Deze week verscheen het Eindrapport 'Beleidsdoorlichting Erfgoed'. Het rapport bevat een doorlichting van de doeltreffendheid en doelmatigheid van het Erfgoedbeleid. Het gaat om de periode vanaf 2016 tot en met 2021. Lees hierover meer in het tweede bericht.
Na twee jaar coronalockdowns zaten de musea al krap bij kas. Nu komen daar de energieprijzen bovenop. Meerdere kleine musea moeten deze winter de deuren sluiten en weten niet of ze nog wel open gaan...
Zo vaak zijn ze er niet, de momenten waarop er gereageerd kan worden op het erfgoedbeleid van de overheid. Met het verschijnen van het Eindrapport 'Beleidsdoorlichting Erfgoed' kan het weer.
Kasteel- en landgoedeigenaren zien door de stijgende energiekosten de maandlasten van 600 naar 3000 euro gaan. Dit geld kunnen ze niet meer in het onderhoud steken, met een verval van erfgoed als gevolg.
Provincie Utrecht draagt één miljoen euro bij om de roeden bij een groot deel van de Utrechtse molen te herstellen. De molens staan nu stil vanwege problemen met de lasnaden van de roeden.
Het voormalig klooster en studiehuis van de Franciscanen wordt beschermd als gemeentelijk monument. De gemeente Nijmegen heeft een spoedprocedure in gang gezet omdat het pand te koop staat.
In juli is in Oss een volledig landschap uit de midden tot late bronstijd opgegraven. Er werden meerdere grafheuvels, boerderijplattegronden en waterputten en -kuilen gevonden.
Ook dit jaar vindt er in november de Maand van het digitaal erfgoed plaats. Vier weken lang activiteiten voor en door Nederlandse organisaties op het gebied van cultuur, erfgoed, onderwijs en onderzoek. Hét moment om resultaten, nieuws en ontwikkelingen rond digitalisering van cultuur te delen en vooruit te kijken naar de kansen die er liggen.
De haardblokken vliegen als warme broodjes over de toonbank. Het nieuws over de hoge energie- en gasprijzen is bij iedereen binnen gekomen. Mensen met een open haard in huis maken daar deze winter volop gebruik van. Tegenwoordig vinden we zo'n vuurtje ook nog eens lekker knus. Hoe zat dat vroeger, toen de open haard de enige manier was om je huis warm te houden? Genoten we er toen ook zo van?
De Afsluitdijk maakte in 1932 van de Zuiderzee het IJsselmeer. Al drie jaar lang wordt gewerkt aan versterking van de negentig jaar oude dijk. De dertig kilometer lange waterkering is zowel een uniek waterbouwkundig monument, als een uniek militair landschap. Ineens duikt een oude Duitse wc in camouflagekleuren op. De Afsluitdijk geeft verborgen militaire schatten prijs in een van de grootste bouwprojecten van Nederland.