Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Woensdag 8 maart 2023
 
 

In de kijker

   
 
Naoorlogse kunst opgenomen in Topstukkenlijst 

Onlangs werden bijna 80 naoorlogse kunstwerken toegevoegd aan de Topstukkenlijst. Die lijst geeft een overzicht van zeldzame en onmisbare cultureel-erfgoedvoorwerpen en -verzamelingen, waarvoor speciale beschermingsmaatregelen en uitvoerbeperkingen gelden. Door werken uit verschillende Vlaamse musea op te nemen en aan te vullen met stukken uit privécollecties, biedt de Topstukkenlijst nu ook een representatief beeld van de naoorlogse kunst in Vlaanderen.

 
Klimaatverklaring toont de weg naar duurzamere cultureel-erfgoedsector 

Vorige maand besliste ons departement om de klimaatverklaring voor culturele erfgoedinstellingen mee te ondertekenen. Die verklaring is het werk van de Nederlandse stichting Erfgoedklimaat en het Vlaamse Klimaatnetwerk. Ze focust op aanpassingen aan het binnenklimaat zodat collecties optimaal behouden en gepresenteerd kunnen worden zonder onnodige energie te verbruiken.

 
Deadline aanvraag voor de Inventaris Vlaanderen nadert  

Nog tot 15 april kun je als erfgoedgemeenschap jouw immaterieel erfgoed – tradities, gewoontes of gebruiken – laten opnemen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een aanvraag indienen betekent dat je je engageert om zorg te dragen voor het erfgoed. Meer info over de aanvraagprocedure en eventuele ondersteuning vind je op onze website. 

 
Virtueel museum van Vlaanderen behaalt goud op Henry van de Velde Awards 

De Vlaamse overheid ontwikkelt een ‘virtueel museum voor de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen’ om een breed publiek te laten kennis maken met ons erfgoed. Het ontwerp voor dat virtueel museum van Vlaanderen won goud op de Henry van de Velde Awards, in de categorie Digital Product. De awards worden uitgereikt door Flanders DC en zijn de belangrijkste designprijzen in België.
 

 

Subsidies

   
 
Pilootprojecten rond nalatenschappen kunstenaar: deadline nadert 

Kunstenaars, organisaties en erfgenamen die aan de slag willen gaan met nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars, kunnen nog tot en met 31 maart een projectsubsidie aanvragen. Lees de subsidievoorwaarden op onze website en bekijk ook de opname van onze infosessie van 17 februari.

 
Nieuwe projectoproep samenwerking met de Duitstalige Gemeenschap 

Werk je in de cultuursector of ben je bezig met digitale technologie? Wil je graag met een partner uit de Duitstalige Gemeenschap een cultureel project of evenement realiseren waarbij digitale creatie en beleving centraal staan? Dan is de nieuwe projectoproep misschien iets voor jou. Je kunt tot uiterlijk 28 april een projectvoorstel indienen.

 
Nieuwe subsidieoproep innovatieve partnerprojecten 

De Vlaamse minister van Cultuur lanceert voor de 7de keer de subsidieoproep 'Innovatieve partnerprojecten'. Met deze projectsubsidies kunnen culturele organisaties een samenwerking aangaan met partners uit andere sectoren. Zo treden ze uit hun comfortzone en verleggen ze hun grenzen. Vanaf nu ligt de focus op digitale transformatie.

 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
16 maart: Webinar over het uittreksel strafregister in de cultuursector 

Sinds 1 februari 2023 moeten organisaties voor elke nieuwe medewerker die rechtstreeks in contact komt met minderjarigen, het uittreksel uit het strafregister opvragen en controleren. Maar hoe ziet die controleverplichting er in de praktijk uit? Geldt ze voor elke organisatie en medewerker in het (sociaal-)culturele veld? Hoe moet je als werkgever zo’n uittreksel interpreteren? Al je vragen beantwoorden we in een online infosessie op donderdag 16 maart. Inschrijven kan tot en met 13 maart.

 
23 april: eerste Vlaanderenleestdag 

Op zondag 23 april vindt de allereerste editie plaats van de Vlaanderenleestdag. Dat nieuwe evenement maakt deel uit van de communicatiecampagne van de Vlaamse overheid ‘Vrienden voor het Lezen’. We roepen iedereen op om die dag mee te vieren en te lezen, en zo lezen meer zichtbaar te maken. Want zien lezen, doet lezen. Wil je een leesactiviteit organiseren of een interessante leesplek aanbieden? Neem contact op met Iedereen Leest.

 
3 mei: Infosessie Meester-leerlingbeurzen voor het doorgegeven van vakmanschap 

Wil je als meester je kennis en vaardigheden doorgeven aan de volgende generaties? Ben je een enthousiaste leerling en wil je je vakkennis verruimen? Dan is een meester-leerlingtraject misschien wel iets voor jou. Schrijf je in voor onze online infosessie van 3 mei, waarin we meer uitleg geven over de nieuwe beursronde. Zo weet je meteen of je in aanmerking komt voor een beurs. 

 

 
Save the date: Unesco-trefdag op 11 mei 
Op donderdag 11 mei 2023 organiseert de Vlaamse Unesco Commissie de vierde editie van de Unesco-trefdag in Brussel. Dat is de ontmoetingsdag voor iedereen die betrokken is bij en/of geïnteresseerd is in de conventies, programma's en activiteiten van Unesco. De trefdag staat dit jaar in het teken van de toekomst. Ben je nieuwsgierig? Ontvang als eerste meer informatie!






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium