In deze natte week veel aandacht voor klimaatverandering. Duurzaamheidsadvies, de Groen-blauwe Erfgoedmonitor en de Zelfscan Duurzaam Monumenten moeten monumenten(eigenaren) een handje helpen.
Alma sprak met Hagenezen over het elitaire gehalte van erfgoed en hoe we dat kunnen veranderen. Lees hier meer.
1 december 2020 - Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Eén op de vier gebedshuizen wordt niet langer gebruikt voor religieuze doeleinden. Nederland loopt daarmee voorop in Europa met het aantal herbestemde kerkgebouwen en de grote hoeveelheid verschillende functies die er in kerken te vinden is.
2 december 2020 - Rijksdient voor het Cultureel Erfgoed
In de periode 2014 tot en met 2017 is in Nederland een daling ingezet van het aantal archeologische vindplaatsen dat in situ (op de plek) wordt bewaard. Dit blijkt uit onderzoek dat RAAP uitvoerde in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
"Beeldbepalende monumenten zoals de bunker van Seyss-Inquart, Paleis Soestdijk en Veenhuizen zouden niet vervreemd moeten worden door het Rijk met het doel om daar de hoogste financiële opbrengst voor te krijgen."
Het Nationaal Restauratiefonds gaat samen met meerdere Duurzame Monumenten adviseurs eigenaren extra ondersteunen bij verduurzamen. Deel van de advieskosten worden vergoed door het Restauratiefonds.
De granieten torso van farao Ramses VI uit de collectie van het museum blijkt een match te zijn met een koningskop uit de verzameling van de Universiteit van Chicago.
Dat Rutte in 2012 fors op cultuur bezuinigde, ontging prins Georg Friedrich van Pruisen niet. Hij kwam in het geweer toen een subsidiestop dreigde voor Huis Doorn.
Kijk op vrijdag 4 december om 16:15 uur live mee naar de uitreiking vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag door minister Ingrid van Engelshoven. Drie vrijwilligersteams, Erfgoedbènde, Erfgoed Gezocht en Werkgroep Oeffelt en Loerangel, strijden om de cheque van € 10.000.
Zijn erfgoed en kunst te elitair? Kunstenares Vanja Treffers uit Den Haag denkt van wel. Samen met bevriende kunstenaars heeft ze stichting Topaze opgericht. De stichting organiseert kunstworkshops en erfgoedwandelingen voor bewoners uit de buurt Transvaal in Den Haag. Vanja: "We zijn erachter gekomen dat kunst en erfgoed niet vanzelfsprekend is voor iedereen. Ons doel is om het beter bereikbaar te maken."
Paleis Soestdijk laat zich lezen als een geschiedenisboek van drieënhalve eeuw en staat bij velen bekend als de woning van koningin Juliana en prins Bernhard. Maar dat is slechts één hoofdstuk in de rijke historie van het landgoed. In de uitgave 'Een iconisch monument in transitie' wordt de historie, herbestemming en onze visie op de restauratie en renovatie van landgoed Paleis Soestdijk beschreven.
Geschiedschrijving is van levensbelang voor het behoud van erfgoed. Daarom ontwikkelde Stichting het Huis te Breckelenkamp in 2010 een plan voor een nieuw te vormen digitaal huisarchief. Het begrip 'huisarchief' wordt ruim opgevat. Het beperkt zich niet tot persoonlijke archieven van bewoners of tot stukken die fysiek op het huis aanwezig zijn. De ambitie is alle bronnen die het verhaal van het 'Huis' te Breckelenkamp kunnen vertellen bereikbaar te maken, waar die zich ook bevinden.
Ronald Kaatee: "Er komt maar geen eind aan de prijzenregen en de loftuitingen voor het Groninger Forum. De jury van Beste Gebouw 2020 spreekt van een 'icoon' 'dat sterk contrasteert met de omgeving'. Daar houden moderne architecten wel van, van sterke contrasten met de omgeving en liefst een omgeving met wat ze smalend een hoog Anton Pieck-gehalte noemen. Maar is het Forum wel een aanwinst voor Groningen? Of is het eerder een sluw gepresenteerde modernistische aanslag op wat rest van een historische Hanzestad?"