Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
De Erfgoedstem
 

04 mei 2023
 
 


Beste John ,

Nieuwe archeologische ontdekkingen in Amersfoort, Utrecht en België, er komt een gezamenlijk plan voor het Waddengebied en Nederland ondertekend het verdrag van Faro. Dit en meer lees je deze week in de Erfgoedstem.


UITGELICHT

Muiderslot: een toegankelijk kasteel dat de zintuigen prikkelt

04 mei 2023
Redactie

Mindfulnesstrainingen, yogalessen in de Slotkapel en ademhalingsoefeningen aan het begin van een vergadering. Projectleider Publiekstoegankelijkheid en Kasteelyogi Nitish Soundalgekar zet zich in voor het welzijn van zijn collega’s én de bezoekers van Rijksmuseum Muiderslot. We spraken Nitish over zijn werk bij het Muiderslot en zijn ervaring in de sector.


NIEUWS DEZE WEEK

Nederland ondertekent het Verdrag van Faro

24 april 2023
Erfgoedstem

Nog dit jaar zal Staatssecretaris Gunay Uslu het Verdrag van Faro ondertekenen, waarmee Nederland zich zal inzetten voor de afspraken in het verdrag over de maatschappelijke waarde van cultureel erfgoed. Dit werd aangekondigd in de Kamerbrief van 24 april genaamd “Verdrag van Faro: erfgoed is mensenwerk”.

Warmtepomp geen verplichting voor monumentenale panden

01 mei 2023
NOS

Vanaf 2026 moeten eigenaren van vrijstaande, twee-onder-een-kap en rijtjeshuizen verplicht een warmtepomp aanschaffen bij vervanging van hun cv-ketel. Voor bezitters van een appartement, monument of woning die binnenkort op een warmtenet wordt aangesloten geldt dit niet.

Maastrichtse Bidweg erkend als immaterieel
erfgoed

28 april 2023
Katholiek Nieuwsblad

Op Tweede Pinksterdag zal de Bidweg van de Sterre der Zee van de Maastrichtse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek officieel erkend worden als immaterieel erfgoed. Het kerkbestuur hoopt met deze stap de traditie te behouden en door te geven aan toekomstige generaties.


Gezamenlijk plan voor het Waddengebied vastgesteld

26 april 2023
Rijksoverheid

Waterveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid zijn een aantal van de onderwerpen waar het vastgestelde Uitvoeringsprogramma Waddengebied 2021-2026 zich op gaat richten. Deze focus komt voort uit de erkenning van de Waddenzee als Natuurlijk Werelderfgoed door UNESCO in 2009.

Archeologische ontdekkingen Amersfoort

02 mei 2023
Erfgoedstem

Bij de Leusderweg in Amersfoort vindt momenteel archeologisch onderzoek plaats op het voormalige Bilalschool terrein. Op het braakliggende terrein worden regelmatig bijzondere vondsten gedaan. “Je staat hier op een grafveld van drieduizend jaar oud”, aldus archeoloog en projectleider Itamar de Rooze.


Erfgoedvrijwilligers ontdekken duizenden WOII-overblijfselen

26 april 2023
Landschap Erfgoed Utrecht

Burgerwetenschappers van Scars of War onderzochten het afgelopen jaar de Utrechtse Heuvelrug en 't Gooi op overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten. Ze ontdekten duizenden plekken met resten van vliegtuigbominslagen, munitiedepots en loopgraven.

Kinderskeletten gevonden in het Belgische Snaaskerke

26 april 2023
Nieuwsblad

Tijdens de rioleringswerken achter een kerk in het Belgische Snaaskerke zijn verschillende skeletten gevonden, waaronder enkele kinderskeletten. Deze vondst kan waardevolle informatie opleveren over de bevolking in de polders in de 17e eeuw. Archeologen doen onderzoek.



Lezing Erfgoedvrijwilliger Centraal

Gratis online lezing op 17 mei om 16:00 uur: Erfgoedvrijwilliger Centraal. Laat je inspireren door Janneke Berkelbach van der Sprenkel, directeur Nationale Archeologiedagen en Harald de Boer, directeur stichting Nederland Monumentenland.

Congressene3baf9.png

Agenda


Agenda mei 2023
Vakbeurs Monument
Brabanthallen

23 mei

Gemeenten onderzoeken hun eigen rol in roofhandel van Joods vastgoed

03 mei 2023
Pointer

135 van de 218 Nederlandse gemeenten waar Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geroofd, laten momenteel hun eigen rol in deze roofhandel onderzoeken. Na de bevrijding werden Joodse terugkeerders in veel gemeenten onsympathiek behandeld, sommigen moesten zelfs belastingen betalen voor de periode dat zij ondergedoken of in vernietigingskampen zaten.

Waarom kijken we niet vaker naar hergebruik van boerderijen?

29 april 2023
Dagblad van het Noorden

De boerderij speelt een belangrijke rol in onze geschiedenis en ons cultuurlandschap, maar het erfgoed staat onder druk door droogte, bodemdaling en leegstand. Toch bieden de ruimtelijke uitdagingen op het platteland ook kansen voor hergebruik van deze iconische gebouwen. Om deze kansen te benutten is actie vereist, met een nieuw perspectief en plan.


De Erfgoedstem wordt mede mogelijk gemaakt door :

Nationaal Restauratiefonds Erfgoedvereniging Heemschut Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed BOEiHogeschool UtrechtStichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg
En door :

De Erfgoedstem is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland.
Heeft u erfgoed nieuws? Deel het via redactie@erfgoedstem.nl

De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 209 1000

Gegevens wijzigen of afmelden - stuur deze nieuwsbrief naar een relatie



V1.15 Copyright © 2023 - Erfgoedstem / Nederland Monumentenland