Daily Express Bekijk in browser

Express Morning Brief

Goeiemorgen


⏰ Deze nieuwsbrief telt 933 woorden - leestijd: 3½ minuut

1. Need to know
Days
Hours
Minutes
Seconds

In een democratie verwacht men dat politici er alles aan doen opdat zoveel mogelijk mensen kunnen stemmen. Niet in de VS…

21 dagen voor de verkiezingen zijn in de staat Georgia de stembureaus geopend voor 'early voting' of vervroegd stemmen

Dat heeft op de eerste dag tot schandelijke taferelen geleid. Op sociale media circuleren tientallen filmpjes van lange rijen mensen die in volle pandemie 1,5 tot 11 uur (!) moeten wachten om hun stem uit te brengen. Mensen zijn ook dermate bang gemaakt dat stemmen per post ongeldig zou zijn, dat ze uiteindelijk toch naar de stembureaus trekken.

In een democratie mag men verwachten dat politici er alles aan zullen doen opdat zoveel mogelijk mensen zouden stemmen. Niet in de Verenigde Staten, waar sommige bewindvoerders hebben beslist dat het voordeliger is om mensen die hen niet gunstig gezind zijn te beletten te gaan stemmen of hen in alle geval te ontmoedigen.

Een bedenkelijke praktijk die 'voter suppression' wordt genoemd. In 2016 hadden 17 Amerikaanse staten de kiesregels veranderd, veelal met als doel sommige kiezers te verhinderen aan de verkiezingen deel te nemen.

De staat Georgia spant op dat vlak de kroon. Met meer dan 10 miljoen inwoners en 16 stemmen in het Kiescollege schuift de staat steeds meer naar links op. Waren Democratische kandidaten de voorbij decennia zo goed als kansloos - met uitzondering van Bill Clinton in 1992 - dan zetten de meeste peilingen Georgia vandaag in de kolom 'toss up' of 'dubbeltje op zijn kant'.

Bij de tussentijdse verkiezingen van 2018 had Brian Kemp, de toenmalige staatssecretaris van Georgia, ruim 1,5 miljoen mensen van de kieslijsten geschrapt, stembureaus in Afrikaans-Amerikaanse buurten gesloten en honderden stemmen die per post waren uitgebracht ongeldig verklaard zonder reden. Kemp - die bij de verkiezingen zelf opkwam - won uiteindelijk de gouverneursverkiezingen met minder dan 2 procent van de stemmen. 

Dat 'early voting' in Georgia alweer op een organisatorisch fiasco uitdraait, moet trouwens niet verwonderen. Ook de regionale verkiezingen van juni laatstleden draaiden volledig in de soep.

Extra I: Ontmoet de nieuwe Trump: Slimmer en volgens insiders kandidaat voor 2024

Extra IIMicrosoft haalt hacknetwerk offline dat Amerikaanse verkiezingen kan saboteren

2. On the Agenda
  • Het Internationaal Monetair Fonds maakt prognoses voor de wereldwijde economische groei bekend. Ze zullen naar verwachting in 2020 een minder sterke krimp van de economie laten zien dan aanvankelijk verwacht.
  • China, Rusland, Cuba, Pakistan en Saoedi-Arabië zullen vandaag naar verwachting toetreden tot het bestuur van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Mensenrechtenorganisaties vragen de EU zich bij de stemming te onthouden.
  • Vandaag staat een virtueel Apple Event gepland. Volgens zo goed als alle geruchten komt Apple voor het eerst met maar liefst vier verschillende iPhone-12 modellen.
  • In Parijs wordt vandaag een zeldzaam skelet van een van de oudste dinosaurussen geveild. Het zou meer dan 150 miljoen jaar oud zijn en wordt door paleontologen beschouwd als de 'grootvader' van de  legendarische T-Rex.
3. Noted...
4. Grafiek du Jour

De Amerikaanse politieke verdeeldheid wordt nog maar eens in beeld gebracht door een peiling van Pew Research

90 procent van de mensen die Fox News of andere rechtse informatiebronnen als hun enige of belangrijkste informatiekanaal beschouwen, vinden dat de overheid alles heeft gedaan wat binnen haar mogelijkheden lag om de pandemie te bestrijden.

Bij mensen die voornamelijk linkse zenders als CNN of MSNBC kijken of links georiënteerde kranten lezen, daalt dat tot... 3 procent.

5. Coronavirus FactBox

6. De wereldeconomie

7. Foto du Jour

De vreedzame protesten van Wit-Russische burgers tegen hun dictator Loekasjenko duren nu al 10 weken op rij. Daarbij is nog geen ruit gebroken. Ook zondag gingen opnieuw 100.000 Wit-Russen de straat op. Maar de repressie van bovenuit wordt steeds gewelddadiger. De oproerpolitie OMON zette traangas en handgranaten in tegen gepensioneerden. Journalisten werden op voorhand al gearresteerd opdat beeld- en fotomateriaal beperkt zou blijven. Vraag is hoelang nog voor Loekasjenko opdracht geeft op zijn eigen volk te gaan schieten.

Waar wachten de EU, de VN en de Navo op om Loekasjenko, zijn veiligheidsdiensten en de oproerpolitie OMON tot terroristische organisaties uit te roepen?

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

8AM [NL]

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
Belgium

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden