Groningen vooruit! Vanavond om 20:30 uur op NPO2 de derde aflevering van De aarde beeft, de vierdelige serie over Groningen. Niet alleen over gas, maar ook over de geschiedenis van de provincie en de Groningers zelf. Op YouTube deze week aandacht voor de ongerustheid rond kernenergie en de bouw van kerncentrales in Nederland. Verder in deze nieuwsbrief: 100 jaar Olympische Winterspelen, geschiedenis in Carré, het filmfestijn in Rotterdam en meer...
 
 

Aflevering 3: Groningen vooruit!
Vrijdag 26 januari om 20:30 uur op NPO2

Aflevering 3: Groningen vooruit!


 
Vanavond in aflevering 3: grootse plannen in Den Haag om in de jaren '60 het imago van Groningen op te krikken. Het idee is om meer werkgelegenheid creëren: de PTT verhuist naar Groningen, een militair NAVO-depot biedt werk in Ter Apel en Delfzijl moet de Europoort van het Noorden worden. In Delfzijl worden zelfs hele dorpen ontruimd om plaats te maken voor die industrie, maar de plannen zijn niet zo succesvol als gehoopt...
 
Bekijk het dossier
 

Zijn we voorbereid op een kernramp?
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

Zijn we voorbereid op een kernramp?


 
We willen van het gas af en kernenergie lijkt voor veel mensen dan een wonderoplossing. Twee nieuwe kerncentrales, daar zet het kabinet op in. Met als voorkeurslocatie Borssele, want daar staat er al één. En over de grens in België staan er ook een paar. De nieuwe generatie kerncentrales geldt als schoner en en veiliger. Maar wat als er toch iets gebeurt? Hoe zijn we voorbereid op een kernramp?
 
Bekijk online
 

Van huis weggelopen
 
Nederland krijgt in de jaren 70 en 80 te maken met een nieuwe rage: kinderen die van huis weglopen. Kijk de uitzending nog eens terug:

Van huis weggelopen

 

Artikelen

Nederlandse glorie op de Winterspelen
 

Nederlandse glorie op de Winterspelen

 
 
De Olympische Winterspelen vierden donderdag hun 100e verjaardag. Vanaf 1924 glijden skiërs, schaatsers en sleeërs elke vier jaar over de pistes en banen onder de warmte van de olympische vlam. Iedere editie weer een kans om milliseconden van de records af te snoepen. Niet alleen snelheid, maar ook sprongen en pirouetten zijn van oudsher op de Winterspelen te vinden. Het kunstschaatsen van vandaag met haar verplichte figuren, kwam pas na de oorlog in Nederland aan bod. Vóór de oorlog deed men wel aan schoonrijden, wat vooral in paren werd beoefend. Populair was het nieuwe kunstschaatsen toen nog niet. Zij die schaatsten, deden vooral aan hardrijden. Daar brachten Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel verandering in. Van het NK tot het EK, en zelfs tot het WK, maar het absolute hoogtepunt voor Dijkstra kwam op de Olympische Winterspelen van 1964. Meer weten over deze Nederlandse schaatsheldinnen? Bekijk nog eens de aflevering over Sjoukje en Joan.
 
Bekijk de aflevering
 

Week van de Poëzie

Week van de Poëzie

Thuis is het nieuwe thema van de Poëzieweek 2024. Gisteren startte een week vol wedstrijden, workshops en wandelingen. De entertainmentwaarde van poëzie in Nederland kan worden teruggeleid naar een avond Poëzie in Carré in 1966. Op die historische avond zouden bijvoorbeeld (de nog onbekende) Jules Deelder en Gerard Reve voor het eerst in het openbaar hun poëzie voordragen. (Her-)beleef die avond thuis via het artikel!

Lees het artikel
Een werelds filmfestijn

Een werelds filmfestijn

Je gelooft het niet, maar ook het International Film Festival Rotterdam is deze week van start gegaan. Onafhankelijke filmmakers van over de hele wereld, dus ook uit Nederland, krijgen daar dé kans om het grotere publiek te bereiken. Verhoeven, van Warmerdam, noem ze maar op – Nederlanders hebben zich al meermaals gevestigd in de filmgeschiedenis. Bekijk het dossier Film vol hoogtepunten nog eens in vogelvlucht.

Bekijk het dossier
 

Andere Tijden tipt

Nieuwe podcast: Obscure Figuren

Nieuwe podcast: Obscure Figuren

Ken je Elisabeth Samson of Jan Janszoon al? Belangrijke figuren uit de geschiedenis die met tijd vergeten zijn, krijgen in deze podcast weer een plek in het publieke geheugen. In samenwerking met Andere Tijden: Obscure Figuren.

Beluister de podcast
 
Het verhaal van Nederland: Oranje-Nassau

Het verhaal van Nederland: Oranje-Nassau

Komende woensdag 31 januari begint de nieuwe documentaire serie Het verhaal van Nederland: Oranje-Nassau op NPO1. De achtdelige serie vertelt aangrijpende verhalen waarin historische gebeurtenissen rond het Huis van Oranje-Nassau tot leven komen. Meer informatie via de link.

Meer informatie
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 28 januari 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

Een opera voor Suriname
In februari zal de opera Het pand der Goden voor het eerst te horen zijn op Nederlandse bodem, uitgevoerd door het concertgebouworkest. Na de eerste uitvoering in 1906 werd de componist Johannes Helstone door een uitzinnig publiek door de Surinaamse straten gedragen. Toch is zijn werk in de vergetelheid geraakt. Wat is het verhaal achter Helstone, die op een afgelegen plantage in slavernij werd geboren en toch cum laude afstudeerde aan het conservatorium in Leipzig? En wat is de nalatenschap van de man die als de grondlegger wordt gezien van de Surinaamse klassieke muziek? Diederik Burgersdijk schreef het boek Een opera voor Suriname en is te gast, samen met Astrid Helstone.

Verder in OVT:
• De verzetsvrouwen van Trouw
• Het wonderlijke leven van Marie Tussaud
• Boeken met Fresco Sam-Sin
• Het Spoor Terug: De Spanjestrijders en ik #4: Verlies
En meer...
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat is de Holocaust?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt de systematische moord op bijna zes miljoen Europese Joden plaats. Deze genocide noemen we de ‘Holocaust’. Een groot deel van de slachtoffers valt in vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibór en Treblinka. Hoe begint de Jodenvervolging in nazi-Duitsland? En vanaf welk moment wordt totale vernietiging het doel van Hitler? Je leest en bekijkt het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.