Bekijk hier de webversie
 
 
 
headerafbeelding
  NH Weekbericht - woensdag 30 juni  
 
> Provincie lanceert Masterplan Wonen
> Weblog Cees Loggen over Masterplan Wonen V1.0
> Helft nieuwe woningen in Noord-Holland gebouwd rondom stations
> Provincie schenkt concertvleugel aan Nationaal Muziekinstrumenten Fonds
> Provincie zet volgende fase in voor Schil Naardermeer
> Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 28 juni 2021
> Nieuwe expositie in provinciehuis: Counterpart
> Samen weerbaar tegen ondermijnende criminaliteit
> Tekenen en timmeren voor de toekomst
> Oren spitsen voor de gele kwikstaart
> Nieuw financieel adviesplatform voor kunstinstellingen
> Sporen 13e- eeuwse waterburcht op terrein kasteel Marquette
> Bestuurders nemen actie tijdens internationaal Waste Free Rivers event
> Watersport duurzamer en innovatiever: de provincie helpt!
> Monitor Detailhandel Noord-Holland 2020-2021
> Mascha ten Bruggencate nieuwe burgemeester van Heiloo
> Bijzondere verhalen van een eigenzinnige dijk
> &Holland: Sluizen houden Noord-Holland op peil
> Statenvragen beantwoord
> GS-besluiten van 29 juni 2021
> Statenvragen
> Vergaderingen
 
 
Provincie lanceert Masterplan Wonen

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen gemeenten in de provincie helpen versneld betaalbare woningen te bouwen en betaalbaar te houden. Daartoe verkent het provinciebestuur in het Masterplan Wonen onorthodoxe voorstellen. Ook helpt de provincie met de uitbreiding en versterking van directe steun- en hulpmaatregelen. Dit alles om 165.000 woningen te bouwen tot 2030.

In het kort:

  • Gedeputeerde Staten komen met voorstellen waarmee de provincie een actieve rol neemt in binnenstedelijke grondpolitiek, naast de aanjagende en verbindende rollen die de provincie al heeft.
  • De provincie verkent voorstellen om grond te verwerven om samen met de gemeenten binnenstedelijke woningbouwprojecten te versnellen én daar betaalbare woningen te realiseren en te behouden.

Cees Loggen, gedeputeerde Wonen: “Buitengewone tijden vragen om buitengewone oplossingen met lef en durf. Het is daarom dat de kern van dit Masterplan Wonen voor Nederlandse begrippen onorthodoxe voorstellen in zich draagt. Dat moet ook. We kunnen het ons niet veroorloven dezelfde oplossingen te blijven gebruiken wanneer de problemen zo duidelijk om andere instrumenten vragen.”

Lees meer


 
 
 
Weblog Cees Loggen over Masterplan Wonen V1.0

We leven in tijden met buitengewone uitdagingen die vragen om buitengewone oplossingen. Deze week besloten Gedeputeerde Staten dat vrij onorthodoxe nieuwe voorstellen voor actief grondbeleid verkend gaan worden. 
Lees meer

 
 
 
Helft nieuwe woningen in Noord-Holland gebouwd rondom stations
In 2019 is de helft van de 13.900 nieuw gebouwde huizen in Noord-Holland gebouwd in de buurt van de treinstations of 4 grotere busstations. Dat blijkt uit de ‘Monitor OV-knooppunten 2019/2020’. Daarmee is voor het eerst de ambitie gehaald om 50% van alle nieuwbouwwoningen te bouwen binnen een straal van 1200 meter rondom OV-knooppunten.
Lees meer
 
 
 
Provincie schenkt concertvleugel aan Nationaal Muziekinstrumenten Fonds
De provincie Noord-Holland is eigenaar van een concertvleugel. De vleugel wordt niet meer gebruikt en daarom is besloten het instrument te schenken aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het Fonds wil de vleugel graag opnemen in haar collectie zodat talentvolle musici erop kunnen spelen.
Lees meer
 
 
 
Provincie zet volgende fase in voor Schil Naardermeer

Om een volgende stap te kunnen zetten in het project Schil Naardermeer, willen Gedeputeerde Staten het onteigeningstraject starten. Zij vragen Provinciale Staten hiertoe te besluiten. Onder druk van een aantal factoren, waaronder de toenemende droogte, verdwijnt of verslechtert het leefgebied van belangrijke plant- en diersoorten in het Naardermeer.
Lees meer

 
 
 
Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 28 juni 2021
Tijdens hun vergadering van 28 juni besloten Provinciale Staten tot deelname aan de Regionale Ontwikkelmaatschappij, namen ze een nieuwe recreatievisie aan en stelden ze de jaarrekening van 2020 en de kaders voor de begroting van 2022 vast. Het vervolg van de vergadering is op 5 juli. Dan staan onder andere de Regionale Energiestrategieën en een referendumverzoek op de agenda.
Lees meer
 
 
 
Nieuwe expositie in provinciehuis: Counterpart

De nieuwe Dreefexpositie Counterpart belicht dit keer actuele kunst van 7 Zuid-Hollandse kunstenaars: Lily de Bont, Maurice Braspenning, Joncquil, Inge Reisberman, Simon Schrikker, Rik Smits en Renie Spoelstra. De expositie is vanaf 2 juli 2021 te zien in het provinciehuis te Haarlem.
Lees meer

 
 
 
Samen weerbaar tegen ondermijnende criminaliteit
Het verzamelen van informatie is essentieel bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. De provincie Noord-Holland helpt gemeenten daarom bij de versterking van hun informatiepositie bij bestrijding van ondermijnende criminaliteit.
Lees meer
 
 
 
Tekenen en timmeren voor de toekomst

Technisch personeel is van groot belang voor de toekomst van Noord-Holland. Een interviewserie over opleiden, samenwerken en baangaranties. Om de Noord-Hollandse economie te versterken is meer en goed geschoold technisch personeel cruciaal. De provincie helpt hierbij met advies en geld voor Techlands.
Lees meer

 
 
 
Oren spitsen voor de gele kwikstaart
De provincie brengt de populatie akkervogels in Noord-Holland in kaart. Uit de tellingen moet blijken in hoeverre het werk van de provincie helpt de vogels te beschermen. De resultaten van de telling komen uiteindelijk bij de provincie Noord-Holland terecht. Ook worden ze verwerkt in een landelijke database.
Lees meer
 
 
 
Nieuw financieel adviesplatform voor kunstinstellingen

Cultuurherstel is een nieuw platform waar financiële kennis- en cultuurorganisaties worden samengebracht. Via Cultuurherstel kunnen culturele organisaties met behulp van een coach hun financiële basis versterken en zo nodig een lening afsluiten. Het platform is een samenwerking met Cultuur+Ondernemen en mogelijk gemaakt door provincie en gemeente Amsterdam.
Lees meer

 
 
 
Sporen 13e- eeuwse waterburcht op terrein kasteel Marquette

Archeologen hebben op het terrein van kasteel Marquette in Heemskerk sporen gevonden van de ronde 13e-eeuwse waterburcht van het huis te Heemskerk, zoals het van oorsprong genoemd werd. Het huidige kasteel is gebouwd op de grondvesten van het slot te Heemskerck dat in de eerste helft van de 13e eeuw werd gebouwd.
Lees meer

 
 
 
Bestuurders nemen actie tijdens internationaal Waste Free Rivers event

7 nationale en internationale samenwerkingspartners rond de Noordzee hebben uitgesproken welke acties zij het komende jaar gaan ondernemen om de plastic vervuiling van onze rivieren aan te pakken. Dit gebeurde tijdens het internationale Waste Free Rivers event op 24 juni 2021.
Lees meer

 
 
 
Watersport duurzamer en innovatiever: de provincie helpt!
De provincie Noord-Holland stelt geld beschikbaar om pontjes emissieloos te maken, meer laadpalen voor elektrische bootjes te kunnen plaatsen en voor onderzoek naar innovatie ten behoeve van de watersport. Daarvoor reserveert de provincie een bedrag van €149.800.
Lees meer
 
 
 
Monitor Detailhandel Noord-Holland 2020-2021
De Monitor Detailhandel Noord-Holland is een jaarlijkse analyse van de trends en ontwikkelingen binnen de detailhandel. Het rapport geeft informatie over de feitelijke ontwikkelingen in de werkgelegenheid, winkelvloeroppervlakte, leegstand en de toekomstbestendigheid van winkelgebieden.
Lees meer
 
 
 
Mascha ten Bruggencate nieuwe burgemeester van Heiloo

Mascha ten Bruggencate wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Heiloo. De benoeming gaat in op 8 juli 2021. Mascha ten Bruggencate is 48 jaar en lid van D66. Sinds 2018 is zij stadsdeelvoorzitter Amsterdam Centrum. Van 2014 tot 2018 was zij gemeenteraadslid in Amsterdam.
Lees meer

 
 
 
Bijzondere verhalen van een eigenzinnige dijk

In de podcast 'Kijk Luister Dijk' neemt de dijk tussen Hoorn en Amsterdam je mee in zijn wereld. De dijk tussen Hoorn en Amsterdam lijkt er rustig bij te liggen. Maar niets is minder waar. In de podcast ‘Kijk Luister Dijk’ hoor je, vanaf 14 bijzondere plekken langs het Markermeer, steeds een ander kort verhaal over zijn leven met het water.
Lees meer

 
 
 
&Holland: Sluizen houden Noord-Holland op peil

Noord-Holland telt veel sluizen waar de provincie iets mee van doen heeft. Ze maken scheepvaart mogelijk of houden het polderland droog. Maak kennis met de verschillende soorten sluizen. Ook in &Holland: 4 jongeren over diversiteit, Ode aan het Landschap, Datacenters: vloek of zegen en 'Hoe duurzaam eet jij?' 
Deze &Holland meteen lezen of neem een gratis abonnement.

 
 
Statenvragen beantwoord

(GS-besluiten van 29 juni 2021)
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben het antwoord vastgesteld op schriftelijke vragen van Provinciale Staten (PS) over:

  • Infrastructuur van gerecycled plastic (nr. 68, VVD)
  • RES 1.0 (nr. 64, FVD)
  • Bijlage Frisse Wind.nu over Tata Steel (nr. 61, 50PLUS/PvdO)
  • Een ruimtelijke ontwikkeling in buurtschap de Zwarte Kat in Amstelveen (nr. 66, GroenLinks)

De vragen en antwoorden zijn/komen integraal beschikbaar op de website van de provincie Noord-Holland.

 
 
 
GS-besluiten van 29 juni 2021
  • Vaststellingsovereenkomst kruispunt Agriport_N239
  • Jaarverslag concessies OV 2020
  • Brief PS Houtribdijk: OV en provincie Flevoland
  • Netwerkstudie Haarlemmermeer 2040
  • Algemene ledenvergadering Samenwerkingsverband DOVA op 30 juni 2021
  • Beantwoording Statenvragen nr. 68 van de heer Terwal (VVD) over infrastructuur van gerecycled plastic
  • Update dashboard energietransitie
  • Wob-besluit (deel3) Windalarm inzake windturbines Amsterdam
  • Agenda en stukken Bestuursplatform Energietransitie NZKG 30 juni 2021
  • Annotatie agenda Dagelijks Bestuur Omgevingsdienst Noord-Holland Noord 30 juni 2021
  • Beantwoording statenvragen nr. 64 van mevrouw Vastenhouw (FvD) over RES 1.0
  • Annotatie Algemeen Bestuur Recreatieschap Groengebied Amstelland op 1 juli 2021
  • Annotatie Algemeen Bestuur Recreatieschap Spaarnwoude op 1 juli 2021
  • Beantwoording Statenvragen nr. 61 van mevrouw Van Soest (50PLUS/PvdO) over Bijlage Frisse Wind.nu over Tata Steel
  • Onteigening Schil Naardermeer
  • Reactie op brief stikstofbeleid BUCH-gemeenten
  • Archieftoezicht 2020
  • Jaarverslag integriteit 2020
  • Schenking concertvleugel
  • Voortgang Woonagenda 2020 - 2025
  • Woonakkoord Zaanstreek-Waterland
  • Masterplan Wonen
  • Locatie-onderzoek huisvesting buitenlandse werknemers in de Kop van Noord-Holland
  • Ontwerp verklaring van geen bedenkingen Bedijkte Waal
  • Monitor OV-knooppunten 2019/2020
  • Beroep + voorlopige voorziening Aldi Bergen
  • Beantwoording Statenvragen nr. 66 van mevrouw Van Wijnen (GroenLinks) over een ruimtelijke ontwikkeling in buurtschap de Zwarte Kat in Amstelveen

    APPENDIX

  • Verkoop stolp Kamperkade 1 te Schoorl
  • Advies ICOMOS uitbreiding werelderfgoedstatus Stelling van Amsterdam
  • Aandeelhoudersvergadering Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord N.V. juni 2021
  • Aandeelhoudersvergadering LSFA juni 2021
  • Aandeelhoudersvergadering Afvalzorg juni 2021
  • Aandeelhoudersvergadering PWN mei 2021
  • Aandeelhoudersvergadering Solaroad mei 2021
  • Aandeelhoudersvergadering PDENH d.d. 21 mei 2021
  • Aandeelhoudersvergadering PDENH d.d. 3 juni 2020
De complete besluitenlijst van GS vindt u op de website. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de provincie Noord-Holland, telefoon (023) 514 3143, e-mail post@noord-holland.nl.
 
 
 
Statenvragen

Vanuit Provinciale Staten (PS) zijn schriftelijke vragen gesteld over:

  • De ‘uitspraak van de Raad van State over windturbinenormen', (nr. 74, JA21)
  • Gerechtelijke uitspraak van landbouwgif (nr. 73, PvdD)
Gedeputeerde Staten zullen de gestelde vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden, uiterlijk 30 dagen na binnenkomst. Alle Statenvragen zijn integraal beschikbaar op de website van de provincie Noord-Holland.
 
 
 
Vergaderingen

Provinciale Staten - 5 juli 2021 (online)

Hoor- en adviescommissie - 8 juli 2021

 
 
 
 
> Uitschrijven voor deze nieuwsbrief
> Profiel aanpassen
 
facebook Facebook
twitter Twitter