Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
De Erfgoedstem
 

06 juli 2023
 
 


Beste John ,

Er zijn negen nieuwe toevoegingen gedaan aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, er komt meer aandacht voor de geschiedenis van Nederlands-Indië in het onderwijs en het Rijksmuseum heeft roofkunst direct teruggekocht van erven. Dit en meer lees je deze week in de Erfgoedstem.


UITGELICHT

Erfgoed als aanjager voor de circulaire economie

06 juli 2023
Erfgoedstem

Mirjam Schmull en partner Hylke Faber zijn duurzame ondernemers die zich focussen op circulaire projecten. Ze verduurzamen erfgoed en hergebruiken restmateriaal van restauraties. Hun projecten combineren beleving, cultuurhistorie en circulariteit, en dragen bij aan de circulaire economie.


NIEUWS DEZE WEEK

De Erfgoedstem nieuwsbrief met vakantie

05 juli 2023
Erfgoedstem

Volgende week (13 juli) verschijnt voorlopig de laatste Erfgoedstem nieuwsbrief. In week 30, 31, 32 en 33 zal er in verband met de zomervakantie geen Erfgoedstem nieuwsbrief uitgebracht worden. Het nieuws op de website loopt wel gewoon door. Op 24 augustus verschijnt De Erfgoedstem nieuwsbrief weer in uw mailbox.

Cascorestauratie Centrale Markthal Amsterdam afgerond

03 juli 2023
Erfgoedstem

De cascorestauratie van de Centrale Markthal is na 2,5 jaar afgerond. Het gebouw, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, wordt door BOEi herbestemd tot plek voor creatieve, circulaire en/of culinaire ondernemers. Inmiddels hebben de eerste onder-nemers al ruimtes in gebruik.

Nieuwe toevoegingen aan Immaterieel Erfgoed Nederland

04 juli 2023
Erfgoedstem

Keti Koti, de Twentse Krentenwegge, carbid schieten in Kampen en nog zes nieuwe vormen van immaterieel erfgoed zijn toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Hiermee komt de inventaris nu op 215 vormen van immaterieel erfgoed.


Veldschool Scheeps-archeologie Flevoland
2023 van start

03 juli 2023
RCE

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert deze maand de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland. Dit jaar wordt de opgraving van een scheepswrak uit het begin van de 16e eeuw bij Zeewolde voortgezet. Mogelijk gaat het om het oudste wrak van een waterschip in Nederland.

Nederland geeft 478 kunstwerken terug aan Indonesië en Sri Lanka

06 juli 2023
NOS

Nederland geeft op verzoek van Indonesië en Sri Lanka honderden culturele objecten terug aan die landen. Staatssecretaris Gunay Uslu vindt dat deze voorwerpen tijdens de koloniale periode onterecht in Nederland zijn beland. Met de teruggave volgt ze de adviezen van de commissie 'Koloniale Collecties'.


Indexen slavernij-verleden Aruba en Sint Eustatius online

30 juni 2023
Nationaal Archief

Het zoeken naar informatie over slavernij op Aruba en Sint Eustatius is nu eenvoudiger met twee online indexen en scans van koloniale archieven op de websites van Archivo Nacional Aruba (ANA) en het Nationaal Archief.

Nominaties gezocht voor internationaal Memory of the World-register

03 juli 2023
Erfgoedstem

Unesco doet een oproep om nominaties in te dienen voor het Internationale Memory of the World Register 24/25. In dit register zijn documenten opgenomen die van uitzonderlijke betekenis zijn voor de wereld. De deadline is 30 november 2023.


Congressene3baf9.png

Uit agenda
 


Theatrale tocht Centrale
Markthal Amsterdam

Centrale Markthal
08 juli
Geschiedenis van Nijmegen door de ogen van een gastarbeider
Cultuurhuis de Lindeberg
08 juli
Exclusieve themarondleiding kasteel Hernen
Kasteel Hernen
09 juli
Rondleiding ruïne Batenburg en Batenburg
Ruïne Batenburg
09 juli
Gratis concert orkest De Ereprijs
Kasteel Bergh
09 juli
Keti Koti masterclasses schrijven en illustreren
Literatuurmuseum
15 juli
Prehistorische Week Archeon
Museumpark Archeon
15 juli - 21 juli
Wandeling met GLK over landgoed Biljoen
Landgoed Biljoen
16 juli
Wandeling met GLK over landgoed Staverden
Landgoed Staverden
16 juli

Rijksmuseum koopt roofkunst direct terug van erven

03 juli 2023
NRC

Drie Nederlandse musea moesten in december kunstschatten teruggeven aan de erven-Budge na bindende adviezen van de Restitutie-commissie. Het Rijksmuseum in Amsterdam en het Kunstmuseum Den Haag bevestigen dat ze de pronkstukken, die de bases vormden van hun zilvercollecties, hebben aangekocht. Precies de uitkomst waarop een woordvoerder van Budge direct na het publiceren van de restitutie-adviezen had gehoopt.

Toenemende aandacht geschiedenis Nederlands-Indië in onderwijs

05 juli 2023
Erfgoedstem

Het kabinet heeft plannen om de geschiedenis van Nederlands-Indië meer prominent aanwezig te laten zijn in het onderwijs en de erfgoed- en cultuursector. Na de zomer wordt het curriculum voor de maatschappijvakken aangepast. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft als doel om binnen deze vakken specifieke aandacht te besteden aan zowel "het koloniaal verleden" als "de migratiegeschiedenis".


De Erfgoedstem wordt mede mogelijk gemaakt door :

Nationaal Restauratiefonds Erfgoedvereniging Heemschut Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed BOEiStichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg
En door :

De Erfgoedstem is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland.
Heeft u erfgoed nieuws? Deel het via redactie@erfgoedstem.nl

De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 209 1000

Gegevens wijzigen of afmelden - stuur deze nieuwsbrief naar een relatie



V1.15 Copyright © 2023 - Erfgoedstem / Nederland Monumentenland