Bekijk hier de webversie
 
 
 
headerafbeelding
  NH Weekbericht - woensdag 14 juli  
 
> Provincie wil minimale impact datacenters op omgeving
> Provincie en regio streven naar 40.000 extra woningen in NH Noord
> Woonakkoord Amstelland-Meerlanden: samen sterk voor meer betaalbare woningen
> Provincie wil meer zekerheid over veilige verkeerssituatie Deelgebied B1
> Gooi en Vechtstreek eerste Nederlandse regio met CO2-vrij busvervoer
> Noord-Holland zet in op energiebesparing bij bedrijven
> Noordzeekanaalgebied op weg naar duurzame en circulaire industrie
> Weblog Edward Stigter: "Ook industrie aan de bak voor klimaat"
> ROM ondersteunt ondernemers bij verzilveren economische en duurzame kansen
> Versterken culturele en maatschappelijke sector
> Provincie publiceert cijfers arbeidsmarkt 2020-2021
> 12 Noord-Hollandse gemeenten trappen door
> 8 ton beschikbaar voor projecten in en rondom Westeinderscheg
> Ganzenbeheerplan goedgekeurd
> Recreatie NH houdt Noord-Hollandpad onder haar hoede
> Statenvragen beantwoord
> GS-besluiten van 13 juli 2021
> Statenvragen
 
 
Provincie wil minimale impact datacenters op omgeving

De provincie Noord-Holland wil het meest duurzame, innovatieve datacenterknooppunt van Europa worden. Zij stelt daarom strenge eisen aan de komst van nieuwe datacenters. Alleen op specifieke bedrijventerreinen in Amsterdam, Haarlemmermeer, Diemen en Hollands Kroon kunnen nog nieuwe datacenters worden gevestigd. Dat staat in de concept-datacenterstrategie die Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben vastgesteld.

Gedeputeerde Economie Ilse Zaal: “We willen dat de impact van datacenters op het landschap, de energievoorziening en het watergebruik minimaal is: dat datacenters voorzien in eigen duurzame energieopwekking, dat de restwarmte (in de omgeving) wordt benut, de gebouwen circulair zijn ontwikkeld en landschappelijk goed zijn ingepast. Kortom: de datacenters in onze provincie zijn koplopers op het gebied van energie en innovatie. Deze ambitie betekent hard werken voor alle betrokken partijen - de ambitie is groot en de uitdagingen zijn even groot als complex. We willen en kunnen dit bereiken, samen met de betrokken gemeenten, waterschappen en niet in de laatste plaats de sector zelf.”
Lees meer

 
 
 
Provincie en regio streven naar 40.000 extra woningen in NH Noord

De provincie, 18 gemeenten en marktpartijen hebben de ambitie om in de regio Alkmaar, de Kop en West-Friesland tot 2030 circa 40.000 extra woningen te bouwen op binnenstedelijke locaties en zoveel mogelijk in de buurt van trein- en busstations. Door meer te bouwen dan volgens berekeningen voor de regio zelf nodig is, willen gemeenten en provincie een bijdrage leveren aan het sneller oplossen van het woningtekort in en rond Amsterdam.
Lees meer

 
 
 
Woonakkoord Amstelland-Meerlanden: samen sterk voor meer betaalbare woningen
Hoe kunnen we intensiever samenwerken om de woningbouw te versnellen en de bestaande betaalbare woningvoorraad beter te benutten? Dat is een van de centrale vragen waar het woonakkoord Amstelland-Meerlanden (AM) antwoord op geeft. Tot 2030 moeten er in de regio ruim 38.000 woningen bij.
Lees meer
 
 
 
Provincie wil meer zekerheid over veilige verkeerssituatie Deelgebied B1
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) geven een reactieve aanwijzing aan de gemeenteraad van Hollands Kroon op een aangenomen bestemmingsplan dat de bouw van een datacenter aan de westzijde van de A7 mogelijk maakt. Daarmee grijpen GS in op een besluit van de gemeenteraad. GS hechten eraan te herhalen dat de provincie niet tegen de komst van datacenters is.
Lees meer
 
 
 
Gooi en Vechtstreek eerste Nederlandse regio met CO2-vrij busvervoer
De provincie Noord-Holland heeft met Transdev (voorheen rijdend onder de naam Connexxion) de eerste uitstootvrije busconcessie van Nederland ontwikkeld. In de loop van 2022 worden alle bussen op fossiele brandstoffen vervangen door elektrisch aangedreven bussen. De nieuwe concessie en de aangepaste dienstregeling voor de Gooi en Vechtstreek zijn zondag 11 juli van start gegaan. 
Lees meer
 
 
 
Noord-Holland zet in op energiebesparing bij bedrijven
De provincie, de gemeenten en de 4 omgevingsdiensten in Noord-Holland maken samen afspraken om bedrijven te stimuleren energie te besparen. In het Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven 2022-2025 spreken zij daarom af om van wettelijke energiebesparing een prioriteit te maken. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben hiermee ingestemd.
Lees meer
 
 
 
Noordzeekanaalgebied op weg naar duurzame en circulaire industrie

De industrie in het Noordzeekanaalgebied tussen IJmuiden en Amsterdam werkt aan het verduurzamen van haar productieprocessen. Bedrijven ontwikkelen plannen om van fossiele brandstoffen over te stappen op duurzame energievoorziening. Daarvoor is niet alleen meer duurzame elektriciteit in het gebied nodig, maar ook waterstof (voor productieprocessen met hoge temperatuur), warmte en stoom.
Lees meer

 
 
 
Weblog Edward Stigter: "Ook industrie aan de bak voor klimaat"
Het klimaat staat hoog op de agenda. Van de onderhandelaars in Den Haag, Urgenda, de gemeenten, waterschappen, belangenorganisaties en inwoners, die samen plaatsen zoeken waar zonne- en windenergie op land kan worden opgewekt, én van de industrie. Ook in Noord-Holland. In de Regionale Energiestrategieën die in Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid zijn opgesteld, opperden inwoners ook op zoek te gaan naar alternatieven voor grote velden zonnepanelen of windmolens.
Lees meer
 
 
 
ROM ondersteunt ondernemers bij verzilveren economische en duurzame kansen
De Metropoolregio Amsterdam, de regio Noord-Holland Noord en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hebben de handen ineengeslagen.
Samen werken zij aan de oprichting van een regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM). Doel van de ROM is het stimuleren van de regionale economie. 
Lees meer
 
 
 
Versterken culturele en maatschappelijke sector
De culturele sector heeft te maken met een omzetverlies van 62%. De provincie treft maatregelen die kunnen helpen bij doorstart en vernieuwing van deze sector. Gemeenten geven aan dat er veel behoefte is om ontmoeting mogelijk te maken, bijvoorbeeld in de directe leefomgeving (binnen en buiten). Ook het vernieuwend inzetten van digitale middelen kan bijdragen.
Lees meer
 
 
 
Provincie publiceert cijfers arbeidsmarkt 2020-2021
De Monitor Arbeidsmarkt 2020-2021 voor Noord-Holland is nu beschikbaar. In 2020 was er een afname in de banengroei. Daarnaast is ook de werkloosheid en het aantal lopende WW-uitkeringen sinds de coronacrisis gestegen. Zo is de Noord-Hollandse werkloosheid (4,1%) hoger dan het Nederlands gemiddelde (3,8%). Horeca en catering zijn de zwaarst getroffen sectoren.
Lees meer
 
 
 
12 Noord-Hollandse gemeenten trappen door
Gemeenten in Noord-Holland (met uitzondering van de regio Amsterdam) konden tot 1 juli 2021 subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland vanuit het programma ‘Doortrappen’.
De subsidie is bedoeld voor initiatieven die 60+’ers bewust moeten maken van hun fietsgedrag en de risico’s in het verkeer, om zo ongevallen te voorkomen.
Lees meer
 
 
 
8 ton beschikbaar voor projecten in en rondom Westeinderscheg
De provincie Noord-Holland stelt € 800.000,- subsidie beschikbaar voor projecten die het landschap van de Westeinderscheg versterken. Ook projecten die dit gebied beter bereikbaar maken kunnen een aanvraag doen.
Van 1 augustus tot 28 oktober 2021 staat de subsidieregeling open. 
Lees meer
 
 
 
Ganzenbeheerplan goedgekeurd
Om ook de komende jaren ervoor te zorgen dat de overlast van ganzen niet toeneemt, heeft de provincie Noord-Holland het nieuwe ganzenbeheerplan goedgekeurd. Door naast bestaande maatregelen in een aantal Europees beschermde Natura 2000-gebieden ook gericht uitvoerders in te zetten, moet schade aan natuur en landbouw door ganzenvraat verder afnemen en de vliegveiligheid toenemen.
Lees meer
 
 
 
Recreatie NH houdt Noord-Hollandpad onder haar hoede
Recreatie Noord-Holland N.V. (RNH) blijft van 2022-2026 het beheer, onderhoud en communicatie voor het Noord-Hollandpad doen. Het Noord-Hollandpad is het langeafstandswandelpad van Texel naar het Gooi, het ‘Pieterpad’ van Noord-Holland. RNH heeft dit pad, in opdracht van de provincie Noord-Holland, in 2006 aangelegd, gerealiseerd, succesvol ontwikkeld en het beheer en onderhoud gedaan.
Lees meer
 
 
Statenvragen beantwoord

(GS-besluiten van 13 juli 2021)
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben het antwoord vastgesteld op schriftelijke vragen van Provinciale Staten (PS) over:

  • Het verharden van bospaden met vervuild bouwafval (nr. 42, PvdD).
  • Het jaarrond mogen doodschieten van zwanen in de hele provincie (nr. 62, PvdD).

De vragen en antwoorden zijn/komen integraal beschikbaar op de website van de provincie Noord-Holland.

 
 
 
GS-besluiten van 13 juli 2021
  • Tweede begrotingswijziging 2021
  • Eerste lezing begroting 2022
  • Uitvoeringsregeling Versterking maatschappelijke sector
  • Vaststellen 14 redengevende omschrijvingen van provinciale monumenten in de gemeenten Alkmaar, Den Helder, Edam-Volendam en Wormerland
  • Reactieve aanwijzing bestemmingsplan Uitbreiding Agriport A7, Deelgebied 1B
  • Stationsgebied Hoofddorp
  • Informeren stand van zaken onderzoek HOV-corridor Haarlem-Schiphol/Amsterdam
  • Advies opsporingsvergunning geothermie Amstelveen-Haarlemmermeer1
  • Onteigening N243
  • Vaststellen beleidsregels voor ontheffingen N200 tijdens de F1 Zandvoort
  • Voorschrift Varo Energy Tankstorage B.V.
  • Evaluatie en herijking stimuleringsbeleid zonne-energie
  • Opname trajecten A2 in het Programma ‘Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER)’
  • Wob-besluit BiB inzake Zonneweide Jaagweg
  • Bestuursbureau recreatieschappen organisatieverordening
  • Concept datacenterstrategie Noord-Holland
  • Beantwoording Statenvragen nr. 42 van de heer Zoon (Partij voor de Dieren) over het verharden van bospaden met vervuild bouwafval
  • Opdrachtverlening Noord-Hollandpad aan Recreatie Noord-Holland
  • Beantwoording Statenvragen nr. 62 van de heer Zoon (Partij voor de Dieren) over het jaarrond mogen doodschieten van zwanen in de hele provincie
  • Goedkeuring Faunabeheerplan Ganzen Noord-Holland 2021-2024
  • Beheerplan N2000 polder Zeevang

De complete besluitenlijst van GS vindt u op de website. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de provincie Noord-Holland, telefoon (023) 514 3143, e-mail post@noord-holland.nl.

 
 
 
Statenvragen

Vanuit Provinciale Staten (PS) zijn schriftelijke vragen gesteld over:

  • Bomenkap naar aanleiding van NH Nieuws-artikel (nr. 77, 50PLUS/PvdO).
  • De rol van de provincie Noord-Holland in SolaRoad B.V. (nr. 76, VVD).
Gedeputeerde Staten zullen de gestelde vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden, uiterlijk 30 dagen na binnenkomst. Alle Statenvragen zijn integraal beschikbaar op de website van de provincie Noord-Holland.
 
 
 
 
> Uitschrijven voor deze nieuwsbrief
> Profiel aanpassen
 
facebook Facebook
twitter Twitter