Daily Express Bekijk in browser

Express Morning Brief

Goeiemorgen


⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.074 woorden - leestijd: 4 minuten

1. Need to know
Days
Hours
Minutes
Seconds

Vicepresidentiële debatten hebben doorgaans weinig belang. Dat is dit jaar anders om de eenvoudige reden dat er wel degelijk een reële kans bestaat dat een van beide deelnemers binnen de volgende vier jaar nummer één wordt. Trump heeft Covid-19 en wordt in juni 75. Biden wordt volgende maand 78 en heeft steeds vaker last van 'senior moments'.

In maart schreef ik voor Newsweek het stuk: 'Het vicepresidentschap van de Verenigde Staten: 'Ik ben niets, maar ik kan alles worden'' en dat geldt zeker voor beide politici die vanavond aan de Kingsbury Hall van de universiteit van Utah in Salt Lake City met elkaar in debat gaat.

Het vicepresidentschap blijft de katapult naar het presidentschap: 14 van de 45 vicepresidenten behaalden uiteindelijk de hoofdprijs: acht omdat hun baas stierf of ontslag nam; zes omdat ze de presidentsverkiezingen wonnen. De kansen liggen dus ruwweg rond de één op drie.

Wie is Mike Pence (61)? Opmerkelijk dat bijna vier jaar ver in zijn eerste ambtstermijn het nog steeds moeilijk blijft daar een duidelijk antwoord op te geven. Pence is een goede soldaat die ongeveer elke persconferentie begint met 'Donald Trump te danken voor zijn leiderschap' en zich voor het overige zo veel mogelijk in de marge beweegt. 

Deze voormalige senator van de staat Indiana beledigt niemand, pest niemand en draagt naast vrijheid en religie ook de huwelijkstrouw hoog in het vaandel. Verder is hij antihomohuwelijk, antiabortus en net als zijn baas een klimaatscepticus.

Pence zal door Harris worden weggezet als medeverantwoordelijk van Trumps (non-)beleid.

Wie is Kamala Harris (55)? Voor velen is Harris de verpersoonlijking van de 'American Dream'. Kind van een Indiaas-Jamaicaans immigrantenechtpaar werkte ze zich op tot procureur-generaal van de staat Californië en werd zo de eerste Afro-Aziatische vrouw in die functie. 

Ze staat bekend om haar agressieve ondervragingstechnieken, maar is minder begaafd in het verdedigen van haar track record. Ze promootte tijdens de Democratische debatten standpunten die een pak meer op links liggen dan die van Biden: ze is antifracking, pro-Green New Deal en voor de uitbreiding van het Hooggerechtshof. 

Pence zal Harris wegzetten als 'een icoon van radicaal links'. Kunst voor Harris zal zijn die aanvallen te pareren zonder het Democratische centrum te verliezen.

Extra:  Zo'n vier miljoen Amerikanen hebben hun stem voor de presidentsverkiezingen van november al uitgebracht. Verwacht wordt dat dit jaar in totaal 150 miljoen mensen zullen stemmen, wat neerkomt op een opkomst van 65% - het hoogste percentage sinds 1908. In 2016 trokken 129 miljoen mensen naar de stembus of 16% minder.

2. On the Agenda
  • Svetlana Tikhanovskaja, de leidster van de Wit-Russische oppositiebweging, spreekt vandaag per videoconferentie het Franse parlement toe.
  • In Salt Lake City (Utah) vindt vannacht het debat plaats tussen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en kandidaat-vicepresident Kamala Harris.
  • Vandaag wordt de Nobelprijs voor Chemie toegekend.
  • De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg spreekt vandaag op de Internationale Desmond Tutu Conferentie voor de Vrede in Johannesburg (Zuid-Afrika).
  • De lokale en federale politie houden vandaag een flitsmarathon over het hele land. Gedurende 24 uur wordt er extra gecontroleerd op het naleven van de snelheidsnormen.
3. Noted...
4. Grafiek du Jour

The Economist: 'Leerlingen in rijke landen halen gemiddeld veel hogere scores in internationale examentests dan leerlingen in ontwikkelingslanden. Deze leerlingen worden op hun beurt productieve werknemers, die de rijke economieën waar ze leven nog rijker maken.'

In de meeste landen halen de leerlingen uit de meest vermogende gezinnen de beste resultaten. 

Toch is men beter af als arme student in een rijk land dan als rijke student in een arm land.

Zo scoren Russische studenten uit een gezin met een jaarinkomen van 2.000 dollar - en het naar Russische normen erg middelmatig doen - beter op de tests dan studenten die opgroeien in een Marokkaans gezin met een jaarinkomen van 4.000 dollar en het naar Marokkaanse normen erg goed doen.

5. Coronavirus FactBox

6. De wereldeconomie

7. Foto du Jour

De Israëlische journalist Barak Ravid postte dinsdag een historische foto op zijn Twitteraccount.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas en zijn collega-ministers Gabi Ashkenazi (Israël) en Abdullah bin Zayed Al Nahyan (VAE) bezoeken in Berlijn de Holocaust-gedenkplaats. 

De laatste Arabische leider/politicus die een Holocaust-museum of -gedenkplek bezocht, was de Egyptische president Anwar Sadat tijdens een bezoek aan Israël in 1977.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

8AM [NL]

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
Belgium

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden