Bekijk hier NT Weekly online
NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
 
 
    LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Nieuw dieptepunt vrachtvluchten Schiphol
 
Schiphol zag het aantal vrachtvluchten over de maand februari dalen met maar liefst 19,7% naar iets meer dan duizend vluchten. Het vrachtvervoer slonk met 13,5% naar 115.797 ton.
 
 
 
#
 
Sebastiaan Scholte: ‘Na negen jaar wil ik wat nieuws’
 
Algemeen directeur Sebastiaan Scholte (48) stapt deze zomer na negen spannende jaren vrij verrassend op bij het Brabantse familiebedrijf en wegvervoerder Jan de Rijk. Een nieuwe baan heeft hij nog niet, maar hij wil een ‘lange zomervakantie’ gebruiken om zich te oriënteren op ‘een nieuwe uitdaging’.
 
 
 
 
    POPULAIR
 
#
 
Commentaar – Spel voor de bühne
 
Branchevereniging ACN op Schiphol heeft de eerste luchtvrachtmonitor voor de luchthaven afgeleverd. Daaruit blijkt dat de kleine sector op Schiphol – en dat is geen verrassing – zijn mannetje staat en met nauwelijks 3,5% van het aantal vliegbewegingen op de luchthaven ruim 25.000 directe en indirecte banen en twee miljard euro aan toegevoegde waarde per...
 
 
 
#
 
Jost: ‘inbeslagname trucks betekent niet dat we schuldig zijn’
 
Dat het parket 346 vrachtwagens van Jost Group in beslag mag nemen, betekent niet dat het bedrijf schuldig is aan sociale dumping. Dat zegt de Belgische vervoerder in een reactie op de uitspraak van de Luikse kamer van inbeslagnamen.
 
 
 
#
 
Luxemburg stapt ook in Nieuwe Zijderoute
 
Luxemburg heeft een akkoord gesloten met China over de Nieuwe Zijderoute. Premier Xavier Bettel tekende woensdag een deal voor een rol in het omvangrijke Chinese infrastructuurproject.
 
 
 
#
 
Vrachtwagenchauffeurs krijgen boetes door acties douaniers Calais
 
Vrachtwagenchauffeurs die door ‘blokkeer-douaniers’ in Calais hun rijtijd overschrijden, riskeren hoge boetes als ze via de Eurotunnel in Engeland aankomen. TLN heeft daarom de Franse en Britse inspectie gevraagd geen boetes te geven voor deze ‘overtredingen’.
 
 
 
#
 
May stapt op, mits haar Brexit-plan erdoor komt
 
De Britse premier, Theresa May, stapt op als haar voorstel voor een ordelijke Brexit nu door het Lagerhuis wordt aangenomen. Dat heeft ze haar fractieleden van de Conservatieve Partij laten weten.
 
 
 
#
 
Financieel directeur Damen Shipyards plotseling vertrokken
 
CFO Frank Eggink vertrekt bij scheepsbouwer Damen Shipyards. Reden van het vertrek is een conflict over het te voeren beleid.
 
 
 
#
 
IMO doet reders handreiking in stookolieverbod
 
De International Maritime Organization (IMO) heeft tijdens zijn laatste milieubijeenkomst besloten om reders in specifieke gevallen toch toe te staan om zware stookolie te bunkeren. Daarmee wil de beleidsmaker de overstap op laagzwavelige brandstoffen beter werkbaar maken.
 
 
 
#
 
Lineas-topman: ‘Rijden trein moet net zo makkelijk zijn als truck’
 
Om van het spoor de ruggengraat van het Europese transportnetwerk te maken, moet het rijden van een trein net zo makkelijk worden als het besturen van een truck. Daarnaast moet er een gelijk speelveld komen tussen het spoor- en wegvervoer, waardoor klanten het spoor verkiezen boven het wegvervoer. Dat zegt topman Geert Pauwels van spoorgoederenvervoerder...
 
 
 
#
 
Transportbedrijf Claessens failliet verklaard
 
De Limburgse transporteur Claessens is dinsdag failliet verklaard door de rechtbank in Maastricht. Door de toenemende concurrentie in het wegvervoer stond de winstgevendheid dusdanig onder druk dat de bedrijfsleiding geen andere optie meer zag dan een faillissement aan te vragen.
 
 
 
#
 
CMA CGM bestelt meer LNG-containerschepen
 
De Franse rederij CMA CGM heeft een nieuwe order geplaatst voor LNG-aangedreven containerschepen. Het bedrijf tekende daartoe een overeenkomst met voorzitter Lei Fanpei van China State Shipbuilding Corporation, die deze week samen met de Chinese president Xi Jinping Frankrijk bezoekt.
 
 
 
#
 
Brussel geeft 4 miljoen voor truckparkings Rotterdam en Venlo
 
Nederland krijgt dit jaar 23 miljoen euro subsidie uit Brussel voor infrastructuur. Zo komt er 4 miljoen voor beveiligde snelwegparkings in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg en 10 miljoen euro om de overslag van goederen in de binnenvaart en op het spoor te verbeteren. Onder meer de RWG-terminal op de Maasvlakte kan geld tegemoet zien.
 
 
 
#
 
Nederlandse verladers starten grote biobrandstoftest met Maersk
 
Een groep grote Nederlandse multinationals en Maersk zijn begonnen aan een grote biobrandstofproef in de containervaart. Maersk zal een Triple-E containerschip van Rotterdam naar Shanghai en weer terug laten varen op een duurzame biobrandstof. Daarmee bespaart het tijdens die reis 1,5 miljoen kilo CO2 en 20.000 kilo zwavel.
 
 
 
#
 
Cosco ontwerpt containerschip van 25.000 teu
 
Cosco’s ontwerp van een containerschip dat 25.000 standaardcontainers (teu) kan vervoeren, is begin deze maand goedgekeurd door Chinese scheepsbouwersorganisaties. Daarmee is de deur voor nog verdere schaalvergroting van containerschepen wagenwijd opengezet.
 
 
 
#
 
Foto’s: Aanvaring drie containerschepen in haven Japan
 
Bij een aanvaring in de Japanse havenstad Yokohama zijn drie containerschepen betrokken. Het betreft drie vaartuigen met een capaciteit van tussen de duizend en tweeduizend teu. Bij het incident zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.
 
 
 
#
 
Bemanningsleden gestrand vrachtschip gered
 
De bemanningsleden van een vrachtschip dat is gestrand voor de Noorse kust van Hustadvika zijn geëvacueerd. De negen opvarenden zijn met helikopters aan land gebracht en worden daar verzorgd, evenals de geredde passagiers van een cruiseschip dat ook in de problemen was geraakt.
 
 
 
#
 
Kamervragen over komst Uber Freight
 
De komst van transportplatform Uber Freight naar Nederland roept weerstand op. Eerder plaatste onder meer TLN hier kritische kanttekeningen bij, vrijdag stelde PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk vragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).
 
 
 
#
 
Miljoenenverlies voor Waberer’s in 2018
 
Waberer’s dook vorig jaar 13,9 miljoen euro in het rood. Dat was een jaar eerder nog 21,4 miljoen in het zwart. Het bedrijf heeft aangekondigd flink te snoeien in de uitgaven. Orders voor in totaal ruim driehonderd trucks zijn geannuleerd en arbeidsplaatsen worden geschrapt.
 
 
 
#
 
TU Delft: ‘Autonoom varen betekent niet onafhankelijk’
 
De TU Delft opende deze week het Researchlab Autonomous Shipping (RAS) op The Green Village bij de TU Delft. Rudy Negenborn, hoogleraar Multi-Machine Operations & Logistics, werkt er aan een vloot van modulaire autonome vaartuigen die flexibel containers kunnen vervoeren.
 
 
 
#
 
Elisabeth Post nieuwe voorzitter TLN
 
Elisabeth Post wordt de nieuwe voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. Post werd vrijdag door de ledenraad van TLN benoemd voor een periode van vier jaar. Zij is nu nog gedeputeerde in de provincie Noord-Holland. Op 1 mei gaat ze van start in haar nieuwe functie.
 
 
 
#
 
Peter Appel neemt deel transportactiviteiten Kuehne + Nagel over
 
Peter Appel Transport neemt de vervoersactiviteiten van de ‘fast moving consumer goods’ in de retailsector over van Kuehne + Nagel. Daarover hebben beide partijen een akkoord bereikt, hebben ze donderdag bekendgemaakt. Wat de vervoerder uit Middenmeer hiervoor betaalt, is niet meegedeeld.
 
 
 
 
  CONTACT
 
    www.nieuwsbladtransport.nl  
 
    redactie@nieuwsbladtransport.nl  
 
    010-280 10 00  
 
 
  POLL
 
  Deel opbrengst kilometerheffing gaat naar verduurzaming wegtransport.  
 
 
stem Goede zaak, dit versnelt de transitie.
stem Het meerendeel verdwijnt alsnog in de schatkist.
stem Sigaar uit eigen doos
stem Stel de km-heffing uit tot er daadwerkelijk 'groene trucks' zijn.
 
 
 
 
 
  Abonneren
Adverteren
  Afmelden Colofon
 
 
 
Nieuwsblad Transport - Paul Krugerstraat 181 - 3072 GJ Rotterdam