Bekijk hier de webversie
 
 
 
headerafbeelding
  nh weekbericht - woensdag 17 oktober  
 
> Omgevingsvisie Noord-Holland 2050 aangescherpt
> Steunbetuiging aan burgemeester Wienen van Haarlem
> Reizigers verwachten veel van stationsomgevingen
> Monumentenwijzer: wat kan de provincie doen voor jouw monument?
> Fietstunneltocht Koggenland door nieuwe fietstunnels N194
> Archeologische topvondst in Enkhuizen
> Weblog Joke Geldhof: Met vallen en opstaan wijzer worden
> FISHERMAN & FRIENDS: nieuwe expositie in provinciehuis
> Napoleontisch spektakel voor Hildes verjaardag
> Week van de industriecultuur
> Statenvragen beantwoord
> GS-besluiten van 16 oktober 2018
> Statenvragen
> Vergaderingen
 
 
Omgevingsvisie Noord-Holland 2050 aangescherpt

Op basis van ruim honderd reacties hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) de Omgevingsvisie NH2050 aangescherpt. In deze visie staat beschreven hoe de provincie de ambities wil realiseren voor de belangrijkste ontwikkelingen die op ons afkomen: klimaatverandering, de overgang naar duurzame energie, verdere verstedelijking, bereikbaarheid, een gezonde leefomgeving, de economische transitie en natuur en biodiversiteit. GS zijn verheugd over de 108 reacties die zij hebben ontvangen.
Lees meer

 
 
 
Steunbetuiging aan burgemeester Wienen van Haarlem
Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben met afschuw kennisgenomen van de bedreigingen aan het adres van de burgemeester van Haarlem. “Wij vinden het onacceptabel dat een gezagsdrager in de uitoefening van zijn ambt wordt belemmerd en keuren elke vorm van intimidatie van politici in de meest sterke bewoordingen af. Onze democratie is een kostbaar goed dat wij in woord en daad zullen verdedigen tegen individuen en organisaties die haar proberen te ondermijnen. Wij wensen burgemeester Wienen en zijn naasten veel sterkte en hopen dat hij spoedig weer onbelemmerd en onbevangen zijn functie kan uitoefenen”, aldus het provinciebestuur in een brief aan de burgemeester.
Burgemeester Wienen, afgelopen zondag tijdens een steunbetuiging op de Grote Markt in Haarlem.
 
 
 
Reizigers verwachten veel van stationsomgevingen
Er kan nog wel wat verbeteren aan de omgevingen van de stations in Noord-Holland. Dat blijkt uit digitaal onderzoek dat de provincie Noord-Holland heeft gedaan naar hoe reizigers en niet-reizigers de stationsomgevingen in Noord-Holland beleven. Ongeveer 40 procent van de deelnemende mensen heeft suggesties gedaan voor het verbeteren van de stationsomgeving: 46 procent van de OV-gebruikers en 29 procent van de niet-OV-gebruikers.
Lees meer
 
 
 
Monumentenwijzer: wat kan de provincie doen voor jouw monument?
De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat monumenten worden behouden voor de toekomst en ondersteunt eigenaren met kennis, advies en financiering.
Veel eigenaren weten niet of de provincie ook hen kan ondersteunen bij het behoud van hun monument. Zij kunnen nu gebruik maken van de monumentenwijzer.
Lees meer
 
 
 
Fietstunneltocht Koggenland door nieuwe fietstunnels N194
Eind oktober zijn de werkzaamheden in het westelijk deel van het project N23 Westfrisiaweg grotendeels klaar. Het verkeer rijdt dan over de hoofdrijbaan van de nieuwe provinciale weg N194 en de zes nieuwe fietstunnels in Koggenland zijn dan open.
Om dit te vieren organiseert de gemeente Koggenland samen met de provincie Noord-Holland op zaterdag 3 november een recreatieve fietstunneltocht langs de zes nieuwe fietstunnels. Deelnemers kunnen zich hiervoor aanmelden via de website.
Lees meer
 
 
 
Archeologische topvondst in Enkhuizen
Tijdens een opgraving aan de Romeinstraat in het centrum van Enkhuizen vonden archeologen in 2017 een nagenoeg compleet beeld van de Romeinse god Mercurius. Gedeputeerde Jack van der Hoek onthulde het gerestaureerde beeld op zaterdag 13 oktober tijdens de dag van de Westfriese Archeologie in de Zuiderkerk te Enkhuizen. Het beeld is geen schepping uit de Romeinse tijd maar een creatie uit de Gouden Eeuw.
Lees meer
 
 
 
Weblog Joke Geldhof: Met vallen en opstaan wijzer worden
Het voelde een beetje of ik verdwaald was in de populaire serie New Black. Een overleg tussen de cellen, op de zevende verdieping van Toren D, in de Bijlmerbajes. Niet meer in bedrijf. Maar toch, de bedden stonden er nog, de deuren konden nog op slot en de tralies zaten nog voor de ramen. Drie dagen later startte de sloop van deze roemruchte gevangenis.
Lees meer
 
 
 
FISHERMAN & FRIENDS: nieuwe expositie in provinciehuis
Liefhebbers van conceptuele, abstract-geometrische kunst kunnen vanaf 3 november hun hart ophalen bij de nieuwe Dreefexpositie FISHERMAN & FRIENDS. Er zijn schilderijen, tekeningen, sculpturen, videowerken en installaties te zien van Kuno Grommers, Rosa Johanna, Wjm Kok, Erik van Spronsen en Kees Visser. De kunstenaars delen een gezamenlijke liefde voor het abstract-geometrische.
Lees meer
 
 
 
Napoleontisch spektakel voor Hildes verjaardag
Hilde viert zondag 21 oktober haar verjaardag met een groot spektakel in Napoleontische sfeer, alsof het 1799 is. Op het plein voor Huis van Hilde in Castricum verrijst een legerkamp met soldaten- en officierstenten. Op de markt met ambachtslieden en kooplui loopt iedereen in 18de-eeuws tenue. Er zijn voorstellingen, demonstraties en muziek. Binnen in Huis van Hilde is de Rus te bewonderen, die onlangs een gezicht kreeg en afgelopen weken volop in de belangstelling stond.
Lees meer en bekijk beslist ook dit filmpje.
 
 
 
Week van de industriecultuur
Zaterdag begin de Week van de Industriecultuur in het Noordzeekanaalgebied. In de herfstvakantie, van 20 tot en met 28 oktober, zijn er dan meer dan 80 bijzondere activiteiten in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.
Ontelbaar veel bedrijven geven bewoners en bezoekers een kijkje achter de schermen. De Week van de Industriecultuur wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland.
Lees meer
 
 
Statenvragen beantwoord

(GS-besluiten van 16 oktober 2018)
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben het antwoord vastgesteld op schriftelijke vragen van Provinciale Staten (PS) over:

  • opheffen 17 bushaltes in Breezand en Anna Paulowna gemeente Hollands Kroon (nr. 107, Ouderenpartij NH);
  • scherp-in letsel door zwerfafval (nr. 108, PvdD);
  • het afschaffen van de voorrangsregel voor statushouders in Castricum (nr. 110, GroenLinks).
De vragen en antwoorden komen/zijn integraal beschikbaar op de website van de provincie Noord-Holland.
 
 
 
GS-besluiten van 16 oktober 2018
  • Voortgangsrapportage Uitvoeringsagenda Economie 2016-2019
  • SolaRoad; aangaan deelneming
  • UNESCO Nominatiedossier Hollandse Waterlinies voorstel voor een significante grenswijziging van de Stelling van Amsterdam met uitbreiding van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
  • Aanbieden jaarverslag Hoor- en adviescommissie 2017
  • Erratum Programma Natuurontwikkeling 2019-2023
  • Annotatie voor de agenda van het Algemeen Bestuur Recreatieschap Spaarnwoude d.d. 18 oktober 2018
  • Natura 2000-beheerplan Kennemerland-Zuid
  • Annotatie agenda Algemeen Bestuur RUD NHN d.d. 18 oktober 2018
  • Annotatie agenda Dagelijks Bestuur RUD NHN d.d. 18 oktober 2018
  • Geannoteerde agenda Dagelijks Bestuur Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied d.d. 19 oktober 2018
  • Samenwerkingsovereenkomst Impact Hub
  • Beantwoording Statenvragen nr. 108 van het Statenlid mevrouw L.D. Vermaas (Partij voor de Dieren) over scherp-in letsel door zwerfafval
  • Beantwoording Statenvragen nr. 107 van het Statenlid de heer J.H. Leever (Ouderenpartij NH) over opheffen 17 bushaltes in Breezand en Anna Paulowna gemeente Hollands Kroon
  • Aangaan deelneming coöperatieve vereniging Samenwerkingsverband Decentrale OV Autoriteiten
  • Verslag bezoek gedeputeerde Loggen aan SIWW, juli 2018
  • Samenwerkingsovereenkomst met Amsterdam Smart City
  • Beantwoording Statenvragen nr. 110 van de Statenleden mevrouw R.P.M Kocken en de heer F.J. Kramer (GroenLinks) over het afschaffen van de voorrangsregel voor statushouders in Castricum
  • Definitief besluit wijziging kaart 4 (ecologie) van de Provinciale Ruimtelijke verordening
  • Inzet Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) over (middel)lange termijn ontwikkeling Schiphol

De complete besluitenlijst van GS vindt u op de website. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de provincie Noord-Holland, telefoon (023) 514 3143, e-mail post@noord-holland.nl.

 
 
 
Statenvragen

Vanuit Provinciale Staten (PS) zijn schriftelijke vragen gesteld over:

  • sloop door de provincie van een stolpboerderij in Heiloo (nr. 122, SP);
  • woningbouw in Schagen (nr. 121, SP);
  • klachten over de nieuwe dienstregeling van het busvervoer in de concessie Noord-Holland Noord (nr. 120, SP).

Gedeputeerde Staten zullen de gestelde vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden, uiterlijk 30 dagen na binnenkomst. Alle Statenvragen zijn integraal beschikbaar op de website van de provincie Noord-Holland.

 
 
 
Vergaderingen

Hoor- en adviescommissie - 18 oktober 2018
Commissie Natuur, Water, Landbouw & Milieu - 29 oktober 2018
Commissie Ruimte & Wonen - 29 oktober 2018

 
 
 
 
> Uitschrijven voor deze nieuwsbrief
> Profiel aanpassen
 
facebook Facebook
twitter Twitter