Daily Express Bekijk in browser

Express Morning Brief

Goeiemorgen


⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.245 woorden - leestijd: 5 minuten

De Amerikaanse verkiezingen hebben niet de ‘blue wave’ opgeleverd die door de media en de peilingbureaus was voorspeld. 

Al vroeg op de avond werd duidelijk dat Florida naar Trump zou gaan. Trump haalt er, met 98 procent van de stemmen geteld, 3,5 procent meer stemmen dan in 2016. 

De herpositionering van de Latino-stem lijkt de rode draad doorheen deze verkiezingen.

Die trend heeft zich herhaald in alle staten die op het spel stonden en die Trump alleszins moest winnen om zijn kansen op het Witte Huis gaaf te houden. Texas, Georgia, North Carolina, Ohio… alle stonden snel en overtuigend in de kolom van Biden, tot de ‘early votes’ opgebruikt waren en de stemmen werden geteld die vandaag werden uitgebracht. Trump bouwde een overtuigende voorsprong in alle vier.

Rond 5 uur ’s ochtends Belgische tijd was de verkiezingskaart een kopie van 2016, waarbij geen enkele staat was ‘geflipt’. Vanwege de pandemie verloopt het tellen van de stemmen trager en anders dan normaal, maar de door de media aangekondigde ‘blue wave’ blijkt een luchtspiegeling.

Enig goed nieuws voor Biden kwam pas rond halfzes Belgische tijd toen hij Arizona binnenhaalde, een staat die in 2016 nog met 3 procent door Trump was gewonnen.

Het ziet ernaar uit dat de einduitslag pas in de volgende dagen bekend zal worden, wanneer alle stemmen in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin geteld zijn. Zowel in Michigan als Wisconsin lijkt de eindoverwinning richting Trump te gaan. 

Ondertussen rijst vooral de vraag wat de media en de peilingbureaus hebben geleerd van het debacle van 4 jaar geleden. Niet veel blijkt, want net als toen lijken ze op weg naar een nieuwe blamage.

De kans dat de winnaar dinsdagavond Amerikaanse tijd nog bekend zal zijn, slinkt met de minuut. 

Beide kandidaten behouden een kans op het Witte Huis, maar het momentum is duidelijk met Trump.

Meer op ons 'live'-blog

ExtraHoe Biden Florida verloor en het daar zelfs slechter deed dan Clinton

1. Need to know
2. On the Agenda
  • De Europese ministers van Financiën houden vandaag een virtuele vergadering. Op de agenda: het witwassen van geld, de financiering van terrorisme, oninbare leningen en het duurzame groeiplan voor 2021. 
  • De Verenigde Staten stappen vandaag officieel uit het Klimaatakkoord van Parijs. Dat is een gevolg van een beslissing die Donald Trump op 1 juni 2017 nam. Formeel kon die terugtrekking niet eerder ingaan dan op 4 november 2020.
  • In de groepsfase van de Champions League wordt vandaag de derde speeldag afgewerkt. Club Brugge ontvangt dan om 21 uur Borussia Dortmund in het Jan Breydelstadion.
3. Noted...
  • Wall Street sluit verkiezingsdag goedgezind af
  • Apple houdt ‘One more thing’-event op 10 november: dit mogen we verwachten
  • ByteDance, de Chinese holding die eigenaar is van de populaire app TikTok, heeft in het Amerikaanse North Virginia 62 megawatt aan gegevensopslagruimte gehuurd. Het bedrijf wordt daarmee een van de tien grootste huurders van datacentra in de VS. Analisten zien daarin een indicatie dat ByteDance zijn Amerikaanse data wel degelijk in de VS zal opslaan. De Amerikaanse regering dringt daar al geruime tijd op aan. (BI)
  • Duitse rechter verwerpt protesten tegen bouw Oostzee-tunnel
  • Vorig jaar spendeerden Amerikanen 643 miljoen dollar aan kalkoenen voor Thanksgiving. Maar vanwege de pandemie zullen families straks minder talrijk zijn wanneer ze aan de feesttafel aanschuiven. Omdat in kleinere kring gevierd wordt zijn dus meer, maar wel kleinere kalkoenen nodig. Vorig jaar spendeerden Amerikanen 643 miljoen dollar aan kalkoenen voor Thanksgiving. Walmart is van plan 30% meer kalkoenenborsten aan te bieden, maar Butterball, dat normaal 30% van de 40 miljoen kalkoenen levert, maakt zich minder zorgen en gaat ervan uit dat 75% van de bestellingen identiek zal zijn als vorig jaar. (AP)

4. Foto du Jour

In verschillende Amerikaanse steden namen handelszaken dinsdag het zekere voor het onzekere, omdat ze rellen verwachtten eens de winnaar van de verkiezingen bekend zou zijn. 

Dat was het geval in Washington DC, New York, Chicago en Miami. Maar de meest opgemerkte beveiliging was die van de Trump-ster op de Hollywood Walk of Fame in Los Angeles. 

Trump kreeg de ster voor zijn rol als gastheer van de reality tv-show 'The Apprentice'. Voorbijgangers konden daar dinsdag nog weinig van zien. De ster was verborgen onder een multiplex-plaat en door hekken omringd.

5. Coronavirus FactBox

6. De wereldeconomie

7. Cover du Jour

De regering in Polen vertraagt de publicatie en uitvoering van een wet die abortus in het land bijna onmogelijk maakt. Dat gebeurt na bijna twee weken van grote landelijke protesten.

Het Poolse Grondwettelijk Hof besliste op 22 oktober dat vrouwen voortaan ook kinderen zullen moeten baren als ze  zwaar gehandicapt of zelfs niet eens levensvatbaar zijn.

Tot nog toe was abortus in drie situaties toegestaan: na een verkrachting, wanneer er sprake is van een voor de moeder levensbedreigende zwangerschap en wanneer de foetus zwaar beschadigd is. 98 procent van alle legale abortussen gebeurt om die laatste reden. De uitspraak van het hof betekende in feite dus een volledig verbod.

De protesten waren de belangrijkste sinds de val van het IJzeren Gordijn in 1989. Honderdduizenden vrouwen sloten zich bij het protest aan.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

8AM [NL]

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
Belgium

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden