Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Donderdag 14 januari 2021
 
 

In de kijker

   
 
Nieuw op Toptukkenlijst: ‘Zonder Titel’ van Paul Joostens

De assemblage ‘Zonder titel’ uit 1922 - ook bekend als ‘Object-collage' - van avant-gardekunstenaar Paul Joostens is definitief beschermd als Vlaams topstuk. Deze unieke assemblage van een eigenzinnige en weerspannige kunstenaar neemt een bijzondere en belangrijke plek in de Vlaamse en Belgische avant-garde in en verdient daarom een plaats op de Topstukkenlijst.

icon-arrow-right.png   Ontdek meer over dit kunstwerk
 
Webinar over investeringssubsidies cultuurinfrastructuur

Op maandag 8 februari organiseren we een webinar over investeringssubsidies voor cultuurinfrastructuur. We belichten zowel de subsidies voor grote cultuur- en jeugdinfrastructuren als die voor het toegankelijker en energiezuiniger maken van cultuurinfrastructuur. Verder geven we meer uitleg over de energielening voor fotovoltaïsche installaties, de aanvraagprocedure in KIOSK en het automatiseren van theatertrekken.

icon-arrow-right.png   Programma en inschrijven
 
 

IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED

   
 
Nieuwe erkenningen als immaterieel cultureel erfgoed
De Vlaamse minister van Cultuur plaatst 3 nieuwe elementen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed: de Leonardusprocessie in Sint-Lenaarts, de Quirinusprocessie in Loenhout en het verkopen van strandbloemen op het strand. Daarnaast selecteert hij 8 nieuwe borgingspraktijken voor het Register van Inspirerende Voorbeelden. Deze voorbeelden kunnen anderen inspireren bij het borgen van hun eigen immaterieel erfgoed.
icon-arrow-right.png   Lees meer over deze tradities en praktijken
 
Jachthoornblazen op Franse hoorn erkend door UNESCO

De ‘Muziekkunst van het jachthoornblazen op Franse hoorn’ prijkt sinds eind vorig jaar op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. UNESCO nam haar beslissing op basis van een gezamenlijk dossier van 4 landen: België, Luxemburg, Italië en Frankrijk. In die landen is deze muziekkunst een levendige traditie, met sterke borgingsacties om ze levend te houden en door te geven. Ook het democratische karakter van het jachthoornblazen kon UNESCO bekoren.

icon-arrow-right.png   Lees meer over deze erkenning
 
Oproep UNESCO-erkenning van immaterieel erfgoed

We zijn op zoek naar een kandidaat voor een UNESCO-erkenning van immaterieel cultureel erfgoed. In 2022 is het immers aan Vlaanderen om namens België een kandidaat voor te dragen. Met deze open oproep willen we alle beoefenaars of vertegenwoordigers van een immaterieel-erfgoedelement of borgingspraktijk in Vlaanderen de kans geven zich kandidaat te stellen.

icon-arrow-right.png   Lees meer over de criteria en de procedure
 
Maak kennis met Stage Vakwerk van het MOT

Zorg dragen voor immaterieel erfgoed om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties, hoe pak je dat aan? Met de vakwerkstage zet het MOT zich in om technische kennis over te dragen en in praktijk te brengen. Dankzij de stage gaat de kunde van houtbewerking, historisch vakwerk en leembouw niet verloren en ontstaan er moderne milieuvriendelijke toepassingen.

icon-arrow-right.png   Ontdek meer over deze praktijk
 
 

DEPARTEMENTSBREED

   
 
Stel je kandidaat voor een klankbordgroep vrijwilligerswerk

Sinds 2016 ontwikkelt de Vlaamse overheid een gecoördineerd Vlaams vrijwilligersbeleid. Op dit moment werken we aan een geactualiseerd actieplan voor de huidige legislatuur. Heb jij interesse om mee te werken en deel te nemen aan een klankbordgroep? Stel je dan kandidaat voor eind januari.

 
Doe mee aan het onderzoek over toegankelijk vrijwilligerswerk

Het departement laat momenteel een onderzoek uitvoeren over toegankelijk vrijwilligerswerk. Engageert jouw organisatie personen uit kansengroepen als vrijwilliger? Of heb je weet van inspirerende praktijken bij collega-organisaties? Neem dan even de tijd en vul de vragenlijst van de onderzoekers in.

 
Terugblik op Media & Culture Fast Forward
We blikken tevreden terug op de eerste volledig digitale editie van Media & Culture Fast Forward. Wil je nog wat nagenieten? We stuurden cultuurjournalist Ben Van Alboom voor ons op pad. Hij deelt graag zijn culturele hoogtepunten.
 
5x5 vuistregels voor dataverwerking

Het departement wil een ruimer kader bieden voor het verwerken, gebruiken en verder beschikbaar stellen van gegevens die niet privacy- of concurrentiegevoelig zijn. Bedoeling is dat samenwerking en cocreatie met en door externe gebruikers op basis van die gegevens binnen dat kader kan verlopen.

icon-arrow-right.png   Bekijk de vuistregels
 
 

Subsidies

   
 
Applicatie culturele activiteitenpremie gesloten

Sinds 12 januari is het niet meer mogelijk om een culturele activiteitenpremie aan te vragen. Het voorziene budget van 35 miljoen euro is zo goed als bereikt.

icon-arrow-right.png   Wat met de resterende aanvragen?
 
 
EERSTVOLGENDE INDIENDATA
 

Parlementaire vragen

   
 

Hieronder vind je een overzicht van vragen en interpellaties van Vlaamse Parlementsleden over het cultureel-erfgoedbeleid en het (boven)lokale cultuurbeleid.


 
 
icon-contact-1.png Contact
 
Vlaamse overheid

Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenbergstraat 9, 1000 BRUSSEL
T 02 553 69 77 - departement.cjm@vlaanderen.be







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium