Drachten
bekijk online
Nieuwsbrief

Noteren in agenda of prikbord

Lezing Sissinghurst op vrijdagmiddag 28 oktober om 14.00 uur 

Bloembollenmand maken op donderdagavond 3 november om 19.30 uur;
Let op: opgeven voor 25 oktober !

Kerstdemonstratie bloemschikken op zaterdagmiddag 26 november om 14.00 uur

 

Het heeft even geduurd voor we het programma voor dit najaar in kannen en kruiken hadden. Dat had vooral te maken met het vinden van een goede locatie. Tot tweemaal toe viel een aanvankelijk geboekte locatie af. Voor de eerste lezing zijn we uiteindelijk uitgeweken naar een vrijdagmiddag. We hebben er overigens wel vertrouwen in dat er op een vrijdagmiddag ook voldoende animo is, zeker met een lezing over het wereldberoemde Sissinghurst.  
Onze vertrouwde locatie bij de Wrottersploech voor het maken van de bollenmand is deze winter gesloten vanwege de hoge gasprijs. We kunnen terecht in onze lezingenlocatie Carré.

Lezing over de Engelse tuin Sissinghurst

Titel: Sissinghurst en mijn werk

Vrijdagmiddag 28 oktober in ontmoetingscentrum "Carré", De Velden 1, 9204 WH Drachten, aanvang 14.00 uur.

Monique Wolak studeerde Tuin- en Landschapsarchitectuur aan de Wageningen University & Research. Daar combineerde zij de architectuurstudie met historisch onderzoek en omgevingspsychologie. Deze combinatie vormt sindsdien de basis voor al haar werk met monumentale tuinen, parken en landschappen als kern.

Haar liefde voor Engeland, haar mensen, landschap en tuinen mondde in januari 2014 uit in het meest geweldige werk van de wereld: samenwerken met de tuinbaas Troy Scott Smith van National Trusts Sissinghurst Castle Garden, een van de meest beroemde tuinen van de wereld. Aan het begin van 2018 is zij gevraagd door Professor Dr. Erik A. de Jong om met hem samen te werken aan onderzoek en het verzorgen van alle inhoud van een internationaal tuinmuseum, dat haar anderhalf jaar bezig hield. Daarna combineerde Monique haar onderzoeks- en ontwerpwerk voor monumentale tuinen met tuinwerk. Dit voorjaar is zij gevraagd om bij Klement Rentmeesters te komen werken met landgoed- en buitenplaatseigenaren als opdrachtgevers. Daar kan zij haar onderzoeksliefde combineren met adviseren en plannen maken voor historische plekken. En ondertussen helpt zij Troy nog met werk achter de schermen.

Bollenmand maken

Donderdag 3 november  in ontmoetingscentrum "Carré", De Velden 1, 9204 WH Drachten, aanvang 19.30 uur.

Hoe ziet de avond er ongeveer uit? Bij voldoende aanmelding gaan we dus weer een mand of pot vullen met voorjaarsbloeiende bollen, bestaande uit tulpen, narcissen en diverse bloembollen in witte, roze, blauwe en paarse tinten, 150 bollen in totaal. Geel en oranje worden weggelaten. 

Bollen zijn per soort verpakt en genummerd volgens stappenplan, elke deelnemer krijgt een pakket.
Bergsma begeleidt het beplanten stap voor stap en vertelt iets over de soorten, maar verklapt niet alles, er blijft wel een verrassingseffect over voor het voorjaar.
Soorten zijn zo gekozen dat de mand/pot bloeit vanaf begin maart tot en met midden/eind mei.
Je mag zelf een mand of pot meenemen. Diameter en hoogte mand/pot ca. 35-40 cm, groter mag ook, maar dan wordt het allemaal natuurlijk wel zwaarder.
Er is op die avond ook een mooi assortiment bloembollen te koop. Uitstekend van kwaliteit tegen aantrekkelijke prijzen zodat er met verschillende aantallen bollen prachtige voorjaarstuinen kunnen worden gecreëerd. De begeleiding is wederom in handen van Johan Bergsma. Hij vertelt graag iets over deze soorten. 

De kosten per bollenmand bedragen € 22,50 als je lid van Groei & Bloei bent. Niet-leden betalen € 27,50. Zorg je niet zelf voor een mand dan kan daar à € 8,50 voor gezorgd worden. Meer bollenmanden maken per persoon is natuurlijk ook mogelijk waarbij de ervaring leert dat wil het nog leuk blijven twee manden tegelijk maken wel zo'n beetje de grens is. Een minimum deelname van 20 bollenmanden is wenselijk, maar dat zal gelet op het enthousiasme na de vorige keer geen probleem opleveren. Voor de noodzakelijke potgrond wordt gezorgd.

Opgave voor 25 oktober. Betaling van bollenpakket en eventueel de kosten van de mand bij aanmelding, op rekeningnummer NL15ABNA0470842946 t.n.v Afdeling Drachten van Koninklijke Maatschappij tuinbouw en plantkunde, onder vermelding van “bollenmand”. Aanmelding graag melden via mailadres secretarisgbdrachten@gmail.com zodat we de mogelijkheid hebben contact op te nemen, indien dat om wat voor reden noodzakelijk zou zijn.

Bloemschikken met de studiegroep Klimop

Met ingang van januari 2023 is er bij de Klimop studiegroep voor bloemschikken plaats voor een tweetal nieuwe leden. Ben je gevorderd in het bloemschikken en lijkt het je leuk om één keer per maand met een groep van maximaal 15 mensen onder professionele leiding een opdracht uit te werken met als doel om je creativiteit te ontwikkelen en te stimuleren dan is de Klimop misschien wel de groep waar je bij aan kunt sluiten. 

We komen in de maanden januari t/m april en van september t/m december bij elkaar op de tweede dinsdagochtend van de maand in wijkcentrum De Útwyk in Drachten van 9.00 tot plm 11.30 uur. Er wordt gewerkt met wisselende gastdocenten, de opdrachten krijg je ruim van tevoren thuis gestuurd. Voorbereiding kan deels thuis en de verdere uitwerking is op de les. Doel is om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. 

In mei  is er een groepsuitje. 

Tot nu toe betaalden de leden voor één kalenderjaar 80 euro contributie en 10 euro voor de koffie/thee.

Wil je lid worden of heb je behoefte aan meer informatie dan kun je contact opnemen met Antje Schaap door een bericht te sturen naar antjeschaap@gmail.com.

Vraag en aanbod

In de aanbieding zijn twee haaklelies (Crinum), afkomstig van Madeira. De kleur is rose en zijn gratis af te halen uit Ureterp. Belangstelling uitsluitend melden via mail (jangalema@gmail.com) tot woensdag 12 oktober uiterlijk 12.00 uur. Bij meerdere gegadigden wordt geloot. De winnaar krijgt woensdagmiddag voor 18.00 uur bericht.