Nieuws van het
Zeeuws Archief
Juli 2020
publiek zittend op bunker

Jaarbericht 2019 online

Het jaarverslag  van het Zeeuws Archief over 2019 staat online. Lees waar we het afgelopen jaar aan hebben gewerkt, wat we hebben bereikt, hoe we dat gedaan hebben en wat dat heeft gekost. 

Lees het jaarbericht

Nieuw: Stads- en armenrekeningen Terneuzen online

Sinds het archief van de Gemeente Terneuzen bij het Zeeuws Archief is ondergebracht wordt er hard gewerkt aan het toegankelijk maken van de archieven. Zo is er onlangs 8 meter aan stads- en armenrekeningen ('stadsarchief') over de periode 1492-1796 gedigitaliseerd. Het gaat om gegevens van Terneuzen, Axel, Biervliet, Philippine en Sas van Gent.

stads- en armenrekeningen zoals op website te zien
Lees verder
diverse familiefoto's

Genealogisch Centrum Zeeland viert 35-jarig jubileum!


Al 35 jaar houdt het Genealogisch Centrum Zeeland (GCZ) zich bezig met stamboomonderzoek en alles wat daar mee te maken heeft. Het GCZ is te vinden in de studiezaal van het Zeeuws Archief. 

Lees verder
 
bootjes met kinderen varen door de Kanaalstraat in Souburg

Inundatie Walcheren door de ogen van Adriaan Kruithof

Toen archiefmedewerker Ad Tramper een paar jaar geleden de negatieven van Adriaan Kruithof (1894-1983) in handen kreeg, wist hij meteen dat dat heel bijzonder was. "Veel foto's zijn gemaakt in de tijd van de inundatie, waarin mensen leefden op het ritme van het getij. Maar ook geven de foto's een compleet tijdsbeeld van de tijd van de inundatie en de wederopbouw en de jaren vijftig." Het MuZEEum in Vlissingen maakte een expositie van deze Souburgse fotograaf.

Lees verder
impressie van de Grote Kerk in Veere

Gemummificeerde kat te zien in de Grote Kerk van Veere


De gemummificeerde kat 'Gries' staat momenteel volop in de belangstelling. Diverse landelijke kranten schreven er over, maar ook jij kunt 'm gaan bekijken. Gries, die tussen 1439 en 1498 ingemetseld was bij de bouw van de kerktoren, behoort tot de stadhuiscollectie van de gemeente Veere die het Zeeuws Archief beheert.
Gries is momenteel te zien in de nieuwe 'experience' in de Grote Kerk van Veere.
Lees verder
 
Het passagiersschip 'Rotterdam'

Zoekgidsen over Vlissingen

De per 2020 bij het Zeeuws Archief ondergebrachte collecties en archieven van de gemeente Vlissingen staan inmiddels in de archiefdepots. En ze worden ondergebracht op de website van van het Zeeuws Archief. 

Ook informatie die helpt bij het doen van onderzoek is nu te vinden op de website van het Zeeuws Archief. Er zijn onder andere zoekgidsen over Koninklijke Maatschap de Schelde en Vlissingen in de Tweede Wereldoorlog.

Foto: het Nederlandse passagiersschip 'Rotterdam' van de Holland-Amerika-lijn afkomstig uit het 'Dokregister' in de zoekgids Kon. Mij De Schelde in de Tweede Wereldoorlog. Toegang 7555, inv.nr 65

Bekijk de zoekgidsen
dak nieuwbouw Zeeuws Archief

Vernieuwing dak Zeeuws Archief

Het dak op het de nieuwbouw van het Zeeuws Archief wordt vernieuwd. Hiermee zijn lekkages verleden tijd en wordt het dak beter geïsoleerd. De werkzaamheden vinden plaats vanaf 17 augustus en zullen ongeveer 6 weken duren. Tijdens de werkzaamheden kan het in de studiezaal minder rustig zijn dan gewoonlijk.

Manon Wolf bij het planetarium in het Van de Perrehuis

Medewerker in beeld


In deze rubriek stellen we graag onze medewerkers voor. Wie werken er bij het Zeeuws Archief? Waar houden ze zich zoal mee bezig, wat doen zij? En wat is daarbij en daarvoor nodig? Dit keer maken we kennis met Manon Wolff, senior specialist e-depot.
Lees verder
Lezen van oud handschrift

Nieuw cursusaanbod bekend 

Het nieuwe cursusaanbod van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit is bekend. Nieuw in het aanbod zijn de 3 workshops 'Wegwijs in de Vlissingse archieven'; over scheepsbouw, 'Vlissingen in de Tweede Wereldoorlog' en 'Ooggetuigen van de slavenhandel'. 

Bekijk het aanbod

2020: geen open dag, wel Vriendenlezing 

De jaarlijkse open dag van het Zeeuws Archief, op de eerste zaterdag van november, gaat dit jaar helaas niet door. Vanwege de coronamaatregelen zijn er teveel onzekerheden.

Wat wel door gaat op 7 november 2020 is de jaarlijkse Vriendenlezing; een lezing waarin een bekende Nederlander vertelt over de rol van archieven en archiefonderzoek in zijn of haar werk. Wordt vervolgd! 

zeeuwsarchief.nl

Met wie maak je een reisje door dorpen op Walcheren en Zuid-Beveland omstreeks 1790 vanuit je luie stoel? Lees het hier!

Volg ons op:
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
Flickr
Flickr
LinkedIn
LinkedIn
Copyright © 2020 Zeeuws Archief, All rights reserved.
Je ontvangt deze mailing omdat je hebt aangegeven dat je graag door ons op de hoogte gehouden wil worden.

Our mailing address is:
Zeeuws Archief
Postbus 70
Middelburg, 4330 AB
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp