Nieuwe logo PC centrumDen Haag

- Nieuwsbrief Januari 2024 -

Overvloed !

Hoe verhoudt Overvloed aan water zich tot overvloed aan oogst?
Een van de eerste Permacultuurboeken in het Nederlands heet Tuinen van Overvloed. een titel die veel mensen heeft geïnspireerd om iets met permacultuur te gaan doen.
Nu dient zich daar een actuele ontwikkeling aan: een overvloed aan hemelwater met mogelijke gevolgen voor die andere overvloed die we graag zien.
We zullen onze kennis en inzichten moeten verrijken door studie, waarneming, experimenteren en dat dan delen en uitwisselen. Zie ook [ Overvloed ] verderop.

 

Wens voor het nieuwe jaar !

We hebben nogal een jaar voor ons. Een belangrijk jaar, want op meerdere fronten zullen we voor een omkanteling moeten zorgen. In denk hierbij aan voedselzekerheid, aan klimaat en biodiversiteit, aan een gifvrij leefomgeving en een rechtvaardige verdeling van al het goeds van deze aarde voor AL haar bewoners.
Het is duidelijk dat niet alle machten en krachten die kant op werken. Het (b)lijkt zelfs dat ze eerder tegenwerken.
Vaak vraag ik me af hoe daarmee om te gaan. Eén en misschien wel het sterkste antwoord is: door goede, werkende voorbeelden.
Maar als er meer nodig is hoe en wat doen (of laten) we dan.
Een boekje dat mij al enkele decennia inspireert is 'Soil and Soul' van Alastair McIntosh. George Monbiot, afgelopen week nog op TV in Wintergasten, zei over Soil ans Soul: "Make no claim to know the world if you have not read this book". Ik ken de wereld nog lang niet, maar het boek heeft me de ogen geopend voor enkele situaties en mogelijkheden. En zo'n mogelijkheid is wat in Latijns Amerika bekend stond (staat) als Bevrijdingstheologie, een manier, een methode om misstanden als onrecht, uitbuiting, armoede, ongelijkheid aan te pakken. En in mijn eigen woorden is dat:
ontmasker, confronteer en breng dan samen de gewenste verandering tot stand.
We zien de ommekeer al in brede zin tot stand komen. Steeds meer van het verborgene achter de grote krachten (waarom nog gif in ons voedsel en drinkwater, waarom nog kunstmest, waarom economie boven ecologie) worden ontmaskerd. Steeds meer gaan we de confrontatie aan (Greta Thunberg, Extinction Rebellion). En nu hoop ik dat we dit jaar op wat grotere schaal beginnen om -in samenwerking- aan de veranderingen te werken (en resultaten bereiken).
Als wens voor het nieuwe jaar spreek ik de hoop uit dat we, individueel en met elkaar, voorbeelden zijn en weten te realiseren van hoe het anders kan.
En voor de gedrevenen onder ons: misschien kunnen we een soort Bevrijdingspermacultuur ontwikkelen.
In alle gevallen veel wijsheid, kracht en mildheid toegewenst en prachtige ontmoetingen en ervaringen.
En houdt de ethische principes van Permacultuur hoog:
Zorg voor de Aarde, Zorg voor de Mens en Eerlijk Delen.

.

[ Bezoek onze website ]

product 2

Permacultuurcentrum
Den Haag

Al ruim 15 jaar zijn we met o.a. Permacultuur actief in de regio. De laatste jaren zijn we ook betrokken bij projecten elders in Nederland. Dat heeft jarenlange samenwerking opgeleverd en ook talloze ad hoc samenwerkingsverbanden. Dat is vaak heel organisch gegroeid en het heeft zo stilletjes aan tot heel veel leuke projectjes en initiatieven geleid.
Eigenlijk zie ik in het bovenstaande twee belangrijke thema's: Permacultuur en Samenwerken. We hebben daar heel wat te leren en af te leren. Dat zijn dan vaak veranderingen in ons zelf maar ook de wereld en onze samenwerking heeft dat nodig.
De komende maanden zal daarover wat meer op de websites komen te staan.

Mispel een

Workshops

We diepen deelgebieden uit in deze eendagsworkshops.
Fruitbomen en -struiken komen in een aantal workshop uitgebreid aan de orde. Voor enkele is enige permacultuurkennis aanbevolen.‍
Ook zijn er enkele ook goed te volgen voor 'beginners'.

mispel twee

Workshops

Cursussen

Met steeds meer (oppervlakte)water is een nieuwe fase wellicht: "Eetbaar Waterschap".

 

In de volgende nieuwsbrief zullen we meer cursussen voor het komende jaar aankondigen. 
Er zijn een aantal mogelijkheden:
* Permacultuur Basiscursus (Nederlands- en/of Engelstalig)
* Voedselbosrand cursus

mispel drie

Jaaropleidingen

De jaaropleidingen bestaan uit 12 dagen op locatie.
We hebben weer een opleiding georganiseerd die in februari begint. Met daaraan voorafgaand een gratis introductie-avond om te helpen bepalen of onze opleiding wel of niet iets voor je is.
Ook is er dit jaar weer een intensieve vervolgopleiding voor wie meer professioneel met Permacultuur aan het werk wil.

mispel 4

Fruit uit je tuin

Lange tijd was het moeilijk om in onze regio goede fruitboompjes  te kopen, die geschikt zijn voor in de stad, ons klimaat en onze bodems.
Er is nu ook een aardige selectie bessenstruiken in voorraad.
We hebben een speciale aanbieding gedurende de maand januari

.

mispel vijf

Tuinwerkdagen
Eetbaar Park

Er zijn een aantal vaste dagen waarop we op Eetbaar Park in het Zuiderpark aanwezig zijn. Dat is de maandag en de woensdag en wel bijna het hele jaar door. Soms zijn we er ook op vrijdag maar dat is afhankelijk van het weer en of er een cursus plaatsvindt.
Je kunt op die tuinwerkdagen langs komen om een handje te helpen of gewoon eens rond te kijken. Wil je meer uitleg is het beter om een afspraak te maken.
de site..

mispel zes

Nieuwtjes

'Van de redactie' zou je deze berichtjes kunnen noemen. Ze geven soms wat achtergrondinformatie, presenteren een nieuwtje of geven een mening.
We zouden graag meer informatie delen omdat er veel nuttigs gebeurt in en om ons heen. Volgende keer.


Permacultuur logo
vrijdagavond
13 januari
introductie met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Introductie tot Permacultuur Jaaropleiding

Voor wie geïnteresseerd is in de Permacultuur Opleiding 2024 van 12 zaterdagen die op 10 februari begint of de Permacultuur Vervolgopleiding 2024 van 8 woensdagen die op 13 maart begint, organiseren we deze gratis avond. En ook als je belangstelling hebt voor de Voedselbosrandcursus of de Voedselmoeras cursus, die op dit moment nog gepland moeten worden.
Aan deze avond kan op locatie op Eetbaar Park deelgenomen worden maar het kan ook online gevolgd worden met Zoom.



leifruit
zondag
21 januari
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Leibomen en bijzonder fruit

Leibomen, als bron voor fruit, als erfafscheiding in plaats van schutting, oplossing voor in kleine ruimtes. Fruit laten groeien in een plat vlak is misschien niet zo natuurlijk, maar jij en de natuur hebben er meer aan dan aan bijvoorbeeld een schutting.
We leren je hoe we een leipeer zelf kunnen maken en je mag zo'n zelfgemaakt boompje meer naar huis of tuin nemen.
Bijzonder (klein)fruit diversiteit in oogsttijd, smaak en kwaliteit.
Fruit is een hoofdbestanddeel in ons dieet. Zeker als we het vers kunnen eten heeft het veel gezondheidswaarde. Als we ons fruit niet meer van verweg kunnen of willen halen is een divers aanbod wel aan te bevelen. .


Taco snoeit
zaterdag
27 januari
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Van Snoeien naar niet meer Snoeien

Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen.
Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat?
 .


Compostwormen
zaterdag
3 februari
workshop met Menno Swaak
[ Lees meer... ]

‍Zelf Composteren: composthoop, compostvat en wormcompostbak

Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: het 'afval' uit onze tuinen en keukens. Waarom zou je elke dag je keukenresten afvoeren en elk jaar je tuinresten om dan elk jaar weer nieuwe compost aan te voeren. Zorg voor een kringloop dicht bij huis en creëer hoogwaardige compost.
Daarmee kan je de bodem van je (moes)tuin, balkonbakken en kamerplanten verrijken.
We kijken ook naar verschil in compost voor de moestuin en het vaste planten deel.



Appelboom gilde
zaterdag
10 februari
start opleiding met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Permacultuur Jaaropleiding 2024

We merken dat de belangstelling voor Permacultuur toeneemt. Dat zal zeker ook minstens voor een deel te maken met de veranderende situatie in de wereld en de daarop aansluitend verlangen naar een meer natuurlijke en toekomstbestendige situatie. Gezonde voeding van een gezonde bodem, behoud van biodiversiteit, verantwoord grondstoffen-, water- en bodemgebruik, schoner milieu, schonere lucht(!), sociale cohesie, lokale en regionale economie en minder afhankelijk van de woelige politieke en economische stromen...
Meer dan voorheen zullen we aandacht besteden aan de moestuin waar de meeste van onze groenten vandaan komen en wat we daar lokaal en gerionaal mee kunnen doen.


Een vam de manieren van enten
zondag
18 februari
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Enten van fruitgewassen en vermeerderen kleinfruit

Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Fruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onderstam, de juiste plaatsing, het juiste onderhoud en verzorging! Snoeien, leifruit, enten enz Theorie en praktijk: je maakt je eigen ent om mee te nemen.
 


Taco snoeit
zaterdag
24 februari
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Van Snoeien naar niet meer Snoeien

Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen.
Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat?
 .


mengcultuur schema
zaterdag
2 maart
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

Oogst- en Zaaischema voor een Gezonde Moestuin door Mengcultuur

Ontwerp, bodem en teeltplan voor de herfst- en wintergroenten
In permacultuur is de aandacht vooral gericht op vaste planten, struiken en bomen. Maar we zijn voor ons voedsel nog voor een groot deel afhankelijk van de moestuin, het deel van de tuin waar we eenjarige groenten verbouwen. Dat zijn pioniersplanten, die een andere aanpak verlangen dan het vaste planten deel.rs2021Q4

 

.


Permacultuur logo
start woensdag
13 maart
met Taco Blom
[ Lees meer... ]

Permacultuur Vervolgopleiding 2024

Er is al een tijdje vraag naar verdieping van wat in onze Permacultuur Jaaropleidingen aan de orde komt.
Deze Vervolgopleiding voorziet daarin. Het is bedoeld voor wie al een Jaaropleiding met Taco Blom afgerond heeft of voor wie aantoonbaar over voldoende kennis en ervaring beschikt.

De opleiding is bedoeld voor wie een eigen bedrijf (tuinderij, voedselbos, boerderij) wil opzetten, uitbouwen en runnen en/of voor wie zich verder wil verdiepen in de moestuin en de voedselbosrand, en dus bodem, beplanting, watermanagement, ziektevrije systemen en oogstoptimalisatie in eigen tuin, tuinderij of gemeenschapstuin. Ook als je geen eigen tuin(derij) hebt of wilt maar als adviseur of ontwerper aan het werk wilt, kan je veel aan deze vervolgopleiding hebben.021Q4.


Een geneeskrachtig kruid
zaterdag
6 april
start cursus met Nicole Smets
[ Lees meer... ]

‍Kruiden en hun toepassingen

Kruiden en ook andere planten kunnen veel voor ons betekenen. We kunnen er van genieten als we in de natuur of onze tuin zijn en we kunnen ze op velerlei wijze toepassen. Bijvoorbeeld in ons eten voor de smaak, in ons huishouden voor de geur, en in onze natuurlijke huisapotheek om iets te genezen of om onze gezondheid (denk aan onze werstand) te versterken.
Met deze cursus vergroot je je kennis van planten en dat kan ook een aardige aanvulling zijn voor wie met permacultuur bezig is.
De cursus bestaat uit vier dagen: 2 dagen plantenkennis, oogsten, drogen en bewaren, inhoudsstoffen, en 2 dagen kruiden toepassen voor de gezondheid: preventief en ter ondersteuning


Een geneeskrachtig kruid
najaar 2024
start cursus met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Voedselmoeras cursus

Voedsel, vezels, grondstoffen en energie uit onze natte omgeving zoals vijvers, sloten, moerassen en oevers.
Er zijn zeker tien verschillende inheemse eetbare waterplanten met voedingswaarde voor mens en bijvoorbeeld vee.
Ook kan een waterpartij ook vezels voor textiel of duurzame isolatiemateriaal opleveren. In een moerasachtige omgeving kan je bessen kweken en op oevers ook noten telen. En veel kan op kleine en grotere schaal.
Water wordt een steeds belangrijker thema en voedselmoerassen bieden oplossingen voor enkele problemen die ermee samenhangen. Aandacht voor condities, aanleg, onderhoud, beplanting en oogsten.



Inspiratiedag

Inspiratie- en Netwerkdag voor oud-cursisten

zondag 28 januari 

In de afgelopen 15 jaar hebben veel cursisten de Permacultuur Jaaropleiding afgerond. Hieruit zijn veel projecten gestart en misschien ook weer gestopt. Enkele projecten kunnen wellicht ondersteuning gebruiken. Ook zijn er cursisten die wel een project willen beginnen maar dit bv. niet alleen willen doen.
Om deze cursisten bij elkaar te brengen zodat er lokale netwerken kunnen ontstaan en om elkaar te inspireren organiseren we op zondag 28 januari deze Inspiratiedag op een makkelijk te bereiken locatie in Den Haag.

Het is bedoeld voor al die oud cursisten van Taco Blom, die zijn opleidingen volgden in Halle, Den Haag of op Heerdeberg.

Naast het elkaar ontmoeten en inspireren is er ook o.a. tijd ingeruimd voor:

Op het programma o.a.
- enkele korte lezingen en introducties (nader bekend te maken) m.m.v.
  Taco Blom (Permacultuurcentrum Den Haag en Coöperatie voor Permacultuur)
  LIane Lankreijer (Ons Eten Den Haag)
  Wouter Veer (Lenteland)
- introductie cursussen, workshops en vervolgopleiding
- lancering websites

en verder
- netwerken: verbinding maken met de mensen uit je regio
Locatie: Gymzaal van LekkerNassûh in Den Haag


Fruitbomen en Bessenstruiken

Speciale Verkoopdagen

maandag 8, 15, 22 en 29 januari van 10.30-14.00 uur
woensdag 10, 17, 24 en 31 januari van 10.30-15.00 uur
vrijdag 12 en 19 januari van 13.00-15.30 uur
vrijdag 26 januari van 11.00-15.30 uur

Aanbieding de hele maand januari geldig: koop 2 fruitbomen à € 15,- of 1 fruitboompje à € 15,00 + 2 bessenstruiken  à € 7,50 en krijg een msipelboompje voor € 7.50 (inplaats van € 15,-)

Omdat het late najaar/ de vroege winter DE tijd is om jonge fruitboompjes en bessenstruiken te planten hebben we onze verkoopvoorraad goed op peil gebracht.
Er staan nu ruim 20 verschillende rassen appel-, kweepeer-, japanse kweerperen-, peren-, kersen-, mispel- en pruimenboompjes en een 10-tal verschillende rassen rode bessen-, blauwe bessen-, bramen-, kruisbessen- en zwarte bessenstruiken allemaal op 3 of 5 liter pot.
De fruitboompjes zijn vooral geschik voor in de stad want ze blijven klein (2,5 tot 5 meter) en de meeste ervan zijn zelfbestuivend.
Ze zijn te koop tijdens tuinwerkdagen en vaak ook op cursusdagen en op afspraak.


Les

Vorken en rieken omhoog voor diversiteit!

Teken de petitie voor een vrije zadenmarkt

Voor ons, veelal hobbytuiniers of kleine tuinders,  is het vanzelfsprekend dat we ons eigen zaad kweken, in ieder geval mogen kweken. In het verleden hebben we tientallen soms honderden variaties van een gewas, die vaak streekgebonden waren.
Met het zelf vermeerderen d.m.v. zaad werk je aan genetische diversiteit en daardoor aan meer diversiteit en dus veerkracht in de natuur.
Zaken (goederen, spullen e.d.) die zeldzaam en ook gewild zijn, zijn vanzelfsprekend zeer aantrekkelijk om daar een monopolie op te hebben. Schoon water en voedsel behoren tot de goederen, die schaarser worden en altijd nodig zullen zijn. Waar we uiteindelijk wel zonder geld zullen kunnen is dat anders voor water en eten. Dus als je bodem bezit, de productie en markt beheerst met een onlosmakelijk keten van zaad, kunstmest en bestrijdingsmiddelen, dan is daar zeer, zeer veel mee te verdienen.
In de Europese Unie wordt als gevolg van de lobby uit de industrie aan wetgeving gewerkt die kleine boeren (en wij wellicht ook) verbiedt hun eigen zaad te kweken en te gebruiken.
Wat dat betekent en wat we er tegen kunnen proberen lees je in 'Vorken en rieken omhoog voor diversiteit'. Teken de petitie, lijkt me..




leifruit

Leibom‍en en -struiken voor in de stad

Het is/lijkt niet zo natuurlijk. Maar als je het aan de natuur overlaat alle mensen te voeden dan gaat dat toch niet lukken. We zullen (met respect voor de natuur) de situatie wat meer moeten ombuigen naar meer productiviteit voor de mens. En in een stedelijke omgeving, waar ruimte vaak beperkt is, biedt leifruit veel mogelijkheden. Je doet het voor de oogst, maar het is ook een prima erfafscheiding. In plaats van een schutting bijvoorbeeld, die het hele jaar door schaduw geeft. Een leifruithaag geeft vooral zomers schaduw en ook privacy, maar 's winters als je toch niet bloot in je tuin ligt te zonnen, kan het licht gewoon door de bladerloze haag vallen.
We willen leifruit promoten door informatie, workshops en door voorbeelden.
[ Worskhop Leifruit ]

Boek: Leifruit voor beginners

Leifruit wordt steeds populairder. Dit is vooral te danken aan de auteur van dit boek, Jan Freriks. Voor zijn promotie van leifruit is hij in 2013 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het opleiden en snoeien van vormbomen is een kunst op zich. De tuinliefhebber die graag eens een leifruitboompje in zijn tuin wil uitproberen, heeft vaak niet de tijd om zich intensief in de specialistische opkweek en onderhoud van soms ingewikkelde leivormen bezig te houden. Dit boek is speciaal voor hen geschreven. Een beginnersboek waarin alleen de eenvoudige leivormen voor de meest ‘gebruiksvriendelijke’ appel- en perenrassen worden behandeld.De opkweek van de leivormen wordt stapje voor stapje in duidelijke tekeningen uitgelegd. Daarnaast is een oplossing gevonden voor één van de grote struikelblokken in de leifruitteelt: de snoei. Als gekozen wordt voor de in dit boek genoemde rassen en leivormen, dan kan worden volstaan met drie simpele snoei-ingrepen per jaar.

De auteur van deze uitgave is Jan Freriks (Wijhe, 1929). Hij behoort tot de laatste generatie leerlingen die op de fruitteeltvakschool les heeft gekregen in de teelt van leifruit. Zijn liefde voor en kennis van het leifruitvak zijn hem bijgebracht door broeder Petrus, tuinbroeder van de abdij Sion te Diepenveen en de heer Otten, tuinbaas op het landgoed de Gelder te Wijhe. Daarnaast gaf hij jarenlang deeltijdles in de fruit- en bijenteelt. Inmiddels gepensioneerd, geeft Jan Freriks zijn kennis door in de vorm van lezingen, boeken en cursussen, met als doel het behoud van de leifruitcultuur. Met dit boek geeft hij een brede groep particulieren, ongeacht de grootte van hun tuin, een eerste eenvoudige introductie in het leifruit.



Bessen uit de tuin

Bessen uit de tuin

De ecologische teelt van kleinfruit

Zin om te snoepen van fruit uit eigen tuin? Dit boek helpt je op weg naar een gezonde en lekkere oogst. Kleinfruit past overal en de teelt ervan is helemaal niet zo moeilijk. Als je meewerkt met de natuur, vermijd je heel wat problemen.

Bekende vruchten als rode bes, framboos, bosaardbei en kruisbes krijgen een plekje in dit boek, maar je ontdekt ook bijzondere fruitsoorten zoals kiwibes, jostabes, vijg en honingbes.

Wanneer en hoe plant je ze? Welke rassen kies je het best? Hoe zit het met de snoei? En wat doe je als ziektes je plant aantasten? Op deze en tal van andere vragen krijg je bij elke fruitsoort duidelijke antwoorden, vaak met behulp van tekeningen.

Sprekende foto’s en eenvoudige recepten doen je alvast het water in de mond lopen.

Veel tuin- en smulplezier!


Appel, peer en meer

Prachtige bloesems in de lente en heerlijke vruchten in de herfst. Elke tuin verdient een fruitboom! Maar welke fruitboom past bij jou en je tuin? En hoe zorg je voor een lekkere oogst?

Appel, peer en meer helpt je bij de keuze van boomvorm en fruitsoort. Met een greep uit de lekkerste rassen voor de ecologische tuin. Je ontdekt waar een boom het liefst staat en hoe je de bodem verzorgt. Met behulp van tekeningen en praktische tips gidst dit boek je door de snoei.

Kortom, een inspirerend sfeer- en doeboek voor de beginnende tuinier én gevorderde fruitliefhebber.

 


Bomen beter begrijpen

Bomen beter begrijpen

Gids voor praktisch beheer

Over hoe je bomen de juiste zorg heeft, worden nog altijd heel veel regeltjes en trucjes verteld die vaak niet correct zijn. Het rijtje is schier eindeloos. Ze zetten een boomeigenaar op het verkeerde been en in andere gevallen zijn ze hét recept om problemen te creëren. Wie weet hoe bomen groeien, heeft geen regels voor boombeheer nodig. Die weet dan als vanzelf wat kan en niet kan. Bomen beter begrijpen wil deze informatie aanreiken. Kijken hoe bomen groeien, hoe ze (over)leven, hoe ze stormen doorstaan, hoe ze aftakelen en wat dat betekent voor de bomen in onze tuinen, straten, parken en steden. Een boek voor boomeigenaars, boomliefhebbers, professionele groenbeheerders, openbare besturen en ook voor de professionele boomverzorger.  

 


Zaaiagenda

Complete gids voor zaaien en oogsten in de moestuint standaardwerk voor de moestuin
Hét standaardwerk voor de moestuin
Biedt alle informatie die iedere moestuinder graag wil weten: de vroegste zaai- en laatste teeltmomenten, in hoeverre 'herhaling' nuttig is, of welk groenteras voor welke periode van het jaar het meest geschikt is. Met veel tips en wetenswaardigheden, aandacht voor biologische en historische zaden, vergeten groenten, kleine moestuinen, pot en bak.

Zaaiagenda

Maria Thun Zaaikalender 2024

Maria Thun Zaaikalender 2024

De originele biodynamische zaaikalender, gebaseerd op tientallen jaren onderzoek door biodynamische pionier Maria Thun, wordt al vele jaren gebruikt en gewaardeerd door boeren en tuinders.
Deze handige gids geeft per twee weken gedetailleerde adviezen over de optimale data en tijden voor het zaaien, planten, verzorgen en oogsten om je te helpen gezondere planten te kweken en hogere opbrengsten te krijgen.
De informatie is in één oogopslag te zien en elke pagina is voorzien van duidelijke symbolen en uitleg in full colour. Met meer unieke details dan welke andere maankalender dan ook, biedt deze gids tevens informatie over:
- Werken met bijen.
- Ongediertebestrijding
- Biodynamische preparaten

Het gebruiksvriendelijke ontwerp bevat nieuwe informatiekaders om sneller iets op te zoeken, plus een gedetailleerde uitleg van aanbevolen activiteiten, waardoor het gemakkelijker wordt om te weten wat je moet doen en wanneer.
Meegeleverd wordt een uitvouwbare poster die opgehangen kan worden op de werkplek om snel te kunnen raadplegen.
 



Overvloed in plaats van zondvloed !

Wat zijn de gevolgen voor onze moestuinen als ze zo lang onder water moeten staan?  Net zo bezorgd ben ik voor de bomen, die zo lang met hun wortels in hoog water staan/
Die overvloed, die we de laatste maanden hebben gezien en die bijvoorbeeld Eetbaar Park in een modderboel heeft veranderd, nodigt ons vriendelijk toch dwingend uit ons oude greppelsysteem weer te optimaliseren. Destijds, elf twaalf jaar geleden, aangelegd om overtollig water af te voeren toen de bodem zelf nog niet zo goed met al dat water kon omgaan. En in de loop der jaren is dat systeem enigermate in onbruik geraakt omdat het niet zo nodig was.
Maar nu met die overvloed aan water zullen we toch iets moeten doen. De tuin was zo aangelegd dat een stelsel van greppels in staat was zeer geleidelijk water naar een specifiek punt af te voeren met daar een op hoogte instelbare overloop naar de sloot naast ons. In die greppels zitten op paar plekken wat diepere, bredere kuilen die een buffer zijn voor de opvang en geleidelijk afgeven van water. Al met al dus een werkend wadi-syteem. Veel paden konden afwateren naar de greppels. Ik zeg bewust konden, want door werkzaamheden aan bedden onder andere is dat vermogen van de paden op veel plaatsen verdwenen en staat er nu net als vroeger weer soms lange tijd weer veel water in die paden. De tuin lijkt dan weer op Giethoorn. We zullen dat systeem dus weer moeten herstellen en gaan gebruiken. Niet dat dat alle problemen oplost. Want een nieuwe uitdaging heeft zich aangemeld. Het grondwaterpeil is ongekend hoog. Het staat al langere tijd op 20 a 40 cm en het oppervlakte water in de sloten staat wel 40 a 50 cm hoger dan 'normaal'. Met normaal bedoel ik: wat we de afgelopen 13 jaar hebben leren kennen.
Vraag is: wat doet dat met de bomen in dat gebied? En dat geldt misschien wel voor het hele Zuiderpark, waar we soms weken of maanden bomen in het water zien staan.
Als de voor de waterstanden verantwoordelijke instantie(s) al van plan waren de bomen weg te willen hebben, dan lijkt me dat op deze wijze aardig te gaan lukken.
Dat klinkt een beetje sarcastisch, maar wat ik bedoel is dat we veel meer zeer uitgekiende beheersmaatregelen moeten ontwikkelen en toepassen om onze bodems nog productief te krijgen. En ... gelukkig hebben we nog altijd het voedselmoeras als alternatief.


Het Nieuwe Cursusseizoen

Het afgelopen jaar is een recordaantal cursisten gestart met onze Jaaropleidingen. Dat is bemoedigend natuurlijk, bemoedigend voor de mogelijke en gewenste vernieuwingen in ons voedselsysteem.
Het is te hopen en te verwachten dat daar veel nieuwe boeren en boerinnen uit voortkomen die daaraan gaan bijdragen.
Net zo hoopvol is dat er ook mensen in de opleidingen zitten, die niet direct veel meer dan hun eigen achtertuintje ermee aanpakken, maar de visie, kennis, inzichten en methodieken, die permacultuur biedt, meenemen in hun werk bij overheden en organisaties.
Dat levert ons een prikkel om door te gaan met het organiseren van permacultuur-eductie voor beginners en gevorderden.
Niet alles van wat er in het begin van dit nieuwe jaar gaat komen is al bekend. Daarvoor zul je de volgende nieuwsbrief moeten lezen.
Wel hebben we een traject voor de komende maanden uitgezet met weer een nieuwe Jaaropleiding en workshops voor beginners en gevorderden. Fruitbomen zijn daar een belangrijk onderwerp in met thema's als snoeien, enten, vermeerderen en leifruit.
Loop eens door het programma heen en kijk of er iets is dat je aanspreekt.


Verbod Glyfosaat?

Nog altijd lijken we geen definitief en blijvend verbod op landbouwbestrijdingsmiddelen met glfosaat te krijgen in de Europese unie. Een kwalijke zaak. In bouwmartken zoals Karwei is het nog steeds te koop. Moeten we toch wat aan kunnen doen??
Wil je weten waar het over gaat? Lees dan het boek Giftige Erfenis. Lenen in de bibliotheek, kopen op Eetbaar Park of bestellen op onze webshop:

[ info en bestellen ]


Boek Giftige erfenis
Cover boek Bomen beter begrijpen
Inheemse bomen en struiken
Teelt van hazelnoten boekcover
Leifruit voor beginners cover

 

Boeken over Bomen

Voor de permacultuurstudent en -toepasser zijn er een aantal boeken die we hier op een rijtje zetten. Bomen en struiken zijn een geaccepteerd en gewaardeerd deel van een Permacultuurtuin en voedselbos. Het gaat dan in eerste instantie vaak om bomen die wat eetbaars opleveren: fruit, noten, blad, bloesems en sap. Maar ook grondstoffen en energie spelen een rol evenals andere kwaliteiten die bomen en struiken kunnen hebben niet alleen voor ons maar voor de natuur in brede zin: habitat voor andere wezens, opslag van stikstof, koolstof en meer. Ze geven schaduw, zijn windbrekers en nog veel meer.

Welke rollen bomen en struiken spelen in onze ecosystemen komt steeds meer voor het voetlicht. We gaan eindelijk een beetje begrijpen wat ze allemaal doen en kunnen.
In dit artikel en overzicht van gewaardeerde en aanbevolen boeken. 

 

[ Lees het hele artikel ]

 


 Als u deze maandelijkse nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik dan op: Afmelden  

P‍ermacultuurcentrum Den Haag / Permcultuur Nu!
www.permacultuur.nu   info@permacultuur.nu  06-26130464
postadres:
Groot Hertoginnelaan 249, 2517  ET Den Haag
bezoekadres (na afspraak):
Eetbaar Park, ingang Vreeswijkstraat.

De Permacultuur Boeken Collectie
webwinkel voor boeken (Engels en Nederlands) over Permacultuur, Voedselbossen en Transitie beweging
www.permacultuurboeken.nl -
 info@permacultuurboeken.nl 

Statistics image