Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Belg is grootste verspiller op de Europese kledingmarkt - Vlaamse Netflix komt er dit jaar nog aan - 'Hoe hoger het loon, hoe langer de werkdag'


⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.142 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Eerder dan 'wie', is het de vraag 'met wat' N-VA en PS naar volgende ronde gaan: in elk geval nu diep in details tijdens informatieronde
Paul Magnette (PS) - Bart De Wever (N-VA)

In de wandelgangen: Opvallend is dat er gefocust wordt op 'wie' in de volgende fase aan zet komt. Vandaag is het de beurt aan La Libre, om te schrijven wat al eerder deze week vermeld werd: dat de PS niet 'neen' zegt tegen Bart De Wever (N-VA) in een volgende fase.

De details: Toch is die vraag niet wat de betrokkenen op dit moment echt bezighoudt.

  • Dat Coens en Bouchez willen stoppen, is ondertussen wel duidelijk. Beiden zijn nu meer dan één maand aan zet, en hopen hun opdracht 'met succes' af te ronden.
  • Dat betekent dat iemand, of opnieuw een duo, in stelling wordt gebracht met een 'upgrade' in de missie: preformateur of zelfs formateur. Op dat moment kunnen Coens en Bouchez duidelijk zegevieren.
  • De PS spreekt van De Wever alleen aan zet brengen, vraag blijft met welke intenties. Onder meer binnen sp.a en CD&V was te horen dat een missie 'om aan te tonen dat N-VA niet wil', niets zal uithalen. Bij N-VA vindt men het 'niet verstandig daar nu al mee bezig te zijn'.
  • Want opvallend: de PS en N-VA zitten diep in de teksten, samen met de informateurs. En daarbij gaat het toch al erg in detail.
  • Ondertussen valt wel één ding op: inhoudelijk wordt er niets gelost over de gesprekken. Zowel bij N-VA als PS lekt niets over wat er op papier wordt gezet, enkel dat men 'hard aan het werk is’. Die stilte is een teken dat het toch serieus wordt.

Lees meer

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het nieuws uit de Wetstraat? Schrijf je dan hier in op onze politieke nieuwsbrief!

2. 'Telefoon Amazon-baas gehackt na bericht van Saudische kroonprins'
Amazon-baas Jeff Bezos - Saoedisch kroonprins Mohammed bin Salman

Volgens de Britse krant The Guardian is Amazon-baas Jeff Bezos in 2018 het slachtoffer geworden van een hack op zijn mobiele telefoon. Dat gebeurde nadat hij een WhatsApp-bericht had gekregen van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Op 1 mei 2018 kreeg Jeff Bezos een videobestand doorgestuurd van de kroonprins. De twee stuurden elkaar al een tijdje berichten op vriendschappelijke basis. Bij het bericht in kwestie zat ook malware, dat is een kwaadaardig bestand waarmee gevoelige informatie verzameld kan worden.

Na de ontvangst van dat corrupte bestand zouden er grote hoeveelheden data uit de telefoon van de Amazon-miljardair gehaald zijn. Dat zeggen bronnen aan The Guardian, maar het is onduidelijk wat dat precies inhield of waarvoor die informatie gebruikt werd.

In januari 2019 doorzochten experts de telefoon van Bezos al eens, nadat intieme details over een buitenechtelijke relatie in een Amerikaans roddelblad verschenen. Het team concludeerde toen 'met grote zekerheid' dat de Saoedi's erin geslaagd waren om toegang te krijgen tot zijn telefoon, iets wat daar ontkend werd.

Lees meer

3. Business AM | Meest gelezen
KFC's Zinger Popcorn Box reclame
KFC slaat mea culpa na 'seksistisch reclamefilmpje'
Netflix
Netflix haalt meer abonnees binnen, behalve in VS
YouTube-ster PewDiePie
Waarom YouTube-filmpjes steeds langer duren
4. OESO: 'Jongeren lijken zich niet bewust van nieuwe digitale jobs'

De OESO, de denktank van de westerse industrielanden, toont zich bezorgd over de professionele ambities van de jongeren. 'Meer adolescenten hebben een voorkeur voor populaire, traditionele beroepen', klinkt het in een nieuw rapport, dat aangeeft dat jongeren zich niet bewust zijn van de vele digitale jobs.

47 procent van de jongens en 53 procent van de meisjes uit de 41 onderzochte landen denkt dat ze tegen de leeftijd van 30 jaar één van de tien meest populaire jobs zullen uitoefenen. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) die de PISA-onderzoeken van 2000 en 2018 met elkaar vergeleek.

Die top tien gaat als volgt: dokter, leerkracht, manager, ingenieur, advocaat, politieagent, ICT-professional, verpleegkundige, ontwerper of psycholoog.

De OESO stelt zich serieuze vragen bij deze tendens. 'Het onderzoek toont aan dat te veel jongeren de nieuwe soorten banen, die ontstaan als gevolg van de digitalisering, negeren of over het hoofd zien', zegt OESO-onderwijsdirecteur Andreas Schleicher.

Lees meer

5. Belg is grootste verspiller op de Europese kledingmarkt
Een kledingwinkel

In Europa gooit niemand meer kleding weg dan de Belgische modeconsument. Dat blijkt uit een rapport van het modemerk Labfresh, gebaseerd op een enquête in vijftien landen.

De onderzoekers berekenden dat een Belg jaarlijks gemiddeld bijna 15 kilogram kleding weggooit. Tsjechië staat op een tweede plaats met 10,2 kilogram, gevolgd door Portugal (8 kilogram) en Oostenrijk (7 kilogram).

'In totaal produceert België jaarlijks gemiddeld bijna 170 ton kledingafval', berekende Labfresh. 'Andere Europese landen laten weliswaar grotere volumes optekenen, maar wanneer er naar de individuele afvalproductie wordt gekeken, komt men in België aan een gemiddelde van 14,8 kilogram per hoofd van de bevolking. Geen enkele andere markt uit het onderzoek laat een hoger cijfer optekenen.'

Lees meer

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
6. Vlaamse Netflix komt er dit jaar nog aan
De reeks 'De Bende van Jan de Lichte' wordt het uithangbord van de streamingdienst

Dit jaar nog lanceert DPG een betalende streamingdienst naar het model van Netflix. Er zullen zowel lokale als internationale programma's op te zien zijn, en ook heel wat exclusieve content. De reeks 'De Bende van Jan de Lichte' wordt het uithangbord bij de lancering ervan.

Het is ook duidelijk dat DPG Media op zijn eentje de Vlaamse Netflix zal lanceren. Het bedrijf heeft wel gesprekken gehouden met mediagroepen VRT en SBS, maar die zijn op niets uitgedraaid, bericht Belga op basis van een interview met Dirk Lodewyckx, algemeen directeur TV, radio en streaming.

Ook nieuw is dat er een tweede VTM- en CAZ-zender komt, terwijl de twee kinderzenders samensmelten. Het is nog onduidelijk of de tweede VTM in de plaats van Q2 komt.

Lees meer

7. 'Hoe hoger het loon, hoe langer de werkdag'

De bestbetaalde werknemers kloppen vaak het hoogste aantal werkuren. Dat blijkt uit onderzoek van een Britse denktank, die wijst op groeiende inkomensongelijkheid.

Doorheen de geschiedenis was het lange tijd zo dat onderbetaalde, lager opgeleide mannen lange werkdagen afwerkten. Dat was in schril contrast met de hogere klasse. 'Hoe minder je moet werken, hoe groter je prestige' was daar de leuze. Volgens de Britse denktank Resolution Foundation is die tendens omgedraaid, want de laagstbetaalden werken nu het minst aantal uren.

Blijkbaar is de hoeveelheid werkuren een soort teken van sociale status geworden. De tien procent mannen met het hoogste uurloon werkt tegenwoordig zo'n zeven uur per week méér dan de tien procent mannen met het laagste uurloon. Bij de vrouwen ligt de kloof zelfs op tien uur per week.

Lees meer

8. Business AM | Video
Impeachmentproces tegen Trump gestart: hoe is het zo ver gekomen?

In de Amerikaanse Senaat is dinsdag formeel het impeachmentproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump gestart. Hoe zijn we hier beland, wat staat er te gebeuren en wat mogen we ervan verwachten? U kan het hieronder bekijken.

Matthias Rombaut

Hoofdredacteur 8AM

Matthias is een nieuwsjunk, die altijd bezig is met wat er in de wereld aan de gang is. Bij, onder andere, newsmonkey en Gazet van Antwerpen leerde hij de kneepjes van het curatorvak, ervaring die hij maar al te goed kan gebruiken in zijn nieuwste uitdaging: 8AM.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België