Plus: Kerkbrink, 600 jaar Hilversum en de Gouden Reiger

 
Wordt deze mail niet goed weergegeven?
Bekijk de webversie
Beeld & geluid Logo
 

Filmfestival Movies that Matter in Den Haag vertoont films over urgente maatschappelijke thema’s en mensenrechten. Voor veel van deze producties zijn audiovisuele archieven onontbeerlijk. Beeld & Geluid is daarom industry partner van dit belangrijke festival. Meer in deze Nieuwsbrief voor Mediaprofessionals. 

Verder ook: My First Smartphone Festival, IDFA in het Vondelpark, Beeld & Geluid-nieuws, de uitreiking van de Gouden Reiger en Hilversum 600: Koningin Wilhelmina in het Hilversumse Sportpark.
Queer Quiz, met Harm Edens
 
Queer & media
 
Maart
 
Beeld & Geluid neemt deel aan de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand. De Pop Up-tentoonstelling Queer in de media toont uit het archief onder meer de Gaykrant en de Roze Golf van RTV Oost.
Harm Edens presenteert de interactieve Queer Quiz, over verleden, heden en toekomst van de lhbtiqa+-emancipatie. Het online TILT-verhaal gaat in op de representatie van queer in de media.
 
 
IDFA in Vondelpark
 
IDFA in Vondelpark
 
Deze week geopend
 
IDFA heeft in Amsterdam het Documentaire Paviljoen geopend. Een culturele huiskamer waar de documentaire gevierd wordt, midden in het Vondelpark. Beeld & Geluid omarmt als partner van dit jaarlijkse festival dit initiatief van harte. De openingsweek biedt programma’s samengesteld door Festus Toll (22 maart, met o.a. de vertoning van zijn The Black Pete Files) en Aliona van der Horst (23 maart).  
 
Still uit The Insides of our Lives
Movies that Matter
22 tot en met 30 maart
Beeld & Geluid is industry partner van filmfestival Movies that Matter in Den Haag. Gezamenlijk organiseren wij een aantal bijeenkomsten.
Op 23 maart opent in Den Haag de aangrijpende expo Roots & Soil, ontstaan uit de samenwerking tussen fotograaf Ahmet Polat en studenten uit het Turkse Gaziantep. Zij delen hun ervaringen in de tijd na de grote aardbeving van vorig jaar februari. In de Artist Talk voorafgaand aan de opening vertelt Polat er over.
In de Industry Talk: Take on Archive op 27 maart vertelt onder meer regisseur Misja Pekel over zijn premierefilm The Insides of our Lives. Hoe konden zij gebruikmakend van archiefmateriaal een poëtisch, persoonlijk en beklemmend verhaal vertellen?
Op 29 maart kijkt Movies that Matter met onder meer Festus Toll (The Black Pete Files, geproduceerd door Playgrounds en Beeld & Geluid) naar de rol van kunst bij het verwerken, her- en erkennen van de geschiedenis.
 
Den Haag
 
Per 1 september
 
Beeld & Geluid in Den Haag, museum voor nieuws en journalistiek, verlaat per 1 september het pand in de Zeestraat. De programmering en educatieve workshops rond thema’s als mediawijsheid en journalistiek worden met partners op locaties elders in de stad voortgezet. 
De collectie van wat oorspronkelijk het PTT Museum was, is sinds 2019 eigendom van Beeld & Geluid en verhuist naar Hilversum.
 
 
Kerkbrink in Hilversum
 
Kerkbrink
 
In centrum van Hilversum
 
Met de verhuizing van de muziekcollectie van Muziekweb in het vooruitzicht én de wens mediacollecties zichtbaarder te maken voor het publiek gaat Beeld & Geluid een pand huren aan de Kerkbrink, midden in het centrum van Hilversum.
De komende tijd wordt met de gemeente onderzocht welke invulling het beste past bij de stad, de collectie en bij Beeld & Geluid.
 
My First Smartphone Festival
My First Smartphone Festival
Komend weekend
De eerste smartphone van je kind, leuk! Welke creativiteit boort dat aan? Hoe hou je het veilig? Het My First Smartphone Festival van Beeld & Geluid beantwoordt in vijf zones (Smart, Create, Connect, Discover en Play) alle smartphone-vragen. 
Verwacht in Hilversum een bomvol programma met interactieve shows, workshops en meet-en-greets, voor kinderen én hun ouders! Met onder meer: NOS Jeugdjournaal, Klaas van Kruistum, Défano Holwijn, Quinn Bezemer, Martin Verschoor (Power Unlimited), Lisa Wade, Jan Dirk van der Burg en Dilayra Verburgh.
Tegelijkertijd tonen we in Beeld & Geluid in Den Haag de tijd vóór de smartphone. Welke apparaten gebruikten we tot circa 15 jaar geleden als communicatie met elkaar en met de wereld om ons heen? Deze expositie is tot en met 30 juni te zien.
DE-BIAS: CoCreatie
 
DE-BIAS
 
Kwetsende taal
 
Het Europese DE-BIAS-project speurt in metadata van culturele erfgoedcollecties naar kwetsende taal en voegt alternatieve woorden toe. Ook Beeld & Geluid neemt deel aan dit project en werkt daarvoor samen met verschillende communities. Beeld & Geluid-medewerker Fionnuala Joyce schreef er een blog over.
 
 
NH Media
 
Noord-Holland
 
Nieuw in het archief
 
NH Media is tenant bij Beeld & Geluid. Onlangs is 10.000 uur aan analoog archiefmateriaal van deze regionale omroep in Noord-Holland gedigitaliseerd. De programma’s en reportages zijn vanaf nu via DAAN te doorzoeken en kunnen aangevraagd worden. NH Media is een voortzetting van RTV NH en RTV Noord-Holland.  
 
Winnaars Gouden Reiger
Gouden Reiger
Uitgereikt in Beeld & Geluid
De Gouden Reiger, de prijs voor de beste opdrachtfilm van het jaar, is gewonnen door Geworteld in Rotterdam van producent iO, gemaakt in opdracht van Bibliotheek Rotterdam. De uitreiking vond vorige week voor het eerst plaats bij Beeld & Geluid, dat als partner verbonden is aan Gouden Reigers. Beeld & Geluid neemt ook een deel van de genomineerde video’s op in de collectie.
Expo oeuvre Joop van den Ende online
 
Online expo
 
Joop van den Ende
 
Onlangs werd de interactieve online tentoonstelling over Joop van den Ende’s veelomvattende oeuvre gelanceerd. Musical, toneel, tv-amusement, drama, soap, variété, circus, comedy en film: André van Duin leidt de bezoeker langs de vele genres en onder meer Henny Huisman, Tim Oliehoek en Pia Douwes vertellen er de verhalen bij.
 
 
Wilhelmina op Kerkbrink 1924
 
Hilversum 600
 
Wilhelmina op Kerkbrink
 
Hilversum bestaat 600 jaar. Tijdens het vorige jubileum, nu 100 jaar geleden, bezocht Koningin Wilhelmina onder meer de Kerkbrink en het Sportpark in de Gooische stad. Onze researchers vonden in het archief een filmpje van dat bezoek. In de Hilversum 600 Lounge (vrij te bezoeken) in Beeld & Geluid zijn nog veel meer historische beelden te zien.
 
 
Wil je meer weten over hoe je toegang krijgt tot het archief? En hoe je materiaal uit het archief van Beeld & Geluid kunt gebruiken in jouw producties? Kijk hier of mail zakelijk@beeldengeluid.nl
Het Mediamuseum bezoeken? Hier vind je alle informatie over onder meer openingstijden en tickets.
De bijeenkomsten voor publiek én professionals vind je in de agenda.
Werken bij Beeld & Geluid? Vacatures vind je hier. Stageplekken staan vermeld bij Mediastages.
Over deze nieuwsbrief
Met deze nieuwsbrief voor mediaprofessionals houden we je een aantal keer per jaar op hoogte van interessante projecten, bijeenkomsten en informatie met betrekking tot Beeld & Geluid. Je bent in het bestand opgenomen omdat je je hebt aangemeld of omdat wij frequent contact met je hebben. In de footer kun je jezelf afmelden.
 
Beeld & Geluid Facebook icon   Beeld & Geluid Instagram icon   Beeld & Geluid youtube icon   Beeld & Geluid Twitter icon   Beeld & Geluid LinkedIn icon
 
 
 
contact privacy aanmelden afmelden
 
 
 
 
Logo Beeld & Geluid Logo VriendenLoterij
© Beeld & Geluid