Bootjes voeren mee en honderden mensen hadden zich in 1946 verzameld om walvisjager de 'Willem Barendsz' uit te zwaaien. We waren trots op het schip dat vertrok voor een walvisjacht in het Zuidpoolgebied. Gisteren gingen we weer naar ze op zoek, maar dan voor de eerste Nationale Walvistelling. Lees verder voor meer!
 
 
9/11 de gevolgen in Nederland
De Schatkamer van Andere Tijden

9/11 de gevolgen in Nederland


 
De aanslagen van 11 september in Amerika veroorzaakten in 2001 een wereldwijde schok. In Den Haag kwam 's avonds het kabinet in spoedzitting bijeen. Er volgden weken van crisisberaad, verscherpte bewaking, arrestaties; Nederland in de ban van het terrorisme.
 
Naar de YouTube-video
 

Kijk hier terug
 
De meest recente aflevering: Maak me mooi. Bijzondere verhalen uit de wereld van de cosmetische chirurgie.

Kijk hier terug

 
De Nationale Walvistelling
 

De Nationale Walvistelling

 
 
Gisteren was de eerste Nationale Walvistelling! Weet je nog dat we vroeger op walvissen jaagden? Kijk nog eens naar onze uitzending over de laatste walvisvaarders, met interviews met mensen die erbij waren.
 
Bekijk de aflevering
 

Lekker veel kinderen

Lekker veel kinderen

Pieter Omtzigt maakt zich zorgen over het lage geboortecijfer in Nederland. Vroeger waren er juist hele grote gezinnen, vooral in het katholieke zuiden. Gezinnen van twaalf of veertien kinderen, vooral veel kinderen krijgen was het devies. Moeders van grote gezinnen werden geprezen als heldinnen. In 2001 maakten we er een aflevering over.

Bekijk de aflevering
Nieuw materieel voor leger

Nieuw materieel voor leger

Het Nederlandse leger krijgt weer eigen tanks. Veel partijen vinden dat we vanwege de Russische dreiging extra geld aan defensie moeten uitgeven. Vanaf begin jaren ’60 oefenden Nederlandse soldaten jarenlang aan de Oost-Duitse grens voor een aanval van de Sovjet-Unie, die nooit kwam. Kijk nog eens naar de aflevering ‘Altijd paraat’.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Ritje in een historische trein

Ritje in een historische trein

Speciaal voor Open Monumentendag rijden de treinen Mat '46 en Mat '54 een aantal ritten over het spoor. Ze staan normaal in het Spoorwegmuseum, maar pendelen op zaterdag 14 september tussen Utrecht Maliebaan en Amersfoort Centraal, met stops in Den Dolder en Bilthoven. Iedereen met een geldig vervoersbewijs kan met de medewerkers in historisch uniform meereizen. Stap jij ook in?

Bekijk dienstregeling
 
Vaarwel Vaderland

Vaarwel Vaderland

In de documentaireserie 'Vaarwel Vaderland' vertellen immigranten die naar Nederland zijn gekomen over hoe ze hier hun draai vonden. Hoe is het om je vaderland achter te laten en te wennen aan een nieuw land? Bekijk de tweede aflevering op 11 september bij MAX om 22:20u op NPO2.

Bekijk de serie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe ontstond de spoorlijn?


De zomervakantie is weer voorbij en de treinen zit weer als vanouds vol. Wanneer is de eerste spoorlijn in Nederland eigenlijk ontstaan? En hoe hard gingen die eerste treinen? Dat en meer ontdek je in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Deze week in OVT

Nederland heeft een historisch ambivalente relatie heeft met de tank als wapen. Te gast is militair historicus Wim Klinkert.

Verder: de bekendmaking van de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs, de gothic-film, bourgondiërs, boeken met Fresco Sam-Sin, en meer

Vorige week in OVT

- De geschiedenis van de bezette Westelijke Jordaanoever
- Samizdat- geschiedenis van de Russische ondergrondse
- NIET AANRAKEN: Hoe kunst iets werd om vanaf te blijven
- Het Spoor Terug: Hoe de strijd tegen kwakzalverij begon
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.