'Niets is zo duurzaam als een monument' met deze inspirerende titel van het essay van Paul Meurs openen we deze week onze nieuwsbrief. Ver onderaan deze nieuwsbrief maar toch ook heel interessant is het interview met diverse 'Beeldbrekers', een denktank van jonge mensen met vaak een bi-culturele achtergrond die hun visie geven op de beleving van erfgoed. Om maar vast een citaat weg te geven: 'Jongeren weten wat nieuw en hip is, wat andere jongeren trekt. Niks voor ons zonder ons.'
In opdracht van NRP heeft Paul Meurs een essay geschreven met de titel 'Niets is zo duurzaam als een monument.' In het essay staat de prikkelende stellingname dat we veel van erfgoed kunnen leren in het toekomstbestendig maken van bestaand vastgoed centraal. Erfgoed heeft immers al vele transities achter de rug.
2 februari 2021 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
In de zeventiende eeuw vindt er een grote stedelijke bloei plaats in het Hollandse deel van de Republiek. De nieuwe kaartlaag 'Het Nederland van Blaeu' geeft een inkijk in deze zeventiende-eeuwse verstedelijking.
BOEi is officieel gestart met de bouw rond de Centrale Markthal in Amsterdam. De hal wordt een verzamelplek voor culinair, creatief en circulair Amsterdam.
Omwonenden probeerden de kap van de bomenlanen, waarvan sommige bomen nog uit de zeventiende eeuw stammen, tegen te gaan. De rechter gaf ze geen gelijk.
Op 2 februari werd Heemschut 110 jaar. "Op deze bijzondere verjaardag durven wij wel te stellen dat Nederland er zonder Heemschut heel anders had uitgezien."
We weten dat de Vikingen in het jaar 882 in Zutphen waren. Nieuwe vondsten aan de vroegere loop van de IJssel duiden op een langer verblijf van de Vikingen.
De Moeierboom in Etten-Leur staat al bijna 350 jaar in het centrum en verbindt de mensen in het dorp. Zal de Moeierboom de 'Europese boom van het Jaar' worden?
Rantsoenblikken, munitiekisten en zelfs een deur van een Amerikaanse officierswagen: het is een greep uit de voorwerpen die werden gevonden in het Goffertpark.
Hoe kunnen we monumenteigenaren zo goed mogelijk ondersteunen bij het in stand houden van hun monument? Het onderzoek dat het Nationaal Restauratiefonds om de twee jaar houdt onder monumenteigenaren geeft antwoorden op deze vraag. Op donderdag 11 februari organiseert het Restauratiefonds een online bijeenkomst waarin zij de uitkomsten van dit onderzoek delen. U kunt zich hier aanmelden.
HERE: Netwerkbijeenkomst voor nieuwe erfgoedprofessionals
De netwerk-bijeenkomst voor nieuwe erfgoedgoed-professionals georganiseerd door het Mondriaan Fonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (11 februari ) is helaas al vol.Je kunt je alleen nog aanmelden voor de wachtlijst.
Hoe sluit je je als erfgoedinstelling aan op onze veranderende maatschappij? De Beeldbrekers, een groep van bi-culturele jongvolwassenen, helpt het Van Gogh Museum in Amsterdam om toegankelijker te worden voor jonge mensen met een bi-culturele achtergrond. Dit doen zij door in te gaan op het persoonlijke verhaal van Vincent van Gogh. De schilder was iemand die moest vechten voor zijn doel, een thema dat veel jongeren aanspreekt.
Wie of wat bepaalt wat er met een gebouw gebeurt, in een tijd dat ruimte in Nederland als schaars wordt bestempeld? En wie voorkomt dat we te snel oordelen? Kan een gebouw te lelijk zijn voor een monumentenstatus, en te mooi voor de sloop? Christian Pfeiffer, Anita Blom en Joks Janssen, drie pleitbezorgers voor naoorlogs erfgoed roeren zich de laatste weken flink in het publieke debat. Hun motto; 'behouwen', die gebouwen.
Bij Miniworld Rotterdam kregen ze een bijzondere opdracht binnen: de restauratie van een historische maquette van de Burcht van Oostvoorne. Deze middeleeuwse burcht diende als buitenverblijf van Jacoba van Beijeren. In 1956 kreeg de burcht in maquettevorm een plaatsje in Madurodam. De door weer en wind beschadigde maquette wordt nu in Miniworld gerestaureerd.
Het aantal hotels, restaurants, cafés en koffietentjes nam de afgelopen decennia sterk toe. Maar veel bekende zaken uit de twintigste eeuw bestaan niet meer. In een nieuwe serie schrijft Arjan den Boer over verdwenen horeca in Utrecht. De gebouwen staan er soms nog, maar hebben een andere functie. Zoals het jugendstil-pand van hotel Noord-Brabant, tegenwoordig parfumerie Douglas.