Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

N-VA, CD&V en sp.a kruipen dichter bij elkaar- 'Nederlandse ondernemers hebben minder angst om te falen' - Er komt een nieuwe concurrent voor Netflix én YouTube aan

Deze nieuwsbrief telt 909 woorden - leestijd: 3 minuten

1. N-VA, CD&V en sp.a kruipen dichter bij elkaar
Bart De Wever (N-VA)

The big picture? Met de opening van N-VA en de houding van sp.a is er wel iets fundamenteler gebeurd afgelopen weekend. Neem daarbij mee dat CD&V alleen maar die toenadering kan toejuichen: in een coalitie met N-VA en sp.a zitten de christendemocraten perfect waar ze altijd willen zitten, in het midden van het bed. Het valt dus absoluut te veronderstellen dat de christendemocraten hard gaan rijden om dergelijke coalitie in gang te duwen. De druk komt dan bij MR, maar vooral bij PS te liggen. De Franstalige socialisten moeten dan wel de N-VA slikken, en dat blijft een fundamentele vraag: kan Paul Magnette (PS) zichzelf zien regeren met De Wever, als hij nog steeds ergens het gevoel krijgt dat hij een Vivaldi-coalitie ook binnen handbereik heeft?

En nu? Tussen wat mathematisch kan, en wat wat inhoudelijk ook werkbaar is, zit nog heel veel water. Maar deze formule is plots wel een optie geworden, iets waar de N-VA in de weken onder het informateurschap van Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) echt niet van wilde horen. Misschien is het het moment om de oude plannen van Vande Lanotte van onder het stof te halen, en te kijken wat toen inhoudelijk werkbaar was? Die nota is in elk geval goud waard, als dergelijke coalitie zou moeten op de been gebracht worden.

Lees meer

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het nieuws uit de Wetstraat? Schrijf je dan hier in op onze politieke nieuwsbrief!

2. Ondernemerschap Nederland versus België: 'Nederlanders hebben minder angst om te falen'
Boeing 737 Max-toestellen in Seattle, Washington

Nederland heeft sinds de jaarwisseling de kaap van 2 miljoen ondernemingen bereikt, volgens de openbare omroep NOS. Vorig jaar kwamen er bijna 100.000 bedrijven of eenmanszaken bij, een toename van bijna vijf procent. 

Is het ondernemingsklimaat in Nederland dan zoveel gunstiger? De omgevingsfactoren om een nieuwe zaak op te starten zijn in ons land 'goed tot zeer goed' volgens Hans Crijns, professor ondernemerschap aan de Vlerick Business School.

Hij heeft het over zaken zoals toegang tot financiering, een hoge kwaliteit van onderwijs en goede infrastructuur. 'Het is dus een verschil in mentaliteit en culturele normen', volgens de professor. 'En dat beïnvloedt natuurlijk het lokale ondernemingsklimaat.'

'Nederlanders hebben minder angst om te falen dan Belgen', legt Crijns uit. 'En dat is een belangrijke vereiste om iets uit de grond te stampen.'

Lees meer

3. Business AM | Meest gelezen
Bosbrand in Australië
Oplichters handelen in naam van Colruyt
De bluetoothaardappel van BPZ
Popfenomeen Billie Eilish: wereldmerk op haar 18de
De bluetoothaardappel van BPZ
Uit welk materiaal worden onze eurobiljetten vervaardigd?
4. Grootste beursgang ter wereld levert nog meer op
Saudi Aramco

De grootste beursgang ooit, die van de Saudische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco, heeft nog meer opgeleverd. Door de uitoefening van een zogeheten overtoewijzingsoptie stroomt er een maand na de beursgang nog meer geld in de kas van de onderneming.

Het beursdebuut leverde Saudi Aramco in eerste instantie 25,6 miljard dollar op, waarmee het de moeder aller beursgangen was. Nu zette de Amerikaanse bank Goldman Sachs, een van de begeleidende banken van de beursgang, achteraf nog eens 450 miljoen aandelen in de markt. Daarmee levert de beursgang in totaal 29,4 miljard dollar op.

Lees meer

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
5. Videodienst Quibi mikt op markt tussen Netflix en YouTube, maar bestaat die wel?
Thuisbankieren

Korte maar kwalitatieve video's, puur voor de smartphone. Dat wil videodienst Quibi binnenkort aanbieden in de Verenigde Staten. Hoewel investeerders elkaar verdringen om mee te doen, is het nog maar de vraag of de consument nog wil betalen voor zoiets.

Er is een nieuwe speler in videoland, en niet zomaar eentje. 'Quick Bites', kortweg Quibi, gaat vanaf april de Amerikanen bestoken met een nieuw soort streamingdienst. Korte filmpjes van maximaal 10 minuten in Hollywoodkwaliteit, dat is de bedoeling. Een abonnement kost 5 dollar per maand, als u kunt leven met advertenties, en 8 dollar per maand voor een reclamevrije beleving.

Vraag is of de (Amerikaanse) consument zit te wachten op nóg een videodienst. Qua betalende streamingdiensten is er keuze te over: good old Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max of Peacock (NBC Universal). Verder is er nog een belangrijk gratis alternatief: YouTube. Om nog maar te zwijgen over een optie die stilletjesaan zijn weg terugvindt, namelijk illegaal streamen met pakweg Popcorn Time.

Lees meer

6. Business AM | Video
De hoogtepunten van technologiehoogmis CES

De technologiebeurs Consumer Electronics Show of CES in Las Vegas is afgelopen. De grootmachten uit de sector toonden er de nieuwste snufjes die ze ontwikkeld hebben. Maar het wordt al snel moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Onze redactie verzamelde de meest opmerkelijke nieuwigheden in onderstaande video.

7. De Vlaming moet zich bijscholen, maar doet dat veel te weinig
Bijscholing op werk

Minstens 15 procent van de Vlamingen moet tegen 2020 regelmatig deelnemen aan bijscholingen. Die doelstelling van de Vlaamse regering blijkt verre van gehaald.

Volgens de recentste cijfers halen we nog geen 9 procent, schrijven de Mediahuiskranten maandag. De cijfers zijn gebaseerd op de jaarlijkse Enquête naar de Arbeidskrachten.

Niet alleen halen we de doelstelling niet, we zitten met ons resultaat ook onder het Europese gemiddelde van 11,1 procent. Experts wijten dat aan het ­gebrek aan een leercultuur in Vlaanderen. Bijna 8 op 10 Vlamingen gaven eerder aan geen nood te hebben aan opleiding en training. Ook werkgevers zijn niet snel geneigd om te investeren in opleidingen, omdat ze het als verloren geld ervaren als de werknemer vertrekt.

Lees meer

Matthias Rombaut

Hoofdredacteur 8AM

Matthias is een nieuwsjunk, die altijd bezig is met wat er in de wereld aan de gang is. Bij, onder andere, newsmonkey en Gazet van Antwerpen leerde hij de kneepjes van het curatorvak, ervaring die hij maar al te goed kan gebruiken in zijn nieuwste uitdaging: 8AM.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België