ELF Voetbal nieuwsbrief van 29-07-2021
Na Ajax ook PSV tegen FC Midtjylland: Wat is er bij de Denen veranderd?

PSV heeft Galatasaray over twee duels compleet overklast. De weg naar de Champions League is echter nog lang. In de volgende ronde wacht volgende week al het Deense FC Midtjylland. Nog geen jaar geleden trof Ajax de Deens kampioen ook al. Destijds wonnen de Amsterdammers twee keer van de Denen: 2-1 en 3-1. Wat is er sindsdien veranderd bij FC Midtjylland.


lees verder
Oranje Leeuwinnen in de kwartfinale: de geschiedenis spreekt tegen, maar de VS is kwetsbaar

Vrijdagmiddag staat de druk erop bij de Oranje Leeuwinnen. Na een knotsgekke groepsfase moet de ploeg van Sarina Wiegman er nu echt staan in de knock-out fase. Makkelijk gaat het niet worden, want topfavoriet Verenigde Staten is de tegenstander. Toch lijken er opeens kansen te liggen.

lees verder
Narsingh, Leemans en meer: deze ex-Eredivisionisten zijn nog transfervrij

De maand juli zit er bijna op. Dat betekent ook dat het nieuwe Eredivisie-seizoen weer voor de deur staat. Hoog tijd voor transfervrije spelers om zich aan te sluiten bij een nieuwe club. De volgende namen stonden vorig seizoen nog onder contract in de Eredivisie, maar zijn momenteel werkloos. 

lees verder
Varane naar Man Utd: deze legendarische landgenoten gingen hem voor

Eindelijk is de kogel dan door de kerk: Raphaël Varane gaat Manchester United versterken. De verdediger komt voor veertig miljoen euro over van Real Madrid en moet samen met Harry Maguire een nieuw centraal duo vormen. Varane is niet de eerste bekende Fransman in dienst van The Red Devils.

lees verder
Interview Apollonius Konijnenburg: "Als Silvio Berlusconi me zag, moest hij lachen"

Michel van de Korput naar Torino was de eerste. Ruud Krol van Napoli, voor wie hij de sponsorcontracten ging regelen, de tweede. Gevolgd door een karrenvracht aan spelers die hij onderbracht in de Italiaanse Serie A. Met het trio Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard als paradepaardjes. Daarna richtte hij zich meer en meer op zijn kunst- en muziekliefde. Nu is de extraverte Hagenaar 82 jaar en geniet hij in Italië van de laatste fase van zijn leven. "Als Silvio Berlusconi me zag, moest hij lachen. 'Dat kost me weer een paar centen'."

lees verder
Tussenrapport: Eredivisieclubs op de transfermarkt (3/3)

Nog 2,5 week voordat Go Ahead Eagles en sc Heerenveen de Eredivisie 2021-22 op gang trappen in de Adelaarshorst. Geen gewaagde voorspelling: geen club zal met precies dezelfde selectie aantreden zoals die is op het moment van schrijven (dinsdagochtend 27 juli). Toch vinden we een tussenrapportje leuk. Tijd voor de topclubs!

lees verder
Interview Henk Vos: "Ons kampioensteam bij Feyenoord was zo hecht, zo eensgezind"

Liefst negentien transfers maakte hij: een record voor een Nederlandse profvoetballer. Dat hadden er zelfs nog meer kunnen zijn. Henk Vos keek rond in de Nederlandse, Belgische en Franse keuken. Zijn meest bizarre en lucratieve overstap was die naar Sochaux. Zijn beste periode beleefde de nu 53-jarige West-Brabander bij Feyenoord en Standard Luik. "Zo'n team bij Feyenoord, dat in 1999 landskampioen werd, krijg je nooit meer bij elkaar."

lees verder
In afwachting van de Eredivisie: met deze wedstrijden kom je de zomer door

Hoewel oefenduels de afgelopen tijd een schrale troost boden, kijkt de gemiddelde voetballiefhebber in Nederland alweer reikhalzend uit naar de echte wedstrijden voor de punten. Het EK- is inmiddels alweer drie weken geleden, en de aanvang van de Eredivisie laat nog even op zich wachten.  Toch is er in de tussentijd genoeg voetbal te zien, waaronder een aantal duels met grote belangen. Met behulp van de complete programmering van Voetbal Vandaag, dat overzichtelijk laat zien welke wedstrijden waar te volgen zijn, zetten we op een rijtje welke duels de aankomende week het kijken waard zijn. 

lees verder
Interview Jordy Zuidam: "Via een arts van het consultatiebureau ging het balletje rollen"

Enigszins gechargeerd was het beeld van het technisch directeurschap er een van oudere mannen in maatpakken. Tegenwoordig wordt het technisch beleid bij Eredivisie-clubs veelal bepaald door eind dertigers en begin veertigers. Zoals Jordy Zuidam bij FC Utrecht. "De arts van het consultatiebureau bleek de zus van Frans van Seumeren."

lees verder