Netkwesties
Netkwesties mail 234: Christian Van Thillo, Mark Koster en Mai Spijkers; Sjamadriaan; Eenvoudige blikken op AI

Netkwesties mail 234 – zondag 3 maart 2024

Vooralsnog lukt het om Netkwesties vaker te publiceren, met een variatie aan artikelen. Het netwerk van experts gaan we meer inzetten, maar deze keer enkel nog reacties op het eerdere grote artikel over coronaverslaggeving.

Ook deze uitgave bevat weer een veel te lang verhaal, notabene een boekrecensie. Dat is het voordeel als je voor jezelf knutselt en niet gebonden bent aan wie of wat ook. Gelukkig waren er, net als met het artikel over corona en journalistiek, kritische meelezers die me behoeden voor al te kritische bewoordingen. Die kritiek krijgt ook collega ‘Sjamadriaan’ die wat aandacht verdient als criticaster van media-uitingen.

AI staat allerwegen in de belangstelling. Uiteraard wil Netkwesties daar aandacht aan besteden. Ik koos voor enkele nuchtere artikelen die goed te begrijpen zijn. In de volgende uitgave gaan we meer de diepte in met AI.

fijne zondag,

Peter

ZON82.jpg
Uitgever Mai Spijkers: “Ik wil geen dissertatie, maar een geil boek, Mark”
Christian Van Thillo in bedenkelijke ‘biografie’ Mark Koster te grazen genomen
Peter Olsthoorn
Waar mogelijk wordt de Belgische uitgever Christian Van Thillo in de biografie De Belg van Mark Koster in een slecht daglicht geplaatst. Wie kritisch leest, kan ook de conclusie trekken dat Van Thillo een geweldige uitgever met gevoel voor journalistiek is en een leuke, mooie vent. Sluwheid en katholieke souplesse zijn hem niet vreemd
 
ZON41.jpg
‘Lulkoekebakkers’ als rode lap om er hard in te gaan
Sjamadriaan doet beter werk dan de Ombudsmannen bij media
Dit weekend bestaat de nieuwsbrief Sjamadriaan een jaar. Maker Adriaan ter Braack betoont zich een meedogenloos duider van verkeerde wetenschappelijke claims in de sociale en reguliere media. Vanuit onafhankelijkheid opereert hij beter dan de gebonden Ombudsmannen van traditionele media.
 
Deborah Nas via Dall-e.jpg
Symbiose tussen mens en machine
AI brengt een nieuw tijdperk van creatieve expressie
Deborah Nas
AI belichaamt de paradox van technologische vooruitgang: enerzijds opent het ongekende mogelijkheden die onze verbeelding prikkelen, anderzijds creëert het bijeffecten die ons doen vrezen.
 
Puppies.jpg
AI is geen concurrent, maar een hefboom op je eigen talent
AI werkt beter als jij denkt
Maak uw borst maar nat, want het stopt hier niet. We zullen steeds meer AI-toepassingen gaan zien die data van de ene naar de andere vorm omzetten.
 
AI gegenereerd als droom - Dall-E.png
Beeldvorming domineert AI nog
Vergelijk AI met hoe we dromen: heel bijzonder, maar niet erg praktisch
Ronald Siecker
Gaat kunstmatige intelligentie onze banen overnemen en auto’s besturen en noem maar op? Nou, het is heel knap wat AI met door mensen aangeleverd bronmateriaal construeert. Maar vaak klopt er niets van: het was maar een droom.
 
ZON1491.jpg
Gemankeerde coronaverslaggeving in Nederlandse media?
De coronakloof tussen De Hond en Zwagerman versus Volkskrant en NPO
Peter Olsthoorn
RIVM, OMT en regering zijn te slaafs gevolgd door de journalistiek, concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), een aantal wetenschappers, artsen, Maurice de Hond en Marianne Zwagerman en hun publiek. Een uitgebreide opsomming en analyse van de kritiek op, en response van journalisten.
Reactie van:
 
wifi.jpg
Rechter gaat niet mee in verdachtmakingen en veronderstellingen AP
Autoriteit Persoonsgegeven teruggefloten in zaak wifi-tracking gemeente Enschede
Peter Olsthoorn
De gemeente Enschede hoeft de boete van de Autoriteit Persoonsgegevens van 600.000 euro voor toepassing van wifi-tracking niet te betalen. De rechtbank vindt de veroordeling onjuist.
 
Afmelden
Netkwesties
E-mail: peter@p7.nl
Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden.