Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Donderdag 7 juli 2022
 
 

In de kijker

   
 
Musea Brugge aangeduid als nieuwe cultureel-erfgoedinstelling

Op 1 juli werd Musea Brugge officieel aangeduid als cultureel-erfgoedinstelling, omwille van haar collectie en werking op internationaal niveau. Na het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is Musea Brugge de derde aangeduide instelling. Zo’n aanduiding geldt voor onbepaalde duur, staat los van subsidiëring en garandeert de continuïteit en duurzame positie van de instelling.

 
Internationale Paardenprocessie Hakendover op Inventaris Vlaanderen

De Vlaamse minister van Cultuur plaatst de Internationale Paardenprocessie Hakendover (Tienen) op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Vanaf nu behoort de paardenprocessie officieel tot het immaterieel erfgoed in Vlaanderen.

 
Gezocht: jongerenvertegenwoordiger Unesco 2022-2024

De Vlaamse Unesco Commissie (VUC) is op zoek naar een nieuwe ‘junior’ jongerenvertegenwoordiger. Ben je tussen 18 en 25 jaar en wil jij je de komende 2 jaar samen met de huidige ‘senior’ jongerenvertegenwoordiger inzetten voor de VUC en de Unesco-thema's? Stel je dan kandidaat voor 30 september 2022.

 
Nieuw onthaalpaviljoen Kasteel van Gaasbeek

Eind juni huldigde de Vlaamse minister van Cultuur het nieuwe onthaalpaviljoen van het Kasteel van Gaasbeek officieel in. Sinds 1 juli is het paviljoen open voor bezoekers. De opening is de voorlaatste stap in het masterplan voor de erfgoedsite. Het slotstuk is de restauratie van het kasteelinterieur. Die werken zullen klaar zijn in 2023. Daarna opent ook het kasteel zijn deuren. (Foto  ©  Francois Brix)

 
Lancering communityplatform digitale transformatie

Samen met Digitaal Vlaanderen doorlopen we een traject rond digitale transformatie van de culturele sector. Uiteindelijk wensen we een netwerkmodel te creëren binnen de sector. Om dit te realiseren ontwikkelen we een stappenplan waarbij we via samenwerking groeien naar zo’n netwerk. Om de cultureel-erfgoedsector actief te betrekken lanceren we ook een communityplatform. Via dit platform willen we interactie en betrokkenheid aanmoedigen om tot een gedragen eindresultaat te komen. Samen leggen we het fundament van een duurzame basisinfrastructuur voor digitale collecties.

 
Schrijf je organisatie in voor Kunstendag voor Kinderen

Op zondag 20 november is het weer Kunstendag voor Kinderen. Dan brengen we over gans Vlaanderen en Brussel families met kinderen tot 12 jaar in contact met kunst en culturele activiteiten. Wil jij met je organisatie, bibliotheek, cultuurhuis, academie, stad of gemeente meedoen? Schrijf je dan in voor vrijdag 15 juli.

 
Verenigingsloket gaat aan de slag met jouw ideeën

Het Verenigingsloket wil met een overkoepelend digitaal platform de dienstverlening van verschillende overheden aan verenigingen makkelijker laten verlopen. Om dat te verwezenlijken vroegen we input van zowel verenigingen als overheden. Wat blijkt? Ze kampen met gelijkaardige uitdagingen en stellen ook gelijkaardige oplossingen voor.

 

 

Subsidies

   
 
Ondersteuning om topstukken beter te bewaren

Topstukken die in minder goede omstandigheden bewaard worden, vergaan sneller. Bewaaromstandigheden kunnen echter verbeterd worden door kleine ingrepen in de omgeving. Zo worden risico’s op schade beperkt en dure conservatie- en restauratiekosten vermeden. Daarom keurde de Vlaamse Regering een subsidiereglement goed voor ingrepen die een aantoonbaar positief effect hebben op het behoud en beheer topstukken. Subsidieaanvragen kunnen het hele jaar door worden ingediend. De eerstvolgende beoordelingsronde is op 1 september 2022. (Foto  ©  Object Care)

 
Projectsubsidies voor bovenlokale en meerjarige cultureel-erfgoedprojecten

Binnen het nieuwe Cultureelerfgoeddecreet worden de projectsubsidies verbreed. Naast landelijke en internationale projecten kunnen voortaan ook bovenlokale cultureel-erfgoedprojecten ondersteund worden. Meerjarige projecten van maximaal 3 jaar komen eveneens in aanmerking. Start jouw project in de eerste helft van 2023? Dien je subsidieaanvraag ten laatste op 15 september 2022 in via KIOSK.

 
Meester-leerlingbeurzen voor het doorgeven van vakmanschap

Wil je als meester jouw kennis en vaardigheden doorgeven aan de volgende generaties? Ben je een enthousiaste leerling die zijn of haar vakkennis wil verruimen? Dan is een meester-leerlingbeurstraject misschien wel iets voor jou. Meester-leerlingbeurzen geven vaklui de kans om hun kennis en kunde te delen met een of meerdere leerlingen. Nog tot en met 15 september kunnen meesters en leerlingen samen een beursaanvraag indienen.

 
Stel je kandidaat voor een residentie Digitale Cultuur

Ben je kunstenaar, maker of onderzoeker in de Vlaamse cultuur- of mediasector? Tot en met 15 september kun je je kandidaat stellen voor een residentie in het Ars Electronica Futurelab in Linz, het Experimental Media and Performing Arts Center in New York of het Medialab Matadero in Madrid.

 
Zes jaar Innovatieve partnerprojecten

Wanneer partners uit culturele en niet-culturele sectoren samenwerken, delen ze kennis, openen ze nieuwe perspectieven en innoveren ze. Om innovatie te stimuleren, lanceren we voor de 6de maal de subsidieoproep Innovatieve partnerprojecten. De indiendatum voor de innovatieve partnerprojecten is 15 juli 2022. Neem zeker ook een kijkje in ons kersvers online inspiratiemagazine vol goede voorbeelden, interessante interviews en enthousiasmerend beeldmateriaal van de afgelopen 5 jaar.

 
Meer dan 1,4 miljoen euro voor cultureel-erfgoedprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur besliste om projectsubsidies toe te kennen aan 18 cultureel-erfgoedprojecten op landelijk en internationaal niveau. De projecten starten in de tweede jaarhelft van 2022 en ontvangen samen 1.453.700 euro. Zo wil de minister waardevolle projecten ondersteunen bij het uitvoeren van de functies van cultureel-erfgoedwerking of het aanbieden van een dienstverlenende rol.


 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium