Nieuwsbrief van 10 juli 2020

Nu uitgelicht

Een denktank onderzoekt en brengt inzichten bijeen

NEMO Kennislink introduceert een nieuw journalistiek project. Een team van experts buigt zich over een specifiek onderwerp. In dit geval de coronacrisis.

Artikelen

Waarom privacy zo belangrijk is bij de nieuwe corona-app

NEMO Kennislink sprak twee experts over het belang van privacy bij het ontwikkelen van een app om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-Cas

Drie patiënten met erfelijke bloedziekten zijn genezen door een nieuwe gentherapie met CRISPR-Cas. Daarbij pasten artsen het DNA van rode bloedcellen aan.

Speuren naar de bakermat van taal

Lange tijd werd onderzoek naar het ontstaan van taal gezien als pure speculatie. Sverker Johansson laat in De oorsprong van taal zien dat deze tijden inmiddels – terecht – achter ons liggen.

Spoken in de nacht

Wat gebeurt er in onze hersenen als we slapen? En wat kan er misgaan? Klinisch neuroloog Guy Leschziner schreef een prachtig boek over de fascinerende slaapstoornissen van 14 patiënten in zijn slaapkliniek.

Faces of Science

Hoe inclusief is de universiteit?

Hoe inclusief is je onderzoeksveld? En hoe zorg je ervoor dat je studie diverser en toegankelijker wordt voor iedereen? Die vragen stelden we aan alle Faces of Science.

Diversere zorg

Als je in Nederland in het ziekenhuis terechtkomt, is de kans groot dat je door een witte, Nederlandse arts behandeld wordt. Hoe zorg je ervoor dat die groep diverser wordt, en de zorg daarmee ook?

Meer kleur in de natuurkunde

De natuurwetenschap is overwegend wit. Ik ken geen enkele zwarte hoogleraar in mijn vakgebied. Hoe kan dat anders?

Lessen over hiphop aan witte studenten

Lesgeven over hiphop aan witte studenten, terwijl de muziek gemaakt wordt vanuit verschillende etniciteiten. Dat is behoorlijk ongemakkelijk, vindt Aafje de Roest.

Specials

Coronadenktank

De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op iedereen. Wij brachten een groep experts uit de volle breedte van de wetenschap bijeen in onze coronadenktank en bevroegen hen naar de gevolgen van deze crisis voor ons alledaagse leven en onze samenleving als geheel.

De coronadenktank van NEMO Kennislink

Home Over NEMO Kennislink Alle artikelen