Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Harari: 'We moeten beginnen met het onderwijs volledig anders te organiseren' - Regeringsvorming: koning in zeer moeilijke positie - Belgisch bedrijf laat u zoveel betaald verlof nemen als u wil

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.831 woorden - leestijd: 6 minuten

1. ‘Werk van Harari is beste hulpmiddel voor ondernemers om de maatschappij te doorgronden’

De Israëlische historicus en denker Yuval Noah Harari was maandagavond te gast in de Antwerpse Lotto Arena, een organisatie van ons zusterblad Newsweek. Harari is de schrijver van een reeks bestellers, waaronder 'Sapiens' en '21 vragen voor de 21-ste eeuw'. 

Business AM ging na hoe een aantal Belgische captains of industry, waaronder Hans Bourlon (Studio 100) en Geert Noels (Econopolis) de lessen van Harari toepassen in hun organisatie.

Harari zelf gaf het talrijk opgekomen publiek ook een aantal inzichten mee tijdens zijn 2 uur durende lezing. Toen een student vertaler-tolk uit de zaal vroeg wat haar economische waarde nog was als artificiële intelligentie haar job toch beter zal kunnen, antwoordde hij het volgende:

Yuval Noah Harari: ‘We betreden onbekend terrein. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat niemand weet hoe de jobmarkt er binnen 20 jaar zal uitzien. Het is cruciaal voor de jonge generaties om zich niet te concentreren op één carrière of één specialiteit. We moeten onszelf leren om constant te blijven bijleren. Die mentale flexibiliteit moeten we nu beginnen aanleren. Dus we moeten beginnen met het onderwijs volledig anders te organiseren.’ Lees meer

2. Misplaatste versnelling van Bouchez wordt paars-geel fataal, communicatieve brandbom van Magnette doet de rest

Vandaag moet het duo informateurs naar de koning. Maar er hangt een treurige sfeer rond dat bezoek, want hun opdracht eindigt op een kater. Hoe moet het nu verder, na de obstructie van de MR en de brandbom van de PS?

  • Een opdracht voor De Wever is quasi absurd in deze omstandigheden: de PS roept dat ze ‘nooit’ met de N-VA zaken gaan doen, en meteen daarna stuurt de koning toch de N-VA het veld in?
  • De Wever gaf op het Newsweek-event in Antwerpen  een gesmaakte speech bij de introductie van prof. Yuval Harari. Hij had het over artificiële intelligentie: ‘In dit land is het wel een prikkelende gedachte dat er ooit intelligentere wezens zullen zijn dan mensen, die ons denken op een dag overnemen. Wie weet, krijgen we dan wél een regering.’
  • Maar verder was er weinig reden om te lachen: bij de N-VA beseft men ook wel dat elke mogelijke opdracht voor De Wever bijzonder lastig wordt. De sp.a heeft dan weer niet de ambitie om zich los te koppelen van de PS, maar de Vlaamse socialisten zitten in een heel andere context dan Magnette en co, en willen wel degelijk overwegen om oplossingen met de N-VA te zoeken.
  • Bij CD&V keken ze met grote verwondering en zelfs enige afkeer naar de actie van Magnette. De christendemocraten hebben goed aangevoeld dat ze niet alleen staan met hun afwijzing van een ‘Vivaldi’-scenario.

The big picture? Meer en meer is het een formatie waarbij twee universa naast elkaar bestaan: een Vlaams en een Franstalig. De logica in Vlaanderen zit gewoon anders dan in Franstalig België, en beide proberen de andere hun wil op te leggen. Het zet de koning in een zeer lastige positie. Lees meer

3. 'De stad is niet meer van ons'

'De Amerikaanse econoom Josh Bivens van het Economic Policy Institute publiceerde begin 2019 een studie waarin hij de gevolgen van Airbnb voor steden analyseert. 

Een [...] effect is de stijging van de lokale huurprijzen in steden waar de huizenmarkt van zichzelf al krap is. De voorbije vijf jaar zijn de huurprijzen in Barcelona met 40 procent gestegen. Een eigenaar kan nu eenmaal een stuk meer verdienen met Airbnb dan met reguliere huurcontracten, waardoor hij geneigd is een langdurige huurder in te ruilen voor een constante stroom van toeristen. 

Een snelle rekensom leert dat wie zes kamers verhuurt voor 30 euro per nacht,  maandelijks tot 5.400 euro kan opstrijken. Dat is meer dan een vijfvoud van de gemiddelde huurprijs in Barcelona vandaag, die 969 euro per maand bedraagt.

[...] Volgens berekeningen van ABTS heeft de meerderheid van de adverteerders op Airbnb slechts één zoekertje. Maar zij die er wel meerdere hebben, bezitten 80% van de hele markt. De tien grootste spelers in Barcelona verhuren samen 996 appartementen, zo blijkt uit cijfers van scrapingwebsite DataHippo uit 2018.

De Autonome Universiteit van Barcelona (UAB) en de Universiteit Parijs-Saclay publiceerden in september 2019 een onafhankelijke studie die het rechtstreekse effect van Airbnb op de huurprijzen in de Catalaanse hoofdstad berekent. Hun conclusie: over het algemeen kan een stijging van 2% onmiddellijk toegeschreven worden aan Airbnb, met uitlopers tot 7% in de meest getroffen wijken. Sinds 2015 trok volgens Euronews dan ook 11% van de lokale bevolking weg uit Barcelona.'

Meer bij Newsweek.be (mits éénmalige gratis registratie)

4. Business AM | Meest gelezen
Belgisch bedrijf laat u zoveel betaald verlof nemen als u wil
Technologie voor gezichtsherkenning: wordt Londen een tweede Peking?
De traditionele openbare verkoop van vastgoed is op anderhalf jaar tijd haast volledig verdwenen
5. Speelde de Griekse crisis een rol in de Brexit?

‘Vorig jaar liep ik [voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken] David Owen tegen het lijf. Die vertelde me dat hij een ‘Leaver’ was geworden door wat met Griekenland was gebeurd. En dat is exact de druppel die ook voor mij finaal de emmer deed overlopen. Een gans land dat voor jaren tot armoede werd gereduceerd; een land dat een regering koos met een anti-besparingsplan om onmiddellijk te worden teruggefloten en vernederd door Brussel.’

Griekenland trad op 1 januari 2001 toe tot de eurozone. Het land was daar toen zeker niet klaar voor. In 2011 zou toenmalig Belgisch minister van Financiën en huidig eurocommissaris Didier Reynders met betrekking tot de Griekse crisis in de Franse krant La Tribune toegeven dat Griekenland van bij het begin over zijn statistieken loog en dat iedereen daarvan op de hoogte was. ‘Iedereen wist dat! Ik was voorzitter van de EU op dat moment. Heel Europa is dus mee schuldig aan de situatie.’ Lees meer

6. Telex

Op de beurs van Tokio is het aandeel Kwamoto Corp. sinds begin januari met 280% gestegen. Kwamoto is een producent van chirurgische maskers. Het bedrijf profiteert van de fel toegenomen vraag naar zijn maskers naar aanleiding van het coronavirus.

Wuhan, de stad waar het coronavirus zou zijn ontstaan, is een belangrijk Chinees productiecentrum. Alle belangrijke Chinese auto- en staalproducenten hebben er hun hoofdkwartier en de stad is een belangrijk logistiek en industrieel transitiecentrum voor centraal-China. De Economist Intelligence Unit schat dat de crisis China 0,5 tot 1% van zijn bbp kan kosten. S&P Global rekent op een daling van de economische groei met 1,2%.

Kan men door het coronavirus besmet worden per post? Door de levering van een pakket uit China bijvoorbeeld? Het is een vaak terugkerende vraag op sociale media. Het antwoord is negatief. Zelfs indien een product besmet is, zou een transport van 10 uur in het ruim van een vliegtuig een einde maken aan de weerstand van het virus. Dezelfde observatie geldt zeker voor een transport per boot, waarbij de reistijden nog langer zijn. Bestellen op Amazon of AliExpress lijkt daarom zonder risico.

In 1950 waren er 80 steden met meer dan 1 miljoen inwoners, vandaag zijn er 550. Die steden hebben bijna onbegrensde onderhandelings- en economische macht. De regio New York heeft een groter bbp dan Canada, terwijl de economie van Los Angeles bijna even groot is als die van Mexico en die van Chicago groter is dan de Zwitsere economie. Seoel zorgt voor meer dan de helft van het bbp van Zuid-Korea, Tel Aviv voor bijna de helft van het bbp van Israël. Londen, Parijs en Tokio nemen een derde van het bbp van hun land voor hun rekening.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Drijft Huawei een wig tussen Johnson en Trump?

Naar alle waarschijnlijkheid geeft de Britse premier Boris Johnson deze week toelating aan het Chinese Huawei om mee te bouwen aan de 5G-infrastructuur in het Verenigd Koninkrijk. Vraag is hoe de Amerikaanse president Donald Trump daarop zal reageren.

Een mogelijke uitweg voor Boris Johnson kan een limiet op het marktaandeel van Huawei zijn. Dat is althans een piste die volgens de Britse zakenkrant Financial Times overwogen wordt. Op die manier zou de 5G-technologie in het Verenigd Koninkrijk niet té hard steunen op het Chinese bedrijf. Lees meer

8. De Titanic rust eindelijk in vrede

De Titanic kan eindelijk in vrede rusten, nadat een in 2003 tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ondertekend verdrag maandag in werking is getreden. Dat verdrag geeft beide landen de mogelijkheid om ‘vergunningen om het wrak te betreden of er voorwerpen uit te halen te verlenen of te weigeren’. 

Tot nog toe werd het wrak van het schip, dat in de internationale wateren van de Atlantische Oceaan ligt, beschermd door de enige UNESCO-conventie over de bescherming van cultureel erfgoed onder water.

Sinds de ontdekking in 1985 van het wrak op 650 kilometer van de Canadese kust, op een diepte van 4.000 meter, wordt het ononderbroken door schattenjagers belaagd. 

Tijdens een expeditie in 2012 merkten wetenschappers ‘schade aan de romp van de Titanic' op, 'veroorzaakt door onderzeeërs’. Ook werden door de boten in de nabijheid van het wrak ’verontrustende hoeveelheden afval en puin gedumpt’.

De Titanic verliet op 10 april 1912 het Engelse Southampton met als bestemming New York. Vijf dagen later botste het schip op een ijsberg, waarna het zonk. Van de 2.224 passagiers en bemanningsleden overleefden er bijna meer dan 1.500 de tragedie niet. Aan boord waren ook 27 Belgen. Twintig van hen overleefden de ramp niet.

9. Kobe Bryant: basketlegende maar ook een getalenteerd zakenman

Bryant beëindigde zijn carrière in 2016 met een geschat fortuin van 680 miljoen dollar. Datzelfde jaar richtte hij samen met web.com-stichter Jeff Stibel een durfkapitaalfonds op, met een startkapitaal van 100 miljoen dollar. Vandaag beheert dat fonds een portefeuille die meer dan 2 miljard dollar waard is, met investeringen in Epic Games, Scopely, Alibaba en Dell.

In 2018 won Bryant met zijn mediaproductiebedrijf de Oscar voor de beste geanimeerde kortfilm ‘Dear Basketball’. 

Net als Magic Johnson hem dat voordeed en ook LeBron James na hem, was Bryant een model voor befaamde atleten die na hun carrière een succesvol parcours in de zakenwereld ambiëren, door activiteiten na te streven waarvoor ze een passie hebben ontwikkeld. Lees meer

10. Fox News Poll du Jour

Mochten er vandaag verkiezingen worden gehouden in de VS dan zou president Trump tegen eender welke van de Democratische genomineerde verliezen, blijkt uit de meest recente peiling van Fox News. 

Vooral de goede score van Mike Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York, valt op. Die zou het zelfs beter doen dan Elizabeth Warren of Bernie Sanders. Enkel Amy Klobuchar bevindt zich binnen de 3% foutmarge van de peiling.

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België