Daily Express Bekijk in browser

Express Morning Brief

Goeiemorgen


⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.471 woorden - leestijd: 6 minuten

1. Need to know
Days
Hours
Minutes
Seconds

Bidens tegenstander is niet Donald Trump, het is Facebook

32 dagen voor de verkiezingen ontwaakt Amerika met een gigantische kater, na een eerste presidentieel debat dat om alle volledig foute redenen de geschiedenis zal ingaan: een zeldzaam moment van nationale schaamte.

'Mensen hebben de leiders die ze verdienen’, wist Joseph de Maistre al, nog voor Amerika een land was. Als dat waar is, is ‘the state of the nation’ allesbehalve ‘great’ en dient het schabouwelijke schouwspel dat zich dinsdag in Cleveland afspeelde als een wake-up call voor een nieuwe generatie politici. Een generatie die - in tegenstelling tot de huidige - bereid is naar anderen te luisteren en van anderen te leren. 

De Amerikaanse politieke gerontocratie botst niet tegen haar grenzen aan; ze is die grenzen al ruim voorbij. Het debat was een belediging voor gans Amerika, pure laster en eerroof voor de grootste economie en militaire macht op deze planeet.

Meest verontrustend waren de aanvallen van de huidige president op het electorale proces. Niet Biden lijkt zijn tegenstander te zijn, maar de verkiezingen zelf. En door voortdurend de leugen te herhalen dat grote fraude in de maak is, zal de helft van Amerika uiteindelijk overtuigd zijn dat er grote fraude in de maak is.

Afgezien daarvan zullen een reeks vragen pas de volgende dagen worden beantwoord:

  • Hoeveel kijkers hielden het na een kwartier voor bekeken?
  • Hoeveel mensen hebben op basis van wat ze zagen en hoorden beslist van kamp te veranderen?
  • Hoeveel blanke vrouwen die Trump in 2016 'een kans gaven' zijn bereid dat nog eens te doen?
  • Wat is het effect van zulke monstrueuze stoet van leugens en obsceniteit op jongeren die voor het eerst een presidentieel debat volgden?
  • Hebben de VS nog nood aan 2 herhalingen van deze ‘shit show’?
  • Facebook verspreidde massaal het op niets gebaseerde bericht dat Joe Biden tijdens het debat een oortje zou dragen om hulp te krijgen van adviseurs achter de schermen. Facebook is een haatmachine geworden die de fundamenten van elke democratische samenleving - vertrouwen en waarheid - heeft vernietigd.Vraag is niet langer of Biden Trump kan verslaan, de vraag is nu of Biden Facebook kan verslaan.

Ook:

  • Verdienen beide kandidaten een deel van de schuld, dan was de president van de Verenigde Staten de dominante kracht en de initiatiefnemer in het ondermijnen van zijn eigen ambt, de presidentiële debatten én het verkiezingsproces. Schokkend is dat zeker, verrassend allerminst.
  • Verdronk Trump vier jaar geleden al in obsceniteit en leugens, dan was hij vaak nog entertainend en projecteerde hij een hoopvolle boodschap. Vandaag lijkt hij verzuurd en lijkt elke optimisme weg.
  • Trump verloor door te verliezen, terwijl Biden won door niet te verliezen.

Conclusie: Een systeem waarin iemand die 25% van de stemmen haalde ( 1% minder dan zijn tegenstander), 4 jaar lang zodanig op het beleid van een land kan wegen, is misschien aan herziening toe. Maar het probleem blijft dat 49% van de Amerikanen niet stemt. 

Bill Clinton zei ooit: 'There is nothing wrong with America that cannot be cured by what is right with America.' Als enkele tienduizenden van die 49% ondertussen begrijpt waar ze de komende generaties mee dreigt op te zadelen, zal dinsdagavond toch niet voor niets zijn geweest.

Extra: De Democraten in de Amerikaanse Senaat vragen Amy Coney Barrett om zich - indien ze tot opperrechter wordt benoemd - te onthouden bij stemmingen met betrekking tot de verkiezingsresultaten van 2020. President Trump zei dat de Supreme Court het resultaat mogelijk zal beslissen en dat hij verwacht dat zij de doorslaggevende stem levert. De kwestie wordt bijna zeker het aandachtspunt in de confirmatiehoorzittingen van Barrett.

2. On the Agenda
  • De Brusselse regering zal vandaag bekendmaken op welke manier ze 'een intelligente kilometertaks' gaat introduceren voor het autoverkeer in de stad. A rato van 3 euro per dag zou de stad op jaarbasis 323 miljoen euro incasseren.
  • In Brussel start vandaag de tweedaagse Europese top. Op de agenda: Covid-19, het conflict tussen Turkije en de EU-lidstaten Griekenland en Cyprus, de situatie in Nagorno-Karabach en Wit-Rusland, de relatie tussen de EU en China en de vergiftiging van Russisch oppositieleider Alexei Navalny.
  • Investeerders kijken vandaag vooral naar de werkloosheidscijfers in de Europese Unie voor de maand september (verwacht wordt een stijging van 7,9% naar 8,1%) en de nieuwe werkloosheidsaanvragen in de VS voor de week tot 26 september (verwacht wordt een status quo).
  • De Franse horecasector wacht met spanning de dagelijkse persconferentie van minister van Gezondheid Olivier Véran af. Die beslist vandaag of na Aix-en-Provence en Marseille ook in Parijs de cafés en restaurants opnieuw dicht moeten.
  • Om 17 uur wordt er in Genève geloot voor de groepsfase van de Champions League. Nog niet alle deelnemers zijn bekend, maar voor België zit enkel landskampioen Club Brugge in de bokaal. De UEFA maakt vandaag ook bekend wie 'Europees voetballer van het Jaar' wordt. Naast de Bayernspelers Neuer en Lewandowski, is onze Kevin De Bruyne (Manchester City) kanshebber.
3. Noted...
4. Grafiek du Jour

Gregor Aisch, de medestichter en CTO van statistieksoftware Datawrapper vroeg zich af of er sprake is van een 'klimaatparadox', nu er naast stijgende temperaturen en steeds vaker voorkomende droogtes, op sommige plaatsen veel meer regen valt dan in het verleden.

Hij bracht het decennium van 2010 tot 2020 in kaart en stelde niet enkel vast dat de meeste seizoenen in Duitsland aan de ‘warmere' kant van de grafiek te zien zijn, maar dat ze zich ook vaker aan beide zijden van het droge of natte spectrum positioneren.

Conclusie: de voorbije 10 jaar was amper één seizoen kouder en droger dan het seizoensgemiddelde tussen 1961 en 1990, terwijl er drie kouder en natter waren. 36 seizoenen waren warmer en natter of warmer en droger.

Meer grafieken staan hier

5. Coronavirus FactBox

6. De wereldeconomie

7. Video du Jour

De Spaanse politie heeft beelden vrijgegeven van een operatie op volle zee waarbij douane en belastingdienst een recordhoeveelheid van 35 ton hasj in beslag namen op zes zeiljachten die waren gecharterd door een Bulgaars-Russische bende. 

De drugs met een geschatte straatwaarde van 60 miljoen euro werden onderschept op de Atlantische Oceaan, de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

8AM [NL]

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
Belgium

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden