Radio Prague International

Zprávy: Sobota, 27. listopad 2021

Zdeňka Kuchyňová

Jedna z laboratoří ověřuje možný výskyt nové varianty omikron v Česku

Jedna z laboratoří ověřuje možný výskyt nové koronavirové varianty omikron v Česku. Podezřelý vzorek zachytil PCR test. ČTK o tom informovala mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na svém twitteru uvedl, že prověřovaný vzorek patří ženě, která se do Česka vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj, je očkovaná a má lehký průběh nákazy. Výsledky ověřování by měly být v neděli.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že žena cestovala ve skupině devíti lidí z ČR, další z nich jsou ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. Vedle spolucestujících hygienici podle Svrčinové zjistili už i rodinné kontakty ženy. Podle webu tn.cz má žena pocházet z Liberce.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU ode dneška po příjezdu do Česka z pobytu v některých jihoafrických státech minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný.

Havlíček: Prodejci ze zrušených vánočních trhů dostanou vyšší náhrady

Prodejci a provozovatelé zrušených vánočních trhů dostanou vyšší náhrady, uvedl dnes na twitteru ministr průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO). Kompenzace by se měly pohybovat od 30 do téměř 100 procent, řekl ministr v České televizi (ČT). Dohoda se zástupci profesních svazů by podle Havlíčka měla být v neděli. Vláda v demisi nařídila uzavření adventních trhů od pátečních 18:00 jako opatření proti šíření koronaviru. Rozhodnutí čelí kritice trhovců, provozovatelů trhů i některých měst.

"Provozovatelé vánočních stánků a adventních trhů dosáhnou na vyšší kompenzace. Se zástupci profesních svazů již připravujeme jejich parametry, v neděli večer chceme mít finální dohodu, v pondělí zveřejníme," napsal Havlíček na https://twitter.com/KarelHavlicek_/status/1464596267108024321 twitteru . Podporu podle něj dostane každá omezená nebo zavřená provozovna.

Z uzavření venkovních vánočních nebo adventních trhů má výjimku prodej vánočních stromků nebo kaprů. Farmářské trhy zůstaly povoleny, není tam ale možné konzumovat alkohol ani jídlo. Kritici vládního opatření poukazují mimo jiné na ponechání provozu farmářských trhů, které se přitom někdy konají na stejném místě jako vánoční trhy. Město Most proto pořádání vánočních trhů nahradilo zimními farmářskými trhy.

Pátečních 20.315 případů koronaviru v ČR je méně než před týdnem

Denní přírůstek případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání poprvé po dvou měsících klesl. Pátečních 20.315 nově potvrzených nákaz bylo o desetinu méně než před týdnem. Méně se ale i testovalo, ubylo zejména antigenních testů. Poprvé od konce září se snížila také týdenní incidence, k dnešku na 100.000 obyvatel připadalo za posledních sedm dní 1207 případů koronaviru. Ve čtvrtek to bylo 1231. Hospitalizovaných s nemocí covid-19 dál přibývá, k pátku jich bylo 6169.

Novým koronavirem se v Česku od loňského března prokazatelně nakazilo více než 2,1 milionu lidí. Zemřelo 32.744 z nich.

Zeman opustil Ústřední vojenskou nemocnici, Fialu chce jmenovat v neděli

Prezident Miloš Zeman opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) v Praze, kam byl převezen ve čtvrtek večer ze zámku v Lánech po zjištění nákazy covid-19. Prezidenta podle zpravodaje ČTK na místě odvezla sanitka. V nemocnici pobyl prezident bez příznaků nemoci dvě noci, zdravotníci mu aplikovali infuze s monoklonálními protilátkami. Na zámku v Lánech plánuje v neděli jmenovat novým předsedou vlády šéfa ODS Petra Fialu.

Prezident se ve čtvrtek vrátil do Lán po hospitalizaci trvající od 10. října. V sídle prezidenta strávil jen pár hodin, Fialu tam původně chtěl jmenovat novým premiérem už v pátek. Nyní Kancelář prezidenta chystá podobu jmenovací ceremonie, která má odpovídat pravidlům pro izolaci pacientů, u kterých byl covid prokázán.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová totiž v pátek oznámila, že i na hlavu státu se vztahují přísná karanténní opatření. V izolaci musí každý nakažený koronavirem zůstat 14 dnů. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) nemůže však být Fiala jmenován v osobním kontaktu se Zemanem.

Stát obdržel všechny tři bezpečnostní dotazníky od uchazečů na stavbu Dukovan

Stát obdržel všechny tři bezpečnostní dotazníky od uchazečů o stavbu nového jaderného bloku v elektrárně v Dukovanech, uvedl na twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Dotazníky se budou nyní vyhodnocovat, stát následně udělí souhlas se zahájením tendru.

Bezpečnostní posouzení měly zaslat francouzská EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP, čas měly do konce listopadu. Cílem bezpečnostního posouzení je zhodnotit všechny potenciální dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnostních zájmů.

Jde především o vyjasnění vlastnické struktury, dodavatelského řetězce, vazeb dotčených subjektů se státem, problémy s realizací projektů, obvinění a jiné problémy v projektech jaderných zdrojů, transfer technologií a know-how a další.

Většina lidí s diagnózou HIV se v ČR léčí, díky tomu jsou neinfekční

Naprostá většina lidí, kteří ví o své HIV pozitivitě, se v Česku léčí. Pokud berou léky správně, mohou dosáhnout takové hladiny virové nálože, kterou lékaři označují jako nezjistitelnou, a tudíž neinfekční. Takového výsledku léčby dosahuje 97,5 procenta léčených. V rozhovoru s ČTK to řekl Robert Hejzák, předseda pacientské organizace Česká společnost AIDS pomoc.

Lidé, kteří mají větší riziko nákazy, tedy především gayové, také mohou preventivně užívat léky, které zabraňují nákaze a fungují podobně jako u žen antikoncepce. Na 1. prosince připadá světový den AIDS. V Česku žije s diagnózou HIV pozitivní kolem 4000 lidí, z toho 98,5 procenta z nich se léčí. V populaci je ale podle Hejzáka asi dalších 600 až 1000 lidí, kteří o své nákaze neví, a mohou ji tak šířit.

Léčba lidí s HIV prošla v posledních desetiletích obrovským vývojem. S virem dnes mohou lidé žít běžný život, dožít se 80 let. "V dnešní době by měl Freddie Mercury úplně jiný příběh, skončilo by to jinak. Dneska HIV znamená úplně jiný život," konstatoval Hejzák s odkazem na britského zpěváka a člena skupiny Queen, který nemoci AIDS před 30 lety podlehl.

Průzkum: Téměř pětina Čechů má před svým protějškem tajemství ohledně peněz

Tajemství týkající se peněz má před partnerem nebo partnerkou 18 procent Čechů. Častěji jsou to muži než ženy, nejvíce ve věku 35 až 44 let se základním nebo středoškolským vzděláním a z menších obcí od 1000 do 1900 obyvatel. Vyplývá to z průzkumu, který agentura NMS Market Research uskutečnila pro Raiffeisenbank mezi více než tisícovkou respondentů.

Na 14 procent Čechů žijících v partnerském soužití v posledním roce něco tajně koupilo a ve 39 procentech případů to stálo více než 5000 Kč. Pět procent dotazovaných má nějaký tajný účet, o kterém protějšek neví. "Časy, kdy většinou muž poslal celou výplatu na společný účet a žena z něj pak vše platila, jsou pravděpodobně minulostí," uvedla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Mezi partnery jsou častější oddělené účty, má je 58 procent respondentů, kteří se o pravidelné měsíční platby dělí podle domluvy. Společný účet na domácnost, ze kterého platí pravidelné platby i vše ostatní, má 28 procent Čechů a 11 procent má společný účet na pravidelné platby a k tomu každý svůj účet na vlastní výdaje.

Televize natočila dokument o životě legendy českého modelingu Milady Karasové

Karasová začínala jako modelka v bývalém Československu. Tehdy ještě bez kadeřníka, profesionálního líčení a konkrétního cíle. "Na konci osmdesátých let už úspěšně vyhledávala pro francouzskou agenturu nové tváře, světu dala Terezu Maxovou, Evu Herzigovou, Simonu Krainovou nebo Taťánu Gregor Brzobohatou," řekla mluvčí ostravského studia Taťána Reková.

Režisérka dokumentu Šárka Maixnerová uvedla, že v dokumentu porovnává modeling v socialistickém Československu se současností. "Snímek není jen životním příběhem Milady Karasové, je také filmem o kráse a jejím vnímání v jednotlivých historických epochách. O vztahu dnešního světa k fyzické kráse," řekla režisérka.

V Kladně je nový multikulturní prostor propojující historii, gastronomii a umění

V Kladně vznikl nový multikulturní prostor nazvaný Dům 550. Propojuje historii, gastronomii a umění. Návštěvníky zve do prostředí z přelomu z 19. a 20. století. Konají se zde různé autentické zážitkové akce, od možnosti ochutnávky dobového menu až po strávení celého dne v minulosti s patřičným programem i společností. Kromě zážitků, na které je nutné se předem objednat, od prosince spustí pravidelné páteční otvírací hodiny, řekl ČTK správce Domu 550 Lukáš Hemek.

Kromě nábytku, obrazů či vybavení toalet je autentické veškeré sklo i servis. Vztah k regionu by měla připomínat historická pohovka, která brzy přibude do místnosti zařízené jako salon. Podle Hemka by měla pocházet z lánského zámku. Historický program návštěvníkům představí každodenní život šlechty.

Vyšla kniha o skladateli Myslivečkovi od Daniela Evana Freemana

Il Boemo - Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka. Tak se jmenuje kniha Daniela E. Freemana. Jedním z kmotrů byl Vojtěch Dyk, představitel hudebního skladatele a pražského rodáka v chystaném filmu Il Boemo režiséra Petra Václava. Životopisné drama o Myslivečkovi, které doprovází jeho hudba v podání barokního souboru Collegium 1704, by mělo mít premiéru 21. července příštího roku. Jedním z odborných poradců filmařů je právě Freeman.

"Sen, že se moje práce dostane k co nejvíce lidem v češtině, se tento rok konečně splnil," dodal americký muzikolog, který se specializuje na evropskou hudbu 18. století, zejména na hudební kulturu Prahy a českých zemí v době klasicismu. Freeman přednáší hudební historii na Illinoiské univerzitě, Univerzitě Jižní Kalifornie a Minnesotské univerzitě. Působí také jako klavírista a hudební editor.

Mysliveček (1737 až 1781), je jeden z nejslavnějších evropských operních skladatelů druhé poloviny 18. století, Mozartův učitel a přítel, složil 30 oper, deset oratorií, symfonie, koncerty, overtury a množství komorní a chrámové hudby.

Tatra kolem světa 2 ukončila předčasně letošní africkou část expedice

Organizátoři projektu Tatra kolem světa 2 předčasně ukončili kvůli šířící se nové jihoafrické mutaci koronaviru letošní africkou část expedice, která měla trvat do 17. prosince. Aktuálně se posádka nachází v Namibii a čeká na další vývoj situace, některým členům totiž byl zrušen let. ČTK to dnes řekla mluvčí projektu Kateřina Božková. Celkově ale projekt podle ní nekončí, příští rok bude expedice pokračovat cestou po Jižní Americe.

"Situace paradoxně v Africe je v klidu, v Evropě asi ne, podle toho co známe z médií. Aerolinky ruší lety, takže poslední skupina, která má dnes nebo zítra odlétat, nemá zatím nic jistého. Někdo má let zrušený, ten už to ví, někdo čeká, zatím ho zrušen nemá a doufá," uvedl Tomáš Rohlík, který se k posádce Tatry kolem světa 2 připojil minulý týden.

Organizátoři projektu se zároveň rozhodli ukončit sbírku na zdravotnické vybavení pro nemocnici Alberta Schweitzera v gabonském Lambaréné. Sbírka začala 22. listopadu a zatím se v ní vybralo zhruba 227.000 korun. Projekt odkazoval na československou expedici Lambaréné, která v roce 1968 vezla do téže nemocnice zásilku léků a medicínské přístroje. Zakladatel projektu Tatra kolem světa 2 Marek Havlíček zároveň dodal, že medicínský materiál do nemocnice i přes to dopraví, ale ne pomocí expediční Tatry.

Mistryně světa Davidová ovládla na úvod SP v biatlonu vytrvalostní závod

Mistryně světa Markéta Davidová zahájila Světový pohár v biatlonu vítězstvím ve vytrvalostním závodě. Díky čisté střelbě dnes ve švédském Östersundu vyhrála o minutu a 17,7 sekundy před Rakušankou Lisou Theresou Hauserovou. Po triumfu na únorovém světovém šampionátu v Pokljuce podruhé za sebou vyhrála závod na 15 kilometrů a znovu na střelnici neminula ani jeden terč.

Vedle ní bodovala ještě Lucie Charvátová, která se čtyřmi trestnými minutami obsadila 33. příčku. O lepší výsledek ji připravily dvě chyby při závěrečné položce.

Krasobruslař Březina po pokažené volné jízdě skončil v Grand Prix v Rusku desátý

Krasobruslař Michal Březina na Grand Prix v Soči nenavázal na vydařený krátký program a po pokažené volné jízdě klesl na desátou příčku. Vyhrál gruzínský reprezentant Morisi Kvitelašvili, který díky náskoku z krátkého programu porazil domácího Michaila Koljadu.

Březina měl na šestém místě minimální odstup do třetí pozice, ale hned první dva skoky ho připravily o šanci na úspěch. Zatímco v krátkém programu čtverný salchow i trojitý axel předvedl suverénně, tentokrát oba skončily pádem.

Počasí na neděli

K ránu místy mrznoucí mlhy. Přes den zataženo se sněžením, místy i vydatnějším, v západní polovině území sněžení jen místy. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na východě +2 až 0 °C, lokálně tvorba náledí nebo zmrazků. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, na východě až +5 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C, v Beskydech kolem +1 °C.

Před sto lety se narodil Alexandr Dubček. Sametová revoluce ho znovu vynesla na vrchol

Byl osobností Pražského jara, po revoluci sahal po prezidentském úřadu, nakonec se stal předsedou Federálního shromáždění. Před sto lety se narodil politik Alexandr Dubček.

V Dolní Moravě vzniká visutý most dlouhý přes 700 metrů. Nejdelší svého druhu na světě

V rekreačním areálu v Dolní Moravě na Orlickoústecku vzniká visutý most s názvem Sky Bridge 721. Nad údolím bude ve výšce 95 metrů.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se