Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Woensdag 6 september 2023
 
 

In de kijker

   
 
Nieuw: berekeningstool voor kunstopdrachten 

Wordt jouw instelling of organisatie voor minstens 30% door de Vlaamse overheid gesubsidieerd voor de bouw of renovatie van een publiek toegankelijk gebouw? Dan moet je een bepaald budget voorzien voor een kunstopdracht. Met de nieuwe berekeningstool van het Platform Kunst in Opdracht is dat kunstenbudget nu gemakkelijk te becijferen.

 
Naar een gecoördineerd Vlaams vrijwilligersbeleid 

De Vlaamse Regering bekrachtigde onlangs het decreet over het gecoördineerd Vlaams vrijwilligersbeleid. In dat nieuwe decreet wordt de beleidsdomeinoverschrijdende aanpak van het vrijwilligersbeleid vastgelegd. Zo regelt het de coördinatie tussen beleidsdomeinen, de subsidiëring van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk en het overleg met het Europese, federale en lokale beleidsniveau.

 
Departement klaar voor EU-voorzitterschap 

Van 1 januari tot en met 30 juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Vlaanderen vertegenwoordigt ons land als voorzitter voor zowel Cultuur, Jeugd als Media. Wat betekent dat voor ons departement? Je leest er alles over op onze website.


 
 

Subsidies

   
 
6,4 miljoen euro voor beurzen en projectsubsidies 

De Vlaamse minister van Cultuur verleent projectsubsidies aan 131 initiatieven in de kunstensector. Hij kent ook 71 beurzen toe aan opkomend en bewezen talent. In totaal trekt de minister dit najaar 6.413.297 euro uit om kunstenaars en kunstprojecten te ondersteunen.

 
Ruim 500.000 euro voor behoud nalatenschappen hedendaagse kunstenaars 

De Vlaamse minister van Cultuur steunt 12 pilootprojecten die inzetten op het behoud van nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars. Kunstenaars, organisaties en erfgenamen ontvangen in totaal 519.300 euro projectsubsidies om kunstarchieven en -praktijken te borgen voor de toekomst. Het gaat onder andere om het werk van Jan Decorte, Dirk Braeckman en Circus Ronaldo. Heb je interesse in dit thema? Schrijf je in voor de masterclass op 5 oktober. Daar stellen we de veldanalyse van de bestaande dienstverlening rond kunstenerfgoed voor.

 
Ruim 300.000 euro projectsubsidies voor internationale culturele samenwerking 

Drie projectoproepen uit het voorjaar leverden 19 gesubsidieerde projecten op, goed voor een totaalbedrag van 306.000 euro. Met die steun kunnen Vlaamse culturele spelers samenwerken met partners uit de Franse Gemeenschap, Duitstalige Gemeenschap of Hauts-de-France. De goedgekeurde projecten omvatten diverse disciplines zoals film, architectuur, klassieke muziek, cultureel erfgoed, musea en hiphop.

 

 
EERSTVOLGENDE INDIENDATA VOOR DE KUNSTENSECTOR
 
 

events

   
 
12 september: Infodag over cultureel en artistiek werken in én met het Verenigd Koninkrijk 

We willen de culturele sector zo goed mogelijk ondersteunen in hoe ze moeten omgaan met veranderingen en drempels als gevolg van Brexit. Daarom organiseren we samen met Cultuurloket de infosessie UK Connect op dinsdag 12 september. Experten leggen er uit wat de regels en voorwaarden zijn bij een artistieke samenwerking met en in het Verenigd Koninkrijk. Alle info en tickets vind je op cultuurloket.be.

 
2 oktober: infosessie nieuw reglement investeringssubsidies strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur 

Beschikt jouw organisatie over strategische cultuur- of jeugdinfrastructuur? Plan je een verbouwing om die infrastructuur duurzaam en innovatief te transformeren? Dan kom je in aanmerking voor investeringssubsidies voor strategische cultuur en jeugdinfrastructuur. Op maandag 2 oktober organiseren we een infomoment om de cultuur- en jeugdsector wegwijs te maken in het nieuwe subsidiereglement. Interesse? Schrijf je invoor 23 september.  

 
5 oktober: Nalatenschappen kunstenerfgoed - masterclass 1: analyse dienstverlening 
Samen met FARO en Kunstenpunt organiseren we een intervisietraject over de omgang met nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars. We lieten ook de bestaande dienstverlening rond dat kunstenerfgoed analyseren. De resultaten van die analyse stellen we voor tijdens een eerste masterclass op donderdag 5 oktober. Inschrijven kan tot uiterlijk 2 oktober.
 
31 oktober: Start 'Zeldzaam & Onmisbaar’ in het MAS 
Het Topstukkendecreet beschermt ons zeldzaam en onmisbaar cultureel erfgoed. In 2023 bestaat het decreet 20 jaar. Dat wordt gevierd met een topstukkententoonstelling. Tussen 31 oktober 2023 en 25 februari 2024 kunnen bezoeker in het MAS terecht voor de expo Zeldzaam & Onmisbaar. Ze ontdekken er een unieke selectie topstukken. Wie de smaak te pakken heeft, kan met Museumpas nog andere topstukken bewonderen in Vlaamse musea, archieven en bibliotheken.

 






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium