Deze week een nieuwe aflevering op TV en kijk ook even het ontroerende tweeluik met Molukse oorlogsverhalen terug. Verder: de wijk Feijenoord in de schaduw van De Kuip en de ministers zijn terug van vakantie. Dus ze staan de pers weer te woord, toch?
 
 
Helmantel: de roof, het losgeld en de kunstenaar
23 augsutus om 22:10 uur op NPO2

Helmantel: de roof, het losgeld en de kunstenaar


 
Rond de eeuwwisseling is Henk Helmantel waarschijnlijk de best verdienende schilder van Nederland. Zijn stillevens en kerkinterieurs zijn hyperrealistisch en worden gekocht door rijke verzamelaars en grote bedrijven. In februari 2000 worden 37 schilderijen van de fijnschilder gestolen uit zijn privémuseum. Komen ze ooit terug?
 
Meer informatie vind je hier
 
Kijk hier terug
 
Recht op tranen: het tweeluik met aangrijpende Molukse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die weinig aandacht kregen en nu verteld worden door kinderen en kleinkinderen.

Kijk hier terug

 
Feijenoord: in de schaduw van De Kuip
De Schatkamer van Andere Tijden

Feijenoord: in de schaduw van De Kuip


 
Ooit een gebied voor boeren van buiten die in de haven kwamen werken, daarna de arbeidersbuurt van de stad en vervolgens één van de grootste achterstandswijken van Nederland. De wijk Feijenoord: in de schaduw van De Kuip.
 
Naar de YouTube-video
 
Nederland vol? Emigreer!
 

Nederland vol? Emigreer!

 
 
Afgelopen week een nieuwe mijlpaal: 18 miljoen inwoners. In 1950 waren dat er nog 10 miljoen. En dat vonden we toen al zoveel, dat de overheid emigratie naar landen als Canada, Nieuw-Zeeland en Australië stimuleerde. Help het land, emigreer! Hoe dat eruit zag, zie je in de aflevering over Noord-Brabant van de serie over de (h)eerlijke jaren '50.
 
Bekijk de aflevering
 

De politiek is weer begonnen!

De politiek is weer begonnen!

Afgelopen vrijdag was de eerste ministerraad na het reces. En dus ook weer de pers 'achter het touwtje'. Weet je nog dat Pim Fortuyn verslaggever Wouke van Scherrenburg toebeet: 'Ga lekker naar huis, koken!' In deze Andere Tijden uit 2002 namen we de verhouding tussen pers en politiek onder de loep.

Bekijk de aflevering
Introductieweken van start

Introductieweken van start

In verschillende studentensteden gaan de introductieweken van start. En hoe je er ook naar kijkt: een beetje flauw/je kunt erop wachten, de afgelopen jaren ging er regelmatig een corps in de fout. Ondanks beloofd beterschap. Hoe een ontgroening langzaam uit de hand loopt, zie je in deze aflevering van Andere Tijden uit 2017.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Als toerist naar de Eerste Wereldoorlog

Als toerist naar de Eerste Wereldoorlog

Vakantietip: al snel na 1918 ontstaat rond Ieper het frontstreektoerisme. In de collectie van In Flanders Fields Museum vind je tal van originele foto’s, souvenirs, reisbrochures, affiches en egodocumenten over meer dan een eeuw herdenkingstoerisme. Op naar België!

Ga naar de site
 
Limburg op film

Limburg op film

'Kijken in de verte' in het Limburgs Museum in Venlo neemt je mee op reis naar het Limburgse landschap dat zoveel filmmakers inspireerde. Van de industriële delving van mergel anno 1918 tot de aanleg van het Julianakanaal en de pastorale allerdaagsheid.

Naar het museum
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe is de relatie tussen Iran en het Westen?


De relatie tussen Iran en het Westen is al jarenlang gespannen en wordt door wantrouwen beheerst. Waar komt die achterdocht tussen Iran enerzijds en de Verenigde Staten en Israël anderzijds eigenlijk vandaan? NPO Kennis legt het uit.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Verzonnen verleden #4: ‘Heren van de thee’
De historicus en de romanschrijver lijken tegenpolen: de één verdiept zich in de feiten, de ander verliest zich in fictie. Maar in de historische roman, een van de populairste literaire genres, ontmoeten verleden en verbeelding elkaar. En omdat historische romans zo veel gelezen worden, zijn ze ook invloedrijk: ze bepalen onze blik op het verleden. Ten goede, en ten kwade.

In de serie Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over vijf beeldbepalende historische romans, met onder anderen Nelleke Noordervliet over Heren van de thee, Gustaaf Peek over Gejaagd door de wind en Vamba Sherif over Een wereld valt uiteen.

Deze week het vierde deel: ‘Heren van de thee’ met Nelleke Noordervliet en Dik van der Meulen. Hoe anders zou het boek zijn geweest als Hella Haasse het nu had geschreven?

Verder in OVT:

-OVT op reis: Camilla de Koning neemt ons mee naar een Puerto Ricaanse koffieplantage

Vorige keer in OVT:

-OVT op reis: het oude Egypte met Daniel Soliman
-Het Spoor Terug: Luciana, huisvrouw in het verzet
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.