Nieuwsbrief Teylers Museum

5 september 2024

Maarten van Heemskerck

Ontdek de eerste overzichtstentoonstelling ooit van de 16de-eeuwse meester Maarten van Heemskerck in het Frans Hals museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum. Met ruim 60 prenten toont Teylers Museum vanaf 28 september 2024 in het Prentenkabinet het succesvolle ondernemerschap van Maarten van Heemskerck. Zijn prenten werden op grote schaal verspreid en waren een inspiratiebron voor onder meer Rembrandt. Ga naar ontdekvanheemskerck.nl voor meer info.

Marjolijn van Heemstra eerste artist in residence

Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra heeft als eerste haar intrek in het artist-in-residence-appartement van Teylers Museum. Gedurende de maand september werkt zij aan een reeks essays en gedichten voor de hedendaagse kunsttentoonstelling Kosmos die in het voorjaar van 2025 te zien zal zijn. Meer informatie. 

Straks te zien: Yalla Yalla! Zie je in Egypte

Vanaf 19 oktober is 'Yalla Yalla! Zie je in Egypte' te zien. Teylers Museum zet hiermee het werk van de 19de-eeuwse kunstenaar Willem de Famars Testas op vernieuwende wijze centraal. Ga op reis naar 19de-eeuws én hedendaags Egypte. Een podwalk wijst je de weg in een decor met schilderijen en tekeningen, fotografie, film en poëzie. Meer informatie.



Spaarnelezing: De Ander

Op donderdag 14 november organiseren de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en Teylers Museum weer de tweejaarlijkse Spaarnelezing. Psycholoog Mariska Kret en socioloog Jan Willem Duyvendak gaan in op het thema ‘Fascinatie én angst voor anderen, individueel en sociaal’. Bij de lezing wordt ook een columnwedstrijd georganiseerd. Klim in de pen!

 

 

Open Monumentendagen

Op 14 en 15 september is Teylers Museum gratis toegankelijk in verband met de VriendenLoterij Open Monumentendagen. In dit weekend kun je meer te weten komen over het prachtige pand en de collecties. Ook zijn delen van het museum te bezichtigen die normaliter voor het publiek gesloten zijn. Je hoeft voor deze dagen geen tickets te bestellen, je kunt gewoon binnenlopen. Meer info.