ELF Voetbal nieuwsbrief van 26-10-2022
Niek Vossebelt, grappenmaker van Roda JC: "EasyToys mag me altijd bellen"

In elk voetbalteam zit wel iemand die zijn voetbalbroek soms inruilt voor een lolbroek. De grappenmaker van de kleedkamer is de nachtmerrie van de andere spelers. Zijn streken zijn soms ordinair, soms melig, maar overwegend grappig. Vandaag spreken we Roda-speler Niek Vossebelt die stiekem een carrière in een andere sector ambieert.


lees verder
Oud-Feyenoorder Matthew Steenvoorden van volle Kuip naar spelen voor honderd man in Kroatie: "Besloot het kans te geven"

Zijn basisdebuut voor Feyenoord maakte Matthew Steenvoorden (29) tegen het Kroatische NK Rijeka. Op dat moment had hij nooit verwacht dat hij jaren later weer tegen die ploeg zou debuteren. Vier seizoenen later stond hij tegen de ploeg uit Rijeka wederom in de basis. Ditmaal voor zijn nieuwe club HNK Gorica. Inmiddels speelt hij al vier seizoenen voor het team. Hij vertelt over corruptie, herkend worden en het avontuur.

lees verder
Deze spelers ontbreken verrassend in de WK-voorselectie van Oranje

Vrijdag maakte Louis van Gaal de voorselectie voor het WK in Qatar bekend. Hij nam daarin 39 namen op en dat lijkt op het eerste oog een enorme lijst. Toch ontbrak er nog een aantal bekende namen waar de kenners wel op hadden gerekend. We zetten de belangrijkste vier op een rijtje. 

lees verder
Deze spannende Europese wedstrijden helpen je de werkweek door

Na een heerlijk weekend zitten de meeste voetballiefhebbers alweer vol in de werkweek, maar het voetbal zal de komende dagen genoeg afleiding bieden. Er worden namelijk weer mooie wedstrijden gespeeld in de Champions League, Europa League en de Conference League. Wedstrijden ook die erg belangrijk zijn van Ajax, Feyenoord, AZ en PSV.

lees verder
Interview Karim El Ahmadi: "Ajax-trainer Marco van Basten wilde eerst een vervanger voor John Heitinga"

Een luxepositie. Na zijn definitieve doorbraak bij FC Twente had Karim El Ahmadi keuzes te over. Ajax, PSV, AZ en Feyenoord stonden in de zomer van 2008 in de rij voor de middenvelder. De keuze viel op de Rotterdamse volksclub. "Van Geel wilde me overtuigen namens Ajax, maar Van Basten wilde eerst een vervanger voor John Heitinga."

lees verder
Ajax is de grootste opleidingsclub van Europa, Feyenoord in top 25

Ajax heeft de meeste spelers opgeleid die momenteel actief zijn in de 31 hoogste divisies van Europa. Dat blijkt uit statistieken van CIES Football Observatory. Het statistiekenbureau deed onderzoek naar spelers die tussen de 15 en 21 jaar die minstens drie jaar bij de club hebben getraind.

lees verder
Garantie op succes: Waar zijn de jongste debutanten ooit van Jong Ajax nu?

John Heitinga moest zijn elftal dit opnieuw vorm gaan geven. Veel spelers vertrokken, waardoor hij op zoek ging naar een nieuwe kern. Daarbij geeft hij dit seizoen de kans aan een paar hele jonge jongens. Zo liet hij de zestienjarige Silvano Vos en Gabriel Misehouy (artikelfoto) al een aantal keer spelen. Alleen in 2018 stuurde Ajax nog meer zestienjarigen in een seizoen het veld op. In dat seizoen debuteerden drie spelers van die leeftijd in het profvoetbal op De Toekomst.

lees verder
Superelf Dennis Schulp, Tilburgse Volewijcker

Hij staat in de boeken als de laatste debutant in De Meer. Dennis Schulp (44) speelde tien jaar voor Ajax, maar de gehoopte doorbraak bleef uit. In het shirt van Willem II debuteerde hij alsnog in de Champions League. In zijn profcarrière was hij bovendien trefzeker voor FC Volendam, NEC, De Graafschap, Helmond Sport en FC Den Bosch en speelde hij de laatste vier seizoenen in Duitsland. Nu is hij eigenaar van een personal trainingsstudio in Tilburg en voetbalt hij op zondag in het vijfde elftal van VOAB. Voor ELF Voetbal stelde hij zijn Superelf samen, dat was te lezen in nummer 5 van dit jaar.

lees verder
Het einde van SC Cambuur op het Cambuurplein nadert: "Van Fred Grim moest ik altijd orgelmuziek spelen"

Als alles volgens planning verloopt, speelt SC Cambuur met ingang van volgend seizoen in het nieuwe stadion. Dan verhuist de club van zijn charmante onderkomen tussen de arbeidershuisjes naar het WTC-terrein. Nog steeds vrij dicht in de buurt van het centrum van Leeuwarden, maar niet tussen de mensen. Straks met buren als Holland Casino en Kamer van Koophandel. "Het is superkut, en daarom supermooi."

lees verder