Een bijzonder gezicht: door heel Nederland worden gebouwen in de blauwe schijnwerpers gezet. Het blauw van de Verendigde Naties, die dit jaar 75 jaar bestaan. Ook andere 75-jarigen (en ouder) worden de komende weken in het zonnetje gezet: de Museum Plus Bus rijdt met replica's van museumtopstukken langs wel 50 verzorgingshuizen in Nederland.
22 oktober 2020 - Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties
De Verenigde Naties bestaan deze week 75 jaar en ter ere van dit jubileum kleuren karakteristieke gebouwen door heel Nederland blauw. Ook de Nederlandse Unesco Commissie riep Nederlandse werelderfgoedsites op om deel te nemen aan het initiatief.
Tienduizenden mensen zetten zich in met hart en ziel om ons cultureel erfgoed te behouden. Ze zijn essentieel om de talloze monumenten, musea, landgoederen te kunnen openstellen en de verhalen levend te houden. Met het Themafonds Erfgoedvrijwilligers steunt het Cultuurfonds erfgoedorganisaties via speciale regelingen.
Door de coronacrisis hebben veel ouderen minder activiteiten en bezoek. Daarom gaan veertien replica’s van topstukken uit Nederlandse musea 'on tour' langs ruim vijftig verzorgingstehuizen in Nederland.
Door het moderniseren van de landbouw en de veranderende functies van boerderijen verdwijnt er in een rap tempo veel geschiedenis. Boerderijenstichting Fryslân vraagt aandacht voor dit probleem met een nieuw boek.
Al jaren is het een groot raadsel. Waar ligt Ad Duodecimum? Archeoloog Nils Kerkhoven denkt dat de stad, vanwege de vele Romeinse vondsten, in de buurt van Alphen heeft gelegen.
De bewoners van de voormalige shampoofabriek kwamen er tot hun schrik achter dat zij de eigenaren zijn van de schoorsteen. Met een crowdfundingsactie moet er een ton opgehaald worden.
Krottenkoning Ronnie van de Putte heeft de jarenlange strijd verloren. De rechter heeft besloten dat de gemeente het vervallen Huize Ivicke op de kosten van Van de Putte mag restaureren.
De bewoners van de oudste arbeiderswoningen van Wageningen kwamen in opstand tegen sloopplannen. Nu onderzoekt de gemeente een mogelijke monumentenstatus.
Een NMo NU bijeenkomst voor eigenaren en beheerders van monumenten die bij de exploitatie te maken hebben met de gevolgen van het COVID-19 virus. Deze Webinar is tot stand gekomen in samenwerking met de ErfgoedAcademie, de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM), het Nationaal Restauratiefonds (NRF) en de Pieterskerk Leiden.
De drie finalistenteams voor de nieuwe Erfgoedvrijwilligersprijs zijn bekend. De jury selecteerde hen uit 67 aanmeldingen. De teams 'Erfgoedbènde', 'Erfgoed gezocht' en 'Werkgroep Oeffelt en Loerangel' maken kans op de hoofdprijs van €10.000. Breng je stem uit via de website erfgoedvrijwilligersprijs.nl
Evert Jan Nusselder, oud-medewerker van de Rijksgebouwendienst en architect-adviseur Monumentenzorg, maakt in een brief aan gemeente Baarn zijn ongenoegen kenbaar over de toekomst van Paleis Soestdijk. Hij 'huivert' van de aanpak van de nieuwe eigenaar. "Je kunt een monument tientallen keren aanpassen of verbouwen, maar als dat zonder toereikende eerbied en kennis van zaken gebeurt leggen monumentenwaarden snel het loodje. Authenticiteit kun je maar één keer verpesten."
De Noordoostpolder herbergt meer sporen van zijn eigen middeleeuwse verleden dan altijd is gedacht. Volgens maritiem archeoloog Yftinus van Popta zijn veel restanten van nederzettingen die in de Zuiderzee verdwenen en later werden gevonden in de akkers van de ingepolderde Noordoostpolder, onterecht aangezien voor onder andere scheepsafval. Van Popta reconstrueerde voor zijn promotieonderzoek het landschap en de bewoning in het noordoostelijke deel van de Zuiderzee tussen circa 1100 en 1400.
The Netherlands Carillon in Washington, destijds bedoeld als groots dankbaarheidsgeschenk aan de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog, kent een geschiedenis van blunders en vakmanschap. Het instrument zou Nederlands harmonische houding ten opzichte van andere landen moeten symboliseren, maar zijn geschiedenis zit ondanks de goede wil vol dissonanten...
Archeoloog Michiel Bartels duikt in het ruim van de Pieter Anthony. Dit schip verging in 1822 in de Waddenzee. Het schip had als bestemming Suriname en vervoerde alles wat men nodig had om een suikerrietplantage te beginnen. Zowel de gereedschappen voor de tot slaaf gemaakten als de luxe goederen voor de plantagehouder, die in schril contrast met elkaar staan.