Bekijk hier de webversie
 
 
 
headerafbeelding
  NH Weekbericht 18 2019 - woensdag 1 mei  
 
> Bevrijdingspop Haarlem: op de catwalk met tweedehands pareltjes
> Arondéuslezing Peter van Uhm
> Provincie investeert in veilig verkeersgedrag jongeren
> Steeds meer woningen rondom stations in Noord-Holland
> Ruim 800 hectare nieuwe natuur in Vechtplassengebied
> Jonge boeren investeren massaal in duurzame modernisering
> Zwemseizoen op 1 mei van start
> Vaar mee op de Blauwe Golf met de digitale vaargids
> Start schoonmaak zwerfkeien in Waalenburg op Texel
> Raster Blaster in provinciehuis
> Statenvragen
> Vergaderingen
 
 
Bevrijdingspop Haarlem: op de catwalk met tweedehands pareltjes
Van de 173 kledingstukken die Nederlanders gemiddeld in de kast hebben hangen, worden er 50 langer dan een jaar niet gedragen. Jaarlijks gooien we ieder 40 kledingstukken weg en 85 procent daarvan belandt op de afvalberg of wordt verbrand. Terwijl kleding vrijwel volledig herbruikbaar is.
Tijdens Bevrijdingspop Haarlem op 5 mei vraagt de provincie Noord-Holland aandacht voor eerlijke kleding en circulariteit. Op het festivalterrein op de hoek Dreef/Florapark leggen provinciemedewerkers uit hoe Bevrijdingspopbezoekers met hun koopgedrag kunnen zorgen voor een eerlijke en schonere kledingindustrie. Er staat onder meer een catwalk voor shows met tweedehandskleding.
Lees meer

 
 
 
Arondéuslezing Peter van Uhm
Generaal buiten dienst Peter van Uhm houdt woensdag 8 mei de Willem Arondéuslezing. In zijn lezing gaat Van Uhm in op enkele van de laatste gedachten en woorden van verzetsstrijder Willem Arondéus. De lezing vindt plaats in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem, Grote Markt 22 (noordzijde), 2011 RD in Haarlem. De lezing start om 20.00 uur, de kerk gaat open om 19.15 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via dit formulier.
Lees meer
 
 
 
Provincie investeert in veilig verkeersgedrag jongeren

Jongeren en verkeer, het blijft een spannende combinatie. Vooral in een fietsland als Nederland, waar kinderen jong aan het verkeer deelnemen. Daarom investeert de provincie Noord-Holland ruim € 1,3 miljoen in 16 verkeersveiligheidsprojecten in het basisonderwijs en 11 in het voortgezet onderwijs, om jongeren te leren veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
Lees meer

 
 
 
Steeds meer woningen rondom stations in Noord-Holland

Gemeenten bouwen steeds meer nieuwbouwwoningen rondom de OV-knooppunten. Dit geldt zowel binnen 1200 meter als voor de 10 minuten fietsafstand.
Dat blijkt uit de tussentijdse monitor waarmee de provincie Noord-Holland de voortgang van ontwikkelingen rond OV-knooppunten meet. De ruimte rondom stations wordt steeds intensiever benut.
Lees meer

 
 
 
Ruim 800 hectare nieuwe natuur in Vechtplassengebied
De provincie Noord-Holland maakt de komende jaren ruim 800 hectare nieuwe natuur in het Vechtplassengebied. De gebieden, die nu vaak een agrarische functie hebben, zijn belangrijk voor de bescherming en ontwikkeling van de waardevolle laagveennatuur in het gebied. Die is van groot belang voor bedreigde diersoorten zoals de otter, de grote karekiet en de roerdomp.
Lees meer
 
 
 
Jonge boeren investeren massaal in duurzame modernisering
De afgelopen maanden konden jonge boeren, niet ouder dan 41 jaar, subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland voor het duurzaam moderniseren van hun boerenbedrijf.
De provincie ontving maar liefst 58 aanvragen. Om deze allemaal te kunnen honoreren heeft de provincie besloten om meer geld beschikbaar te stellen. In plaats van € 550.000 wordt het € 1.072.000.
Lees meer
 
 
 
Zwemseizoen op 1 mei van start
Het zwemseizoen start dit jaar officieel op woensdag 1 mei en loopt tot 1 oktober 2019. In Noord-Holland zijn ruim 150 officiële zwemplekken waar de veiligheid en de waterkwaliteit regelmatig worden gecontroleerd. Tussen 1 mei en 1 oktober 2019 wordt minimaal 1 keer per maand de waterkwaliteit van officiële zwemplekken gecontroleerd. Bij incidenten wordt dat nog vaker bijgehouden.
Lees meer
 
 
 
Vaar mee op de Blauwe Golf met de digitale vaargids
De provincie Noord-Holland start een campagne om het gebruik van de digitale vaargids (via de app RiverGuide Recreant) op de Blauwe Golf te stimuleren. Varen in de provincie Noord-Holland draait om genieten, maar ook om vlot doorvaren. Dat kan met deze unieke digitale vaargids. Die is alleen in Noord-Holland beschikbaar, voor persoonlijk routeadvies, actuele vaarinformatie en automatische openingsverzoeken voor aangesloten bruggen.
Lees meer
 
 
 
Start schoonmaak zwerfkeien in Waalenburg op Texel
Een Texels schoonmaakbedrijf start woensdag 1 mei met de schoonmaak van de 500 miljoen jaar oude zwerfkeien die werden beklad in natuurgebied Waalenburg. Het is nog steeds onbekend om wat voor soort verf het gaat.
In januari vond de provincie 2 grote zwerfkeien bij graafwerkzaamheden. Op zaterdag 20 april ontdekte een boswachter van Natuurmonumenten dat potten verf over de eeuwenoude keien waren geleegd.
Lees meer
 
 
 
Raster Blaster in provinciehuis

In de nieuwe Dreefexpositie Raster Blaster staat de zeefdruktechniek centraal. 7 Noord-Hollandse kunstenaars zijn uitgedaagd om de halftoontechniek (raster) te integreren in hun werk. Vanaf 10 mei 2019 zijn installaties en zeefdrukken te zien van Matthew Allen, Rob Bouwman, Graphic Surgery, Joost Krijnen, Clary Stolte, Vincent Uilenbroek en Marjolijn de Wit. In halftoonkunstwerken worden verschillende gradaties in kleur gesimuleerd.
Lees meer

 
 
Statenvragen

Vanuit Provinciale Staten (PS) zijn schriftelijke vragen gesteld over:

  • zonnewegdek financiële tijdbom (nr. 32, PVV);
  • ontwerp bestemmingsplan van het recreatieoord Enkhuizerzand en de gevolgen hiervan voor het Zuiderzeemuseum (nr. 31, GroenLinks en VVD);
  • archeologische blunder op Wieringen (nr. 30, SP).

Gedeputeerde Staten zullen de gestelde vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden, uiterlijk 30 dagen na binnenkomst. Alle Statenvragen zijn integraal beschikbaar op de website van de provincie Noord-Holland.

 
 
 
Vergaderingen
Hoor- en adviescommissie - 9 mei 2019
 
 
 
 
> Uitschrijven voor deze nieuwsbrief
> Profiel aanpassen
 
facebook Facebook
twitter Twitter