Daily Express Bekijk in browser

Express Morning Brief

Goeiemorgen


⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.127 woorden - leestijd: 4 minuten

1. Need to know
Days
Hours
Minutes
Seconds

Nu hysterie de norm is in de Amerikaanse media, wordt de herverkiezing van Trump het droomscenario

14 dagen voor de verkiezingen zitten de Amerikaanse media tussen hamer en aambeeld. Niets heeft hun bottom line de voorbij 4 jaar hoger gestuwd dan het fenomeen ‘Donald Trump’. Voor de media is een herverkiezing van Trump dan ook de best mogelijke uitslag.

Wie twijfelt aan wat Trump in de media teweeg heeft gebracht moet maar even kijken naar de beurswaarde van de naar Trumps eigen zeggen ‘failing New York Times’. Die is sinds begin 2017 verviervoudigd. De krant heeft ook zijn abonnees sinds de verkiezing van Trump met 225% zien stijgen.

Maar daar zit nu net het probleem. De mainstreammedia hebben de voorbije jaren zo'n anti-Trumphouding aangenomen, dat ze nu geen weg meer op kunnen. Niet voor niets is ‘Enragement is engagement’ de gouden regel van het kliktijdperk. Dat geldt niet enkel voor de Trumpgezinde zender Fox News, maar even zeer voor de centrumlinkse media, die Trump de 4 voorbije jaren ononderbroken hebben gedemoniseerd.

Wie overschakelt van CNN naar Fox of omgekeerd, krijgt de indruk nieuws uit 2 verschillende landen te zien. Die polarisatie bereikte haar voorlopig summum in het eerste presidentiële debat. Amerika communiceert niet meer, luistert niet meer naar en praat niet meer tegen de andere. Dat is hoofdzakelijk een gevolg van de haat tegenover de andersdenkende die de media de voorbije jaren hebben gepromoot.

Mensen willen in de media enkel nog hun eigen overtuiging bevestigd zien. CNN had vier jaar geleden nog een aantal opiniemakers die Trump wel konden smaken. Ook vandaag zie je op CNN nog Republikeinen en conservatieven, maar dan wel op voorwaarde dat ze anti-Trump zijn. Amerikaanse media kunnen de controverse aan, zolang ze in hun kraam past.

Maar op commercieel en financieel vlak hebben beide kampen alle belang bij de herverkiezing van Trump. Niet enkel de voormelde New York Times, maar zowat alle grote kranten en tv-zenders zagen hun verkopen en kijkcijfers de voorbije 4 jaar verdubbelen tot verdrievoudigen.

Vier jaar later is hysterie in medialand de norm geworden. Die hysterie heeft vele media van de ondergang gered, nadat een reeks grote titels in de Obamajaren (2008 - 2016) de boeken had neergelegd.

Voor de media is de herverkiezing van Trump dus het ultieme droomscenario.

2. On the Agenda
  • Vanaf vandaag kunnen ook burgers in de Amerikaanse staten  Wisconsin, Hawaii en Utah vervroegd stemmen.
  • De Amerikaanse Senaat stemt vandaag over het al dan niet dagvaarden van Twitterbaas Jack Dorsey, nadat dit bedrijf een voor Joe Biden mogelijk schadelijk artikel slechts beperkt toegankelijk maakte.
  • Investeerders kijken vanavond naar de kwartaalresultaten van streaminggigant Netflix, die in het tweede kwartaal een groeivertraging liet opmeten.
  • Club Brugge treedt vanavond in de eerste speeldag van de groepsfase van de Champions League in Sint-Petersburg Rusland) aan tegen het lokale Zenith.
3. Noted...

4. Cover du Jour

In Noord-Cyprus is Ersin Tatar, de door Turkije gesteunde kandidaat verrassend verkozen tot president. Zijn overwinning baart de Cypriotische pers zorgen, omdat Tatar tegen de hereniging is van het sinds de interventie van het Turkse leger in 1974 verdeelde eiland.

Niet Tatar, maar Erdogan wordt in de Turkse pers als grote winnaar naar voren gebracht.

'Tatars eerste gebaar na de aankondiging van zijn overwinning was dan ook niet om zijn kiezers te bedanken, maar om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te bellen.'

'Het is duidelijk', schrijft de Turkse krant Avrupa Yakası Gazetesi,. Turkije heeft volledige controle over dit noordelijke deel. Het verzekert zichzelf van een leidende rol in de regio, aangezien het bezette deel van het eiland een belangrijk onderdeel is van de strategie van Ankara om maritieme gebieden in het oostelijke deel van de Middellandse Zee op te eisen.'

De zelfverklaarde Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC),  wordt niet erkend door de internationale gemeenschap.

5. Coronavirus FactBox

6. De wereldeconomie

7. Foto du Jour

Jered en Ashley Gruber, Kristof Ramon en Cor Vos maakten foto’s van de Ronde van Vlaanderen, de apotheose van een zeer vreemd en zeer gefragmenteerd klassiekersseizoen.

Tientallen sfeerfoto's staan hier.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

8AM [NL]

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
Belgium

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden