Daily Express Bekijk in browser

Express Morning Brief

Goeiemorgen


⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.178 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Need to know
Days
Hours
Minutes
Seconds

‘Kanarie in de koolmijn’ laat weinig twijfel over uitslag Amerikaanse presidentsverkiezingen

Exact een week voor 3 november wordt duidelijk dat mochten de verkiezingen vandaag worden gehouden (wat gezien de ‘early voting’ toch een beetje het geval is), Donald Trump zo goed als zeker zou verliezen. 

Peilingen kunnen verkeerd zijn, maar zelden zijn die fouten groot genoeg om de voorsprong die Biden heeft opgebouwd in voldoende staten teniet te doen en hem verhinderen de benodigde 270 kiesmannen achter zijn naam te krijgen.

Zelfs als de peilingen dit jaar even fout zijn als in 2016 behaalt Biden nog steeds 280 electorale stemmen (zie grafiek NYT links boven).

Meermaals hebben we al geschreven over het relatieve belang van nationale peilingen (ze zijn waardeloos omdat enkel het Kiescollege telt). Staatspeilingen geven dus een betere indicatie. De belangrijkste staten zijn Florida (Biden: +1,5%), Pennsylvania (+5,3%), North Carolina (+1,2%) en Arizona (+2,4%). In alle 4 leidt Biden.

Trump moet alle 4 die staten winnen om een kans op een overwinning in het Kiescollege te behouden. Als er voldoende foutmarge in de peilingen zit en de 'verlegen' Trumpstemmers massaal opdagen blijft een herhaling van 2016 mogelijk.

Maar... de kanarie in de koolmijn blijven de peilingen op districtsniveau. Deze zijn minder frequent, maar geven een goed beeld van wat zich in kleinere regio's ('pockets') in het land afspeelt.

In 2016 lieten ze in de laatste weken een duidelijke verschuiving van Clinton naar Trump zien. Dat is deze keer niet het geval. 

Integendeel, ze geven Biden een grotere voorsprong dan de nationale- en staatspeilingen en impliceren de overgave van het kamp Trump. 

In 151 van de 157 districten is Bidens voorsprong (laatste kolom) groter dan het aantal stemmen dat Clinton uiteindelijk kreeg. In de meest recente peilingen is het verschil tussen beide kandidaten niet eens nipt. 

Extra: In de Amerikaanse Senaat is maandagavond Amy Coney Barrett (48) zonder verrassing benoemd tot opperrechter aan het Hooggerechtshof.

Met een eenvoudige meerderheid van Republikeinen tegen Democraten werd ze nog vóór de verkiezingen benoemd. Op die manier verzekert president Trump de Supreme Court waarschijnlijk jarenlang van een  conservatieve meerderheid. (AP)

2. On the Agenda
  • De Vlaamse regering houdt vanavond een extra ministerraad om te beslissen over eventuele nieuwe coronamaatregelen.
  • De ECB publiceert vandaag een studie over de gezondheid van de bankensector in de eurozone. In de VS is het uitkijken naar de kwartaalcijfers van Microsoft en cijfers over het consumentenvertrouwen.
  • Vanavond start de tweede speeldag in de groepsfase van de Champions League. De enige Belgische vertegenwoordiger Club Brugge speelt pas morgenavond tegen Lazio Roma.
3. Noted...

4. Grafiek du Jour

In de VS is sinds midden september sprake van een derde golf van het coronavirus, nadat het aantal bevestigde gevallen in de twee maanden ervoor was gedaald.

Is de recente stijging van het aantal nieuwe gevallen uitsluitend te danken aan meer testen, zoals president Trump steeds opnieuw herhaalt?

Helaas niet. Als meer tests de enige reden zouden zijn voor meer gevallen, zouden het percentage positieve testresultaten vlak blijft of dalen. Maar in plaats daarvan zien we  het tegenovergestelde gebeuren, waarbij het percentage positieve testen op nationaal niveau is gestegen van 4,5 procent naar 6,3 procent.

5. Coronavirus FactBox

6. De wereldeconomie

7. Cover du Jour

De conservatieve en Trump-gezinde gratis krant Washington Examiner ziet de bui hangen.

'Wat de Bidencoalitie van Republikeinen, onafhankelijken, centrum- en gematigde Democraten, de progressieve linkerzijde en extreem links, Sanders- en AOC-Democraten - bindt, is de absolute afschuw van de president. Donald Trump is de lijm die deze coalitie samenhoudt.

'[...] Trump heeft getracht het gespreksonderwerp te veranderen door in te zetten op de heropening van de economie. Hij wedde erop dat de situatie er in oktober beter uit zou zien dan in juli. 

De economie is zeker wat hersteld, maar niet overal en niet tot het punt waarop Trump op overtuigende wijze de overwinning kan claimen. 

Die economie - lange tijd Trumps onuitgedaagde stokpaard - creëert nu de indruk dat de manier waarop hij de pandemie beheerde, heeft gefaald.'

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

8AM [NL]

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
Belgium

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden