Nieuws van het
Zeeuws Archief
september 2023
Doorkijkje Van de Perrehuis

Welkom in het Van de Perrehuis tijdens Open Monumentendag 

Aanstaande zaterdag 9 september is het Van de Perrehuis te bezichtigen tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Dat kan slechts eenmaal per jaar. Medewerkers van het Zeeuws Archief geven korte rondleidingen door de stijlkamers van dit monumentale pand. Iedereen is van harte welkom! 
Wil je alvast een indruk van wat je te zien krijgt? Bekijk dan de 3D-opname van dit prachtige gebouw. Lees verder

Expositie uitgebreid met reflectievideo

De expositie Ooggetuigen van de slavenhandel is uitgebreid met een reflectievideo. In de film reflecteren vier personen op de tentoonstelling aan de hand van een zelf meegebracht voorwerp. De reflecties verbinden zo heden, verleden en toekomst met elkaar.
Op zaterdag 4 november is de jaarlijkse Open dag bij het Zeeuws Archief. Op deze dag kun je kennismaken met het werk van het Zeeuws Archief. Dit jaar staat het archief van de Koninklijke Maatschappij De Schelde centraal. Een dag vol stoom, staal en schepen. Op volle kracht!
Afsluitend vindt de jaarlijkse Vriendenlezing plaats die gehouden wordt door literair historicus René van Stipriaan. 
Bekijk het volledige programma
tekening aanzicht Middelburg

Pentekeningen Dentz online

181 pentekeningen van tekenaar Kees Dentz zijn nu online te bekijken. Het gaat om tekeningen uit de periode 1977 – 1990. De verfijnde tekeningen geven een beeld van de Middelburgse binnenstad. Bekijk de tekeningen
mensen in het depot

Pilot klimaatbeheersing depots

Goed geklimatiseerde depotruimtes zijn een belangrijke voorwaarde voor langdurig behoud van de archieven. Klimaatbeheersing kost echter veel energie. Het Zeeuws Archief voerde onlangs een innovatieve pilot uit om het energieverbruik in de depots te reduceren. Een verslag van deze pilot is te lezen in het Archievenblad, hét vakblad van, voor en door de archiefsector. Lees verder
kaart waarop reizen van de MCC weergegeven

Veel belangstelling voor nieuwe website 

Er blijkt veel belangstelling voor de website MCC reizen, die eind juni door het Zeeuws Archief gelanceerd is. Deze site brengt de scheepsreizen van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) op een interactieve kaart in beeld. Ook geeft de site direct toegang tot gedigitaliseerde archiefstukken waarin de mensenhandel is vastgelegd. 
Naar de website MCC Reizen
ondertekening door Hannie Kool en Toine Poppelaars

Waterschap Scheldestromen bij e-Depot

Per 1 juli heeft Waterschap Scheldestromen zich aangesloten bij het Zeeuws e-Depot. Het Zeeuws Archief beheert nu zowel de analoge archieven van het Waterschap als de digitale archieven. Inmiddels is het Zeeuws Archief samen met het waterschap gestart met een eerste inventarisatie (quickscan) voor de digitale bestanden bij het Waterschap. Lees verder

Voorstelling Water vergeet niet 

De theatervoorstelling ‘Water vergeet niet’ die tijdens het Zeeland Nazomerfestival werd opgevoerd, was volledig uitverkocht. In deze voorstelling over pijnlijke herinneringen en verloren dromen die de zee bewaart, werden drie zwarte vrouwen uit archiefstukken tot leven gewekt. Lees de verhalen van Eva, Tannetje en Leonora op onze website.

Cursussen

zwartwit foto met cursisten
Het Zeeuws Archief biedt in samenwerking met de Zeeuwse Volksuniversiteit komende maanden weer een gevarieerd aanbod aan cursussen aan. Bijvoorbeeld over kadastrale kaarten, het archief van de MCC, stads- en gemeentearchieven van Domburg en Westkapelle en paleografie. Bekijk het cursusaanbod.

OVT-radio te gast

Op 8 oktober wordt het radioprogramma OVT live opgenomen bij het Zeeuws Archief. OVT is een geschiedenisprogramma dat wekelijks op zondagochtend tussen 10 en 12 uur te beluisteren is op NPO Radio 1. In de uitzending van 8 oktober is Coen van Galen te gast, hij doet onderzoek naar het slavernijverleden. Houd onze website in de gaten voor actuele informatie.  

Zoekgids toerisme in Domburg

historische foto van het strand bij Domburg
In 1882 verscheen voor het eerst het ‘Domburgsch Badnieuws en Vreemdelingenlijst’. Het tijdschrift verscheen wekelijks tijdens de zomermaanden en bevatte naast nieuws, activiteiten en wetenswaardigheden ook een lijst van alle aangekomen ‘vreemdelingen’.
Naar de zoekgids

Ondertussen op zeeuwsarchief.nl

Wie was er in 1925 aanwezig bij de opening van het ‘zeer elegante, keurig ingerichte, ruime, frissche, met tal van bloemen smaakvol versierde; strandpaviljoen Strandlust'? Lees verder 

Volg ons op:
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
Flickr
Flickr
LinkedIn
LinkedIn
Copyright © 2023 Zeeuws Archief, All rights reserved.
Je ontvangt deze mailing omdat je hebt aangegeven dat je graag door ons op de hoogte gehouden wil worden.

Our mailing address is:
Zeeuws Archief
Postbus 70
Middelburg, 4330 AB
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp