Deze week in de nieuwsbrief: Oranjekoorts. De zwarte map blijkt cruciaal voor de winst van '88. Verder in deze nieuwsbrief: de LPF in de regering, Chinese spionage en ken je De Kleine Aarde nog?
 
 

De map van ‘88
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

De map van ‘88


 
Assistent-coach Nol de Ruiter houdt tijdens het EK voetbal in Duitsland alles bij in een grote zwarte map. Ingestudeerde hoekschoppen, analyses van de tegenstander en kritiek op aanvoerder Frank Rijkaard. Het blijkt het recept voor de titel.
 
Bekijk online
 

Illegaal en onderbetaald
Vrijdag 31 mei 22.15 NPO2

Illegaal en onderbetaald


 
De tijd van illegale en onderbetaalde arbeid is voorbij. Of toch niet? Een nieuwe Andere Tijden Special trekt de vergelijking met de jaren 80 en 90. Nu heb je uitzendbureaus die arbeidskrachten uit Bulgarije en Roemenië soms zonder CAO naar het Westland sturen. Vroeger had je koppelbazen die hun eigen zakken vulden door illegale Turkse arbeidskrachten onder te betalen. Kijk vanavond in deze aflevering hoe arbeidsmigratie en uitbuiting van alle tijden is en niet van andere tijden.
 
Meer informatie
 

Het vergeten EK van 1980
 
Enthousiast en met goeie moed ging het Nederlands elftal voor het EK van 1980 naar Italië. Maar achter de schermen ging alles fout. Kijk via de link hoe het erbarmelijke spel zo kon verlopen.

Het vergeten EK van 1980

 

Artikelen

De roestige ketting wordt gesmeerd
 

De roestige ketting wordt gesmeerd

 
 
Het kabinet staat! Althans, de benodigde ministers en staatssecretarissen zijn geselecteerd. De coalitiepartijen zijn verheugd dat de verroeste ketting recentelijk is gesmeerd. Een maand geleden werd er snel doorgetrapt van het vormen van een coalitieakkoord, de aanstelling van Dick Schoof tot aan de nu samengestelde ministerraad. PVV levert vijf ministers, VVD brengt er vier en NSC en BBB moeten elk genoegen nemen met twee ministers. In vergelijking met Rutte IV komen er minder ministers, meer staatssecretarissen en wordt de migratieportefeuille vergroot. De nadruk wordt bovendien gelegd op sommige thema's via de benaming van nieuwe ministeries, zoals het ministerie van migratie. Als laatste willen de coalitiepartijen dat de helft van het kabinetsteam van buiten de politiek komt, om zo aan de bestuurlijke beloftes te voldoen. Het doet denken aan het roerige kabinet Balkenende I in 2002, toen de LPF haar opvallende intrede deed. Het kabinet bevatte namelijk ‘geen Haagse types’, overeenstemming duurde lang en de LPF fractieleden vielen flink naar elkaar uit. Kijk nog eens naar de Andere Tijden aflevering waarin het roerige zesjarige bestaan van LPF wordt belicht.
 
Bekijk de aflevering
 

Handel boven alles?

Handel boven alles?

China groeit al jaren als politieke en economische grootmacht. Van Maastricht tot aan Tokyo worden kleding, cruciale grondstoffen en digitale apparaten geleverd. Daarnaast probeert China steeds meer de vinger in de pap te krijgen bij grootmachten Europa en de VS. Binnen Nederland wordt die nieuwsgierige neus steeds vaker onthuld. Zo blijkt de nieuwe partij NL Plan indirect verweven met de Chinese Communistische Partij via financiële steun. Vijftig Nederlandse gemeenten hebben onwetend omstreden Chinese camera’s gestationeerd. Ook is eerder dit jaar Chinese cyberspionage binnen de Nederlandse Defensie blootgelegd. De Koude Oorlog: Spionage aflevering onthult de verhalen van ogenschijnlijk hele gewone mensen die spionnen bleken te zijn voor Oost-Duitsland.

Bekijk de aflevering
De Kleine Aarde

De Kleine Aarde

Duurzaamheid, natuurbescherming en klimaatproblematiek. Raak jij er verveeld van? Of spring je van je stoel? De Week van de Natuur komt deze week ten einde. Gedurende die week krijgen basisschoolkinderen een educatief lespakket, gaan volop naar buiten en leren hoe zich te verhouden tot de natuur. Het ecologisch gedachtegoed bestaat al decennialang in Nederland. Het bewustzijn en gedachtegoed verhield zich echter tot kleine sociale kringen. In de jaren 70 kwam het project De Kleine Aarde op, als onderdeel van deze pionierende beweging in Nederland. Duurzame experimenten met landbouwtechnieken, wind- en zonne- energie werden uitgevoerd en gedeeld. De aflevering De Kleine Aarde: Pioniers in duurzaamheid schijnt licht op hun toenmalige werk en missie.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

De vechtende wereld

De vechtende wereld

Ben je gefascineerd door vechtsporten? Kom gauw naar Wereldmuseum Amsterdam. Deze tentoonstelling brengt de tradities, verhalen en schoonheid van vechtsporten van over de hele wereld samen. Van Kung Fu tot Capoeira en van Pencak Silat tot Nguni stokvechten.

 
Beeldvorming van de Moslima

Beeldvorming van de Moslima

Nederland leert de moslima steeds beter kennen. Haar imago veranderde constant. Zo heeft je eigen affiniteit met de Islam, een Islamitische vriendin of het verbod-op-de-boerka discussie elk invloed gehad op die beeldvorming. Luister de radiodocumentaire van Cigdem Yuksel en Maartje Duin over de beeldvorming van de Moslima.

Luister de Podcast
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe is de regenboogvlag ontstaan?


Juni is wereldwijd Pride maand. Bij veel pride- of gay-vriendelijke hotspots hangt 'ie te wapperen: de regenboogvlag. Ontdek in dit verhaal van NPO Kennis meer over het ontstaan van de regenboogvlag.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Vorige keer in OVT
- De Bizon in de VS
- De AfD en Oost-Duitsland
- De toekomst van het verleden
- 100 jaar Giacomo Matteotti
- de column van Micha Wertheim
- Boeken met Nadia Bouras
- en meer…
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.