Na het nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes twee weken geleden, wordt nu ook het aangepaste dossier van de Nederlandse en Belgische Koloniën van Weldadigheid ingediend bij UNESCO. Ondertussen worden monumenten in de provincie Groningen bevingsbestendig gemaakt. Dat is een hele klus! Archeoloog Jan Breimer gaat in op de vraag of archeologen terecht boos zijn op de gemeente Hollands Kroon. Wat denkt u?
Maandag 20 januari is het aangepaste dossier van de Koloniën van Weldadigheid aangeboden aan de Nederlandse minister Ingrid van Engelshoven en de Vlaamse minister Matthias Diependaele. Diependaele zal nu het dossier mede namens Van Engelshoven indienen bij UNESCO. Begin juli 2020 wordt een besluit verwacht op de zitting van het Werelderfgoedcomité in het Chinese Fuzhou.
Twee erfdienstbaarheden die in 1938 zijn vastgelegd door een oud-eigenaar van kasteel Reijmersbeek zijn defenitief niet van invloed op de turborontonde bij Nuth. De Raad van State heeft het beroep van de huidige kasteeleigenaar verworpen.
Met de schenking kan Museum Landgoed Fraeylemaborg een grootschalig restauratieproject, waarbij alle gebouwen bevingsbestendig worden gemaakt, financieren.
Met stapjes van tien tot twaalf centimeter wordt de 536.000 kilo wegende Borg Rusthoven opgetild. "Als je het pand wilt bewaren, moet je het versterken", aldus de eigenaar.
Woensdag 22 januari is de wedstrijd Erfgoed Sterren, categorie Anders Boeren, gelanceerd. Deelnemers maken kans op € 10.000 voor de realisatie van hun plan.
De Nederlandse Kastelenstichting heeft voor een nieuwe koers gekozen. In de toekomst zal de stichting vanuit een flexibele benadering projecten oppakken.
23 januari 2020 - Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen
Na een middag meelopen met de lessen in het Klooster Ter Eem wist Francine Cobben het zeker: "Ik meld me aan voor de opleiding Professional Restauratie". In september 2020 gaat deze opleiding weer van start bij het NCE in Amersfoort. Francine combineert de opleiding met haar baan als werkvoorbereider bij Mokveld Bouw en Onderhoud.
Het Den Bosch van 1500 is vastgelegd in een nieuwe game. Met een VR-bril kun je opdrachten uitvoeren. Met de game wil Dennis Dekker, medewerker afdeling Erfgoed van de gemeente, een nieuw publiek bekendmaken met de historie van Den Bosch. Gamestudenten van mbo-vakschool SintLucas hebben meegewerkt aan de game. Het is de bedoeling dat de game gaat 'reizen' door de stad. "We willen op scholen en evenementen gaan staan."
"Onder archeologen is beroering ontstaan over de keuze die de gemeente Hollandse Kroon heeft gemaakt in haar Omgevingsvisie ten aanzien van de omgang met haar (archeologisch) bodemarchief. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed noemt de gemeente Hollands Kroon de gemeente met het slechtste archeologiebeleid in Nederland. Maar wat is er nu precies aan de hand in Hollands Kroon? Hier een kleine reconstructie van feiten en fictie voor zover ik die ken."
In de maand januari verschijnt er op Toekomst Religieus Erfgoed een serie van drie blogs van studenten die het vak 'Oude kerken, nieuwe betekenissen' aan de Rijksuniversiteit Groningen volgen. De studenten interviewen betrokkenen bij religieus erfgoed over betekenis- en zingeving. In de eerste blog spreken studenten met Annemiek Bos, beheerder van het bezoekerscentrum van het vrouwenklooster Yesse bij Haren, en dr. Mathilde van Dijk en dr. Andrew Irving, beiden werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De oudste houtzaagmolen ter wereld uit 1631 stond jarenlang te verpieteren, maar vier molenaars schonken De Otter aan de Kostverlorenvaart in Amsterdam een tweede leven. "De verwachting was dat De Otter nooit meer zou zagen", vertelt molenaar Roel Gremmer. De omstandigheden zijn ook zeker niet optimaal, maar met een gunstige wind, zagen we een meter hout per uur. Dat lukt echt niet elke dag, maar we kunnen in elk geval de molen geregeld aan het werk zetten.”