S
Voorlezen is altijd een feestje. Met Suus en August uit 'Help! Een verrassing!', het Prentenboek van het Jaar van Miriam Bos, is het dubbel feest. 'Help! Een verrassing!' is er dit jaar ook in een mini uitgave in het Arabisch, Turks, Pools of Oekraïens. En in nog veel meer talen op de website prentenboekeninalletalen.nl.

In de verschillende bibliotheekvestigingen zijn er voorleesfeestjes in diverse talen zoals Arabisch, Engels, Mandarijn, Turks of Oekraïens. Leuk om aan ouders/verzorgers te tippen. Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten. 
 
S
 

Begin januari is de tiende editie van de Boekenbingo van start gegaan. Tot 1 juni 2024 kun je als leerkracht en/of samen met je groep meedoen. Voor elke bouw zijn 20 recente boeken geselecteerd. Via de website kun je mooi vormgegeven bingokaarten downloaden en voor de leerlingen zijn er beoordelingskaarten met sterren of smiley’s. 

Tip: een aantal van de boeken zijn ook te lezen en/of te luisteren via de Online Bibliotheek. 

 
S

Save the date: maart dit jaar worden de conceptdoelen burgerschap en digitale geletterdheid opgeleverd. Na een pilotfase wordt digitale geletterdheid een verplicht onderdeel in het nieuwe curriculum. Samen met PCOU/Willibrord organiseert Bibliotheek Utrecht een inspirerende bijeenkomst rondom digitale geletterdheid. Met informatie, tips en concrete ideeën om aan de slag te gaan op jouw school. Voor zowel PO als VO en speciaal onderwijs. Het programma en info over aanmelden volgen, noteer alvast in je agenda: donderdag 16 mei, 15.30-17.30 uur, theaterzaal Bibliotheek Neude. Graag zien we je dan! 

 
 
Neem voor vragen contact op met Susanne Lolkema s.lolkema@bibliotheekutrecht.nl. 

Wil je meer lezen over de kerndoelen digitale geletterdheid en up to date blijven? Dat kan via SLO.  
 
S
 

Op 6 februari vieren we de 21e editie van Safer Internet Day. Internationaal wordt er extra aandacht gevraagd voor een veilig internet voor kinderen en jongeren. Er zijn veel gratis lesmaterialen beschikbaar om mee aan de slag te gaan. Ga bijvoorbeeld aan de slag met de gratis module ‘Online veiligheid’ van Online Masters. Leerlingen uit de bovenbouw worden meegenomen in de wereld van online privacy, beschermen van persoonsgegevens, hackers, online scams en de beveiliging van social media accounts.  

 
S
Tijdens de Nationale Voorleesweken wordt er op scholen veel voorgelezen. Omdat voorlezen ook in de bovenbouw belangrijk is tippen we twee sprookjesachtige verhalen die onlangs nieuw in de bibliotheek binnen kwamen. 
 
 

Klokslag middernacht wordt de vijfjarige Finn Albedo bevroren gevonden in het stadspark op een voetstuk van ijs. Zijn hart klopt nog maar niemand kan hem wakker maken. Zijn zus Bianca vermoedt dat het zilveren boek dat Finn uit de bibliotheek geleend heeft er iets mee te maken heeft. Maar niemand wil luisteren. Wat volgt is een spannend avontuur waarvoor Bianca naar een andere wereld moet reizen. Winterdam, een wereld vol gevaren met sprekende dieren en een sneeuwkoningin met een arrenslee. Narnia in een modern jasje. 

 
 
 

Het meisje Jinna wordt als baby achtergelaten op de stoep van een kindertehuis. Pas op haar elfde wordt zij geadopteerd door tante Agaath, die het tegendeel van liefdevol en moederlijk is. Daarbij heeft Jinna een geheim: ze heeft geen schaduw. Haar beste vriend is Scharrie, een hond. Wanneer tante Agaath dreigt de hond weg te willen doen vlucht Jinna naar het land Umbrador waar iedereen een magische schaduw heeft. Het land wordt echter geregeerd door een gemene heerser. Kan Jinna de kwade koning Fulgis en zijn draak verslaan om Umbrador te redden?  Een verhaal over vriendschap, trouw en verraad met een vleugje Harry Potter en Narnia. 

 
 
S
ChatGPT: je kunt er niet meer omheen. Betekent dit: nooit meer huiswerk of verslagen maken? De Dikke Data Show zocht het uit. Bekijk met je klas dit leuke filmpje (19 minuten) en ga daarna in gesprek. Is dit een goede ontwikkeling? Waar zouden jouw leerlingen ChatGPT voor gebruiken? En waarvoor absoluut niet?  
Foto: ©VPRO
 
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open