteindleijk niet bleek te bestaan.

Na de onrust bij VW, Bayer, Daimler, Siemens of Deutsche Bank worden de ooit zo betrouwbare Duitsers steeds meer als bedriegers gezien, schrijft het persagentschap Bloomberg.

5. Coronavirus FactBox

België

Wereldwijd (cijfers Johns Hopkins University)

  • 10.114.726 bevestigde gevallen
  • 501.206 overleden (4,9%)
  • 5.123.312 genezen
6. De wereldeconomie

Dow Jones Futures: +63 punten (+0,25%)

Bel20: 3.304  (-1,56%)

EUR/USD: 1,1232 (-0,13%)

Olie (WTI): 39,02 USD (+2,66%)

Goud: 1.784 USD (+0,2%)

Bitcoin: 9.114USD (+1,56%)

7. Cover du Jour

De volgende catastrofe

'Covid-19 is een tragisch voorbeeld dat bewijst hoe overheden liever wachten tot een ramp zich voordoet, eerder dan er op voorhand plannen voor klaar te maken.

Virologen, epidemiologen en ecologen waarschuwen al tientallen jaren voor de gevaren van een griepachtige ziekte die door wilde dieren wordt verspreid. Maar toen Sars-Cov-2 zich begon te verspreiden hadden maar weinig landen praktische plannen klaar en de capaciteit om die plannen uit te voeren.

Degenen die dat wel deden, hebben er veel baat bij gehad. Taiwan heeft tot nu toe slechts zeven covid-19 sterfgevallen gezien; de economie van het land heeft er ook minder onder geleden.

Pandemieën zijn rampen waar regeringen ervaring mee hebben. Maar wat als zich morgen een werkelijk nieuwe bedreiging manifesteert?'

Meer in The Economist

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België