Het vertrouwen in de overheid is onder Groningers nu écht verdwenen: er zitten Scheuren in de samenleving. De vierde en laatste aflevering van de serie De aarde beeft. De serie gaat niet alléén over gas en aardbevingen, maar ook over de geschiedenis van de provincie en de Groningers zelf. Op YouTube deze week aandacht voor de Nederlandse deelname aan de grote NAVO-oefening van 1973. Verder in deze nieuwsbrief: een nieuw erotisch centrum in Amsterdam, Piet Mondriaan, 86 kaarsjes voor prinses Beatrix en meer...
 
 

Aflevering 4: Scheuren in de samenleving
Vrijdag 2 februari om 20:30 uur op NPO2

Aflevering 4: Scheuren in de samenleving


 
Volgens de singer-songwriter Erwin de Vries zitten de scheuren in Groningen niet alleen in de huizen, maar ook in de mensen. De afhandeling van de aardbevingsproblematiek heeft geleid tot ongelijkheid en willekeur in de provincie: waarom krijgt de buurvrouw wel een vergoeding en ik niet? Ook in deze aflevering: terug naar het zwembad uit de jeugd van Ranomi Kromowidjojo.
 
Bekijk het dossier
 

Oorlog op de hei
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

Oorlog op de hei


 
De NAVO is weer helemaal terug, ook met de grote internationale oefeningen. Andere Tijden kijkt terug naar de grote oefening Big Ferro, in 1973. Met Nederlandse militairen die er toen bij waren. Hoe was het om in zo'n internationale oefening mee te draaien?
 
Bekijk online
 

Van huis weggelopen
 
Nederland krijgt in de jaren 70 en 80 te maken met een nieuwe rage: kinderen die van huis weglopen. Kijk de uitzending nog eens terug:

Van huis weggelopen

 

Artikelen

Vermaak verhuist: de Amsterdamse Wallen
 

Vermaak verhuist: de Amsterdamse Wallen

 
 
De plannen voor een nieuw erotisch centrum bij de Zuidas in Amsterdam worden steeds concreter, veelal tot ongenoegen van buurtbewoners. Dat centrum moet daar komen om de drukte op de beroemde Wallen tegen te gaan. Hoewel het nog zeven jaar kan duren voordat het centrum er komt, zal de rosse buurt uiteindelijk 100 van haar 300 rode lichten doven. De ramen zijn dé toeristische trekpleister voor Hollandse tolerantie en plezier, maar de overlast is niet langer te negeren. Criminaliteit en ongeregeldheden voeren al jaren de boventoon. Toch was er een tijd waarin de Wallen een stuk huiselijker waren. Filmmaker Roeland Kerbosch maakte in 1965 een documentaire op de Wallen, waarin hij de souteneur Haring Arie op de voet volgt. Dat levert schitterend archiefbeeld op. Een interview met oud-rechercheur Baantjer, die betrokken was bij meerdere moordzaken in het gebied, verrijkt de aflevering die Andere Tijden aan het gebied wijdde. Bekijk nog eens de uitzending over de romantische, ruwe Wallen.
 
Bekijk de aflevering
 

De kunst van eenvoud

De kunst van eenvoud

Rood, geel, blauw en rechte lijnen. 80 jaar geleden overleed de schilder Piet Mondriaan. Hij zei ooit: Achter de veranderlijke vormen van de natuur ligt een onveranderlijke zuivere werkelijkheid. Met dit citaat schijnt Mondriaan een verhelderend licht op zijn werk. Je begrijpt zijn kunst het beste wanneer je zijn artistieke ontwikkeling kent. Leer hem beter kennen middels het artikel van Andere Tijden.

Lees het artikel
Een vorstin in vogelvlucht

Een vorstin in vogelvlucht

Prinses Beatrix werd afgelopen woensdag 86 jaar. Elf jaar geleden trad ze na een 33-jarige regeerperiode af. Een bewogen ambtsperiode voor de maatschappelijk betrokken koningin. Haar huwelijk met de Duitser Claus vlak na de Tweede Wereldoorlog maakte haar bijvoorbeeld niet direct populair onder het Nederlandse volk. Werp een blik op haar leven via het dossier Beatrix.

Bekijk het dossier
 

Andere Tijden tipt

Het verhaal van Nederland: Oranje-Nassau

Het verhaal van Nederland: Oranje-Nassau

Afgelopen woensdag begon de nieuwe documentaire serie Het verhaal van Nederland: Oranje-Nassau op NPO1. Er is massaal naar gekeken. De achtdelige serie vertelt aangrijpende verhalen waarin historische gebeurtenissen rond het Huis van Oranje-Nassau tot leven komen. Kijk de eerste aflevering terug via de link.

Kijk terug
 
Straatkunst in de schijnwerpers

Straatkunst in de schijnwerpers

De Nederlandse streetartist Judith de Leeuw trekt wereldwijd steeds meer aandacht. Haar indrukwekkende muurschilderingen van soms wel 50 meter hoog zijn dan ook niet te missen. In deze documentaire wordt ze op de voet gevolgd terwijl ze een flatgebouw in een achterstandswijk in Zuid-Italië nieuw leven geeft.

Bekijk de documentaire
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 4 februari 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

De grillige geschiedenis van homopolitiek in Nederland
Dat Nederland als eerste land het homohuwelijk legaliseerde zien veel Nederlanders tegenwoordig als niet meer dan logisch – Nederland is nou eenmaal altijd progressiever geweest op het gebied van homo-emancipatie dan andere landen. Het ligt bijna in onze volksaard, zo zijn we geneigd te denken. Maar wie in het boek van Joke Swiebels over de geschiedenis van de homopolitiek in Nederland leest, kan niet anders concluderen dan dat in de Nederlandse strijd voor homorechten ook toeval, merkwaardige kronkelredeneringen en politiek pragmatisme een belangrijke rol speelden. Politicoloog en homoactivist van het eerste uur Joke Swiebel is over die grillige geschiedenis te gast.

Verder in OVT:
• Holocaustonderzoeker Bart Nauta over The Zone of Interest
Anders dan de anderen: Hoe homoseksuele identiteit ontstond
• De omstreden restauratie van een pyramide
• Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #1
En meer...

Vorige aflevering in OVT:
• De verzetsvrouwen van Trouw
• Het wonderlijke leven van Marie Tussaud
• Boeken met Fresco Sam-Sin
• Het Spoor Terug: De Spanjestrijders en ik #4: Verlies
En meer...
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat gebeurde er tijdens de Watersnoodramp van 1953?

Tijdens de Watersnoodramp van 31 januari en 1 februari 1953 komen grote delen van Zuidwest-Nederland onder water te staan. 1836 mensen overleven de ramp niet en tienduizenden moeten vluchten. Ontdek in deze story van NPO Kennis hoe deze ramp heeft kunnen gebeuren en wat de gevolgen waren van de ramp, met hartverscheurende verhalen van overlevenden.
 
Lees hier verder
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.